ΕΛΛΑΔΑ

Τι ΔΕΝ έψαξαν στις Ένοπλες Δυνάμεις για τη Χρυσή Αυγή

τι-δεν-έψαξαν-στις-ένοπλες-δυνάμεις-γι-654581

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την έρευνα περί Χρυσής Αυγής στις Ένοπλες Δυνάμεις. Και είναι αρκετοί εκείνοι που αμφισβητούν τα “απλοϊκά” όπως τα χαρακτηρίζουν συμπεράσματά της. Συμφωνούν ότι το όποιο πρόβλημα είναι ελεγχόμενο, αλλά “οχι ότι δεν υπήρχε και καθόλου πρόβλημα”.

Και θέτουν μερικούς προβληματισμούς “δείχοντας” που θα πρέπει να ψάξουν οι αρχές για να είναι απολύτως ξεκάθαρο ποιοι προσπάθησαν να “σπρώξουν” τη Χρυσή Αυγή και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η έρευνα που διέταξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για την εμπλοκή στρατιωτικών στη Χρυσή Αυγή μπορεί να έδειξε ότι “δεν υπάρχει πρόβλημα”. Ωστόσο αξιωματικοί που γνωρίζουν το “παιχνίδι” από μέσα , υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο και δείχνουν και το δρόμο για να ερευνηθεί πραγματικά σε βάθος η υπόθεση και όχι “επιφανειακά”.

Κανείς δεν περίμενε ότι οποιοσδήποτε διοικητής θα μπορούσε να παραδεχτεί ότι στη μονάδα του κάποιοι λειτουργούν ως παράρτημα της Χρυσής Αυγής. Και όλοι ανέμεναν ότι το πόρισμα της έρευνας θα ήταν αρνητικό. Μόνο που βρίσκεις όταν πραγματικά ψάχνεις. Και στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θέλησαν προς το παρόν τουλάχιστον να ψάξουν βαθειά.

Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό κα να “δέσει” η σχέση κάποιων εφέδρων με τη ΧΑ αλλά και με κύκλους εντός στρατεύματος;

Όπως εξηγούν αξιωματικοί που γνωρίζουν καλά η έρευνα θα έπρεπε να στραφεί όχι μόνο στις Ειδικές Δυνάμεις, αλλά σε μια υπηρεσία που έχει την ευθύνη των εφέδρων και ανήκει στο επιτελείο του εκάστοτε ΥΕΘΑ.

•Διεύθυνση Εφέδρων και Αναπήρων Πολέμου, είναι ο “τίτλος” της, με έδρα το Ρουφ αλλά με άμεση υπαγωγή στον ΥΕΘΑ.

•Σ΄ αυτή τη διεύθυνση απευθύνεται κάθε σωματείο ,ένωση,λέσχη εφέδρων για να λάβει χρηματοδότηση. Έψαξε κάποιος αυτή την εβδομάδα των ερευνών ποιες απ΄ αυτές τις οργανώσεις έχουν χρηματοδοτηθεί , με τι ποσά και για ποια περίοδο; Όχι είναι η απάντηση.

•Οι έφεδροι μέσω των οργανώσεων στις οποίες συμμετέχουν ζητούν συχνά την άδεια για να κάνουν εκπαίδευση σε πεδία βολών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αρκετές φορές ζητάνε και πυρομαχικά. Ερευνήθηκε πόσες φορές και σε ποιους παραχωρήθηκαν πεδία βολών; Σε πόσες περιπτώσεις δόθηκαν πυρομαχικά και σε τι ποσότητες; Ερευνήθηκε αυτή η διάσταση; Όχι είναι η απάντηση.

•Σε πολλές περιπτώσεις -τις περισσότερες λένε- τις αποφάσεις δεν τις λαμβάνουν οι άνθρωποι που υπηρετούν στη συγκεκριμένη υπηρεσία αλλά έρχονται “από πάνω”. Μήπως γι΄ αυτό κανείς δεν θελει να ψάξει ; Μήπως θα προκύψει ότι σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους οι διευκολύνσεις σε συγκεκριμένες ομάδες ήταν αυξημένες;

•Η διείσδυση της Χρυσής Αυγής στα στρατόπεδα πως “μετρήθηκε”; Με τις καταθέσεις των όποιων διοικητών κλήθηκαν να καταθέσουν; Διοικητές που ασφαλώς βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να απαντήσουν στο ερώτημα “αν έχετε χρυσαυγίτες στη μονάδα σας”;

•Η έρευνα περιορίστηκε στις Ειδικές Δυνάμεις. Γιατί; Όσο κι αν ακουστεί παράδοξο ήταν αναμενόμενο ότι εκεί δεν θα προέκυπτε θέμα ,γιατί η πειθαρχία που επιβάλουν οι διοικητές δεν επιτρέπουν την εκδήλωση “περίεργων πολιτικών δραστηριοτήτων”. Άσχετα με το βαθμό “εκλογικής” διείσδυσης της οργάνωσης περιστατικά “χρυσαυγίτικου τσαμπουκά” δεν υπήρξαν.

•Έψαξε κάποιος τι συμβαίνει σε άλλα ένοπλα τμήματα; Για παράδειγμα στην Εθνοφυλακή. Όπου ο κάθε διοικητής τάγματος έχει τη δυνατότητα να προσλαμβάνει ως Εθνοφύλακες άνδρες από το τοπικό πληθυσμό ηλικίας από 25 έως 45. Ελέγχθηκε αν υπάρχει “επιμονή” στην πρόσληψη συγκεκριμένων ατόμων ακόμη και πέρα της διετίας για να ασκούν τα καθήκοντά τους; Θα έπρεπε να γίνει ένας έλεγχος με τους καταλόγους μελών της ΧΑ; Ναι υποστηρίζουν στρατιωτικές πηγές .

•Και βέβαια υπάρχει κι ένα θέμα με χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς οι οποίοι είχαν εγγραφεί ως μέλη της Χρυσής Αυγής. Μπορεί να γίνει τέτοιου είδους έρευνα μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών; Πρέπει υποστηρίζουν στρατιωτικοί οι οποίοι έχουν ήδη πληροφορίες ότι πολλά στελέχη σπεύδουν σε τοπικές της οργάνωσης για να “σβήσουν” την εγγραφή τους.

Με απλά λόγια η επίσημη έρευνα λέει ότι δεν υπάρχει θέμα άμεσης εμπλοκης στρατού και Χρυσής Αυγής, η πραγματικότητα όπως τη ζουν αξιωματικοί που την αντιμετωπίζουν κάθε μέρα δείχνει ότι υπογείως υπάρχουν “λαγούμια” μέσα στα οποία υπήρξαν ύποπτες κινήσεις. Η αποκάλυψή τους στο πραγματικό τους μεγεθος είναι απαραίτητη σύμφωνα με στρατιωτικούς για να “σταλεί το μήνυμα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν οριστικά τελειώσει με αυτό που παλιά ονομάζαμε “σταγονίδια” και για δεκαετίες μας ταλαιπωρούσε”.

onalert.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου