ΕΛΛΑΔΑ

Ακτοπλοΐα: Aσκηση για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς στο λιμάνι του Πειραιά

ακτοπλοΐα-aσκηση-για-την-αντιμετώπιση-717820

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε εκδήλωση πυρκαγιάς σε Ε/Γ-Ο/Γ δρομολογημένο πλοίο κατά την προετοιμασία του απόπλου του και ενώ αυτό βρισκόταν παραβεβλημένο στο λιμένα του Πειραιά

Κατόπιν πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκε σήμερα με απόλυτη επιτυχία στο λιμάνι του Πειραιά άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση περιστατικού εκδήλωσης πυρκαγιάς εντός Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου. Η επιχείρηση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο οδηγιών του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, προς τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για συνεχείς ελέγχους σε όλα τα πλοία, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας για τους επιβάτες.

Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε επί του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «BLUE STAR II», συμμετείχαν δύο πλωτά περιπολικά και ένα πλωτό ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πέντε περιπολικά οχήματα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ένα ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ, ένα ασθενοφόρο όχημα του Λιμενικού Σώματος, δύο πυροσβεστικά οχήματα και ένα πυροσβεστικό πλοιάριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και το ρυμουλκό ασφαλείας του λιμένα Πειραιά.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε εκδήλωση πυρκαγιάς σε Ε/Γ-Ο/Γ δρομολογημένο πλοίο κατά την προετοιμασία του απόπλου του και ενώ αυτό βρισκόταν παραβεβλημένο στο λιμένα του Πειραιά. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε με την άμεση επέμβαση του πληρώματος, τη λειτουργία του συστήματος πυρόσβεσης του πλοίου καθώς και τη συνδρομή του πυροσβεστικού πλοιαρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ τραυματίες επιβάτες από αναθυμιάσεις μεταφέρθηκαν με απόλυτη ασφάλεια και με την καθέλκυση σωστικών λέμβων από το πλοίο σε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Την άσκηση, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, παρακολούθησαν, εκτός του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο Αρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναύαρχος Λ.Σ. Δημήτριος Μπαντιάς, καθώς και η στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος. Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να συγχαρώ όσους συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση που δείχνει ότι το λιμάνι του Πειραιά, το Λιμενικό Σώμα, το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ είναι σε άμεση ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιοδήποτε περιστατικών. Εκατομμύρια επιβάτες διακινούνται με τα πλοία της ακτοπλοΐας και για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία η ασφάλεια του επιβάτη. Ο Πειραιάς είναι ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια του κόσμου υποδεχόμενος κάθε χρόνο περισσότερο από 12 εκατ. επιβάτες και επισκέπτες. Θέλουμε να συνεχίσουμε ο Πειραιάς να κρατάει την πρωτοκαθεδρία ως ασφαλέστερο λιμάνι της Μεσογείου. Επίσης θέλω ξανά να ευχαριστήσω του άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, που παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες, με αυταπάρνηση ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους με πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης και πολύ μεγάλο βαθμό ετοιμότητας. Θέλω να ευχαριστήσω και τις εταιρείες της ακτοπλοΐας και ιδιαίτερα τη Blue Star Ferries γιατί και το πλήρωμα της φάνηκε έτοιμο να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες ναυτικοί, οι άνθρωποι της θάλασσας, το Λιμενικό Σώμα και όσοι χρησιμοποιούν τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις και αυτό απέδειξε η σημερινή άσκηση».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναύαρχος Λ.Σ. Δημήτριος Μπαντιάς, δήλωσε τα εξής:
«Νομίζω ότι αυτή η άσκηση απέδειξε την ετοιμότητα που βρίσκονται τα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων, καθώς και όλες οι αρχές του Πειραιά και είναι νομίζω το ζητούμενο αυτή τη στιγμή στο πρώτο λιμάνι της χώρας, όπου διακινούνται κάθε χρόνο εκατομμύρια επιβατών. Στον Ελλαδικό χώρο, όπως γνωρίζετε, διακινούνται κάθε χρόνο πάνω από 80.000.000 επιβάτες, τόσο με τη μορφή της κρουαζιέρας, όσο και με τη ακτοπλοΐας. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη άσκηση, είδαμε την ανταπόκριση των αρχών, η οποία μπορεί να γίνει όχι μόνο στο λιμάνι αλλά και σε πραγματικές συνθήκες μέσα στο θαλάσσιο χώρο».

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου