ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή ΜΜΕ: «Η τρομοκρατία της Χρυσής Αυγής – Πρώτη φορά ακροδεξιοί σκοτώνουν Ελληνα»

διεθνή-μμε-η-τρομοκρατία-της-χρυσής-α-667970

Στην ριζοσπαστικοποίηση – εν μέσω ύφεσης- της ελληνικής πολιτικής σκηνής που έχει δώσει τροφή σε επικίνδυνη «αναβάθμιση» της Χρυσής Αυγής από «κόμμα του περιθωρίου» σε κοινοβουλετικό κόμμα με αυξανόμενη επιρροή σε ομάδες του πληθυσμού, αναφέρονται δημοσιεύματα του ξένου τύπου με αφορμή την δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα. Η ανησυχία για τα φαινόμενα εξτρεμισμού εντείνονται και αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την απαγόρευση της Χρυσής Αυγής, επισημαίνουν τα δημοσιεύματα.

Αναφερόμενο στην δολοφονία του 34χρονου, το αμερικανικό περιοδικό TIME, σημειώνει ότι ο 45χρονος συλληφθείς ομολόγησε όχι μόνο ότι διέπραξε την δολοφονία, αλλά και ότι είναι μέλος της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, «ενός εξτρεμιστικού εθνικιστικού κόμματος που τα τελευταία χρόνια έχει αναδυθεί από την αφάνεια σε ένα από τα πιο ισχυρά πολιτικά κινήματα της πληττόμενης από την κρίση Ελλάδας.

Η εξαετής ύφεση και πάνω από 3 χρόνια αυστηρής λιτότητας έχουν ριζοσπαστικοποιήσει την ελληνική πολιτική σκηνή…Από περιθωριακή ασημαντότητα, η αντιμεταναστευτική Χρυσή Αυγή εξασφάλισε για πρώτη φορά πέρυσι, έδρες στο κοινοβούλιο και εξελίχθηκε στο τρίτο κατά σειρά κόμμα με την μεγαλύτερη επιρροή, αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει ποσοστά της τάξης του 15%.

Ο θάνατος του Φύσσα σηματοδοτεί την πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η γκανγκστερική δράση των ακροδεξιών αλητεία έχει στοιχίσει την ζωή σε έναν Έλληνα» τονίζει το TIME.

Στα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την δολοφονία του 34χρονου αναφέρεται σε ρεπορτάζ του το CNN, επισημαίνοντας ότι το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα «εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ελλάδα που διέρχεται την έκτη χρονιά ύφεσης».

«Αυξάνονται οι φωνές που ζητούν να τεθεί εκτός νόμου Χρυσής Αυγής. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης , Ευάγγελος Βενιζέλος, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στην κυβέρνηση, δήλωσε ότι η Χρυσή Αυγή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν συμμορία εγκληματιών» προσθέτει στο δημοσίευμά του, το οποίο υπογράφει η Ελίντα Λαμπροπούλου, το αμερικανικό δίκτυο.

«Μετά την έκρηξη της βίας στους δρόμους και οι διαδηλώσεις μετά το θανάσιμο μαχαίρωμα του μουσικού, ο Έλληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στο εξωτερικό, ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που πιθανώς να θέσει εκτός νόμου το κόμμα», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Guardian.

Ο Guardian παραθέτει τις δηλώσεις του κ.Δένδια, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει τα άρθρα του ποινικού κώδικα περί του τί συνιστά εγκληματική ομάδα, ενώ αναφέρεται και στις εφόδους της ελληνικής αστυνομίας σε γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα, δεν παραλείπει να υπενθυμίσει το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του 34χρονου στο Κερατσίνι, τη σύλληψη και την ομολογία του 45χρονου δράστη και της συζύγου του, τα επεισόδια που ξέσπασαν στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις με αφορμή το περιστατικό, ενώ φιλοξενεί και μαρτυρίες αυτοπτών.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η Χρυσή Αυγή, που για πρώτη φορά κέρδισε έδρες στη Βουλή τον Ιούνιο του 2012, έχει κατηγορηθεί ευρέως ότιεπιστρατεύει τη βία για περαιτέρω άνοδο των ποσοστών της στις δημοσκοπήσεις.

«Το τρίτο “μεγαλύτερο κόμμα και ταχέως αναπτυσσόμενη πολιτική δύναμη”, η Χρυσή Αυγή κατέχει 18 έδρες στην Βουλή των 300 και φαίνεται ότι έχει ενδυναμωθεί από την λαϊκή οργή ενάντια στην οικονομική δυσπραγία», σχολιάζει ο Guardian.

«Σε μία ατμόσφαιρα που βρίθει θυμού, αβεβαιότητας και φόβου, η πολιτικά υποκινούμενη βία έχει κλιμακωθεί, με τους υπερεθνικιστές να ευθύνονται για επιθέσεις κατά κομμουνιστών, όπως την περασμένη εβδομάδα. Αυτό που πρκαλεί έντονο προβληματισμό ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής μπορεί να χάσει τον έλεγχο ενός κόμματος που οι υποστηρικτές του βλέπουν τους εαυτούς τους ως στρατιώτες σε ένοπλο αγώναστοχεύοντας στην ανατροπή ενός πολιτικού κατεστημένου, το οποίο κατηγορούν για τα δεινά της χώρας», καταλήγει το δημοσίευμα.

Φωτογραφικό ρεπορτάζ από τα επεισόδια φιλοξενούν τόσο η γαλλική Liberation, όσο και η ιταλική Corriere della Sera.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου