ΕΛΛΑΔΑ

Τι λέει το εισαγγελικό πόρισμα που «έδεσε» τη Χρυσή Αυγή

τι-λέει-το-εισαγγελικό-πόρισμα-που-έδ-654368

Σε ένα πόρισμα-φωτιά, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χ.Βουρλιώτης περιγράφει τη Χρυσή Αυγή ως οργάνωση με στρατιωτική δομή, που απειλούσε τους θεσμούς και το Πολίτευμα.

Στον Ν.Μιχαλολιάκο αποδίδει ρόλο αρχηγού – ηγέτη με τον γερμανικό όρο «Fuhrerprinzip». Περιγράφει ανάγλυφα πώς τα μέλη «στρατολογούσαν» ανήλικα παιδιά και πώς είχαν δημιουργήσει τάγματα εφόδου αμιγώς από ανηλίκους 14-17 χρόνων.

Για το ρόλο της Αστυνομίας, ο αντεισαγγελέας αναφέρει ότι ή συνέδραμαν ή ανέχονταν τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής.

Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα.

Ειδικότερα, το Βήμα αποκαλύπτει το περιεχόμενο του πορίσματος, στο οποίο -εκτός από τις δολοφονίες, τις απόπειρες ανθρωποκτονιών, τους εμπρησμούς και τους εκβιασμούς- γίνεται μια συγκλονιστική αποκάλυψη: Περιγράφει ανάγλυφα πώς τα μέλη «στρατολογούσαν» ανήλικα παιδιά και πώς είχαν δημιουργήσει τάγματα εφόδου αμιγώς από ανηλίκους 14-17 χρόνων.

Είναι τα τάγματα με την ονομασία Κένταυρος. Καταγράφει μάλιστα με το όνομα του έναν 17χρονο καθοδηγητή, που διορίστηκε από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λόγω των ιστορικών γνώσεων του και των ικανοτήτων του. Ο συγκεκριμένος ανήλικος καθοδηγούσε ομάδες ενηλίκων σε τακτικές επαφές δυο φορές την εβδομάδα.

Στο εννιασέλιδο πόρισμα περιγράφει με λεπτομέρειες της δομή της συμμορίας με επικεφαλής τον Νίκο Μιχαλολιάκο, στον οποίο αποδίδει τον ρόλο του αρχηγού με τη γερμανική λέξη Fuhrerprinzip η αρχή του αρχηγού δηλαδή.

Ο αρχηγός, όπως αναφέρει, καθοδηγούσε συντόνιζε και υπεδείκνυε την δράση της οργάνωσης στα μέλη της.

Οι εντολές λόγω της στρατιωτικής δομής της μεταφέρονταν είτε μέσω του υπαρχηγού, Χρήστου Παππά (παραδόθηκε την Κυριακή το μεσημέρι), είτε μέσω των άλλων μελών της ηγετικής ομάδας των συλληφθέντων βουλευτών, Ηλία Κασσιδιάρη, Γιάννη Λαγού, Ηλία Παναγιώταρου και Χρήστου Μίχα.

Νομικοί τονίζουν ότι το εισαγγελικό πόρισμα, που προσδιορίζει χρονικά την ύπαρξη του επίμαχου σχήματος ως «ιδεολογικό μόρφωμα από το 1980» και «ως πολιτικός σχηματισμός από το 1987», δεν επικαλείται αναίτια την «Αρχή του Ηγέτη» (Führerprinzip) κατά τα πρότυπα δομής του ναζιστικού σχήματος αλλά με διάθεση ποινικής αξιολόγησης για την πυραμιδική λειτουργία της οργάνωσης.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τον κατηγορούμενο Γιώργο Ρουπακιά το πόρισμα αναφέρεται στον ρόλο του, τον οποίο χαρακτηρίζει ως ηγετικό στην Οργάνωση της Νίκαιας και ειδικότερα επικαλούμενος μαρτυρία τονίζει ότι ήταν μέλος του πενταμελούς Συμβουλίου του πυρήνα δράσης στα τάγματα εφόδου της περιοχής.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και άλλοι τρεις, που μεταφέρθηκαν στον τόπο του εγκλήματος με τον Ρουπακιά. Μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν αποτσίγαρα με αποτέλεσμα να μπορεί να διασταυρωθεί και το DNA των συλληφθέντων.

Και άλλοι όμως συνελήφθησαν και καταγράφονται στο πόρισμα ότι συμμετείχαν στη συγκεκριμένη επίθεση.

Συνομιλίες πριν και μετά την επίθεση «δένουν» τον δράστη και με στελέχη του κόμματος, ενώ επικοινωνία εκείνη την ώρα και μετά τη δολοφονία υπάρχει και με τον αρχηγό. Οι βουλευτές, οι οποίοι συνελήφθησαν επικοινωνούν πάντα πριν και μετά από τις εγκληματικές ενέργειες.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι των στελεχών μετά την απολογία Ρουπακιά, όταν ανακουφισμένοι επικροτούν το γεγονός ότι δεν τους έδωσε.

Για ο ρόλο της Αστυνομίας ο αντεισαγγελέας αναφέρει ότι ή συνέδραμαν ή ανέχονταν τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής και ότι πρέπει να ερευνηθεί κατά περίπτωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου