ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Τέλος στις καθυστερήσεις στη λειτουργία των πειθαρχικών

μητσοτάκης-τέλος-στις-καθυστερήσεις-628681

Απάντηση στο άρθρο της ιστοσελίδας της Wall Street Journal, για την αδυναμία των ελληνικών αρχών να σταματήσουν να καταβάλουν μισθούς ακόμη και σε καταδικασθέντες σε ισόβια, δημοσίους υπαλλήλους, έδωσε με επιστολή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ έχουν ήδη εξεταστεί 1.000 πειθαρχικές υποθέσεις.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Το ελληνικό Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι απολύτως δεσμευμένο να τερματίσει τις μεγάλες καθυστερήσεις στη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων του δημόσιου τομέα, τηρώντας πλήρως όλες τις νομικές και συνταγματικές απαιτήσεις. Τα θλιβερά γεγονότα στο Παγγαίο, όπως σημειώνεται στην είδησή σας («Δολοφόνος Δημάρχου στην Ελλάδα πληρώνεται ακόμη από το Δημόσιο»), υπογραμμίζουν αυτή την ανάγκη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η υπόθεση εναντίον των φερόμενων ως δράστες στο Παγγαίο, αποφασίστηκε σε πρώτο βαθμό, τόσο από ποινικό δικαστήριο όσο και από την πειθαρχική επιτροπή αναθεώρησης, το 2010, ένα χρόνο μετά την διάπραξη του εγκλήματος. Η ποινική έφεση θα αποφασιστεί αυτό το μήνα, ενώ το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο επικύρωσε τον Ιούνιο την απόφαση πρώτου βαθμού πως οι καταδικασθέντες άντρες θα απολυθούν από τη δημόσια διοίκηση. Ο Δήμος Παγγαίου καλείται να εφαρμόσει την απόφαση εν αναμονή της προθεσμίας της 17ης Νοεμβρίου, όπως προβλέπονται από το νόμο.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η Ελληνική κυβέρνηση θεωρούν τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων ως ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής και αποδοτικής δημόσιας διοίκησης. Εμμένοντας στον πειθαρχικό κώδικα δεοντολογίας του δημόσιου τομέα και η επιβολή αυτού του κώδικα στο έπακρο, αποτελεί το κλειδί για την οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του δημόσιου τομέα και της ελληνικής κοινωνίας.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν αποτελέσματα. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα σήμερα καταλαβαίνουν έχει αρχίσει μια πολιτική μηδενικής ανοχής, όσον αφορά σε πειθαρχικά ζητήματα και πως οι περιπτώσεις θα εξεταστούν χωρίς καθυστέρηση. Μέσα σε λίγους μήνες, πάνω από 1.000 πειθαρχικές υποθέσεις έχουν αναθεωρηθεί πλήρως, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες 2.000.

Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση έχει μία πλήρη έκθεση όλων των πειθαρχικών υποθέσεων της χώρας, η πρόοδος της οποίας αξιολογείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα απαραίτητα δίκτυα εντός του δημόσιου τομέα έχουν επίσης εγκατασταθεί προκειμένου οι πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των πειθαρχικών υποθέσεων να διανέμονται σε πραγματικό χρόνο».

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου