ΕΛΛΑΔΑ

Spiegel: Κέντρο παρακολούθησης της NSA και η Αθήνα

spiegel-κέντρο-παρακολούθησης-της-nsa-και-η-αθή-611791

Μεταξύ των κέντρων υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών κατονομάζεται και η Αμερικανική Πρεσβεία της Αθήνας, σύμφωνα με έγγραφο της NSA που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Το εν λόγω έγγραφο συγκαταλέγεται στα στοιχεία που διέρρευσε ο πρώη σύμβουλος της Υπηρεσίας, Έντουαρντ Σνόουντεν.

’Οπως επισημαίνει το Spiegel, ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών με την ονομασία Special Collection Service (SCS), οι οποίες στελεχώνονται από πράκτορες της CIA, της, NSA και άλλων μυστικών υπηρεσιών, δραστηριοποιούνται σε 80 περιοχές του κόσμου, εκ των οποίων οι 19 βρίσκονται στην Ευρώπη.

Στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής λίστας βρίσκεται η Αθήνα, όπου -σύμφωνα με το έγγραφο- εκτός από τη μονάδα SCS, υπάρχει και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως, χωρίς να απαιτείται προσωπικό.

Από τις 19 αυτές πόλεις, μόνο η Αθήνα, η Βιέννη και η Μόσχα διαθέτουν μονάδες σε συνδυασμό με τηλεχειριζόμενο εξοπλισμό, ενώ στο Μιλάνο εντοπίζονται μόνο μηχανήματα παρακολούθησης.

Οπως επισημαίνει το Spiegel, οι πράκτορες των SCS ενεργούν κάτω από άκρα μυστικότητα και υπό διπλωματική ασυλία σε δωμάτια των πρεσβειών. Κατά το έγγραφο, οι μονάδες έχουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό, που έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει επικοινωνίες, ασύρματα δίκτυα και τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Τοποθετείται στις ταράτσες των πρεσβειών ή στον υψηλότερο από τους ορόφους, καμουφλαρισμένος, προκειμένου να μην προσελκύει τα βλέμματα. Έτσι και στην Αθήνα, κατά το έγγραφο, μία ανάλογη κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται στην οροφή της Αμερικανικής Πρεσβείας, στο παλαιό κτήριο, από την πλευρά της οδού Κόκκαλη, που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου