ΕΛΛΑΔΑ

Ταρακουνήθηκε η Αθήνα από σεισμό 5,1 Ρίχτερ

ταρακουνήθηκε-η-αθήνα-από-σεισμό-51-ρίχ-717904

Οι αρχικές αναφορές προσδιόριζαν το μέγεθος του σεισμού στα 5,3 Ρίχτερ – Στην οπίσθια πλευρά του ρήγματος της Αταλάντης το επίκεντρο του σεισμού, λέει στο protothema.gr o καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας ότι δεν προέρχεται από το ρήγμα – Το επίκεντρό της δόνησης, που σημειώθηκε στις 12:06, εντοπίζεται νοτιοανατολικά της Λαμίας, στην περιοχή της Αμφίκλειας – Δεκάδες μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος ήταν μεγέθους 4,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 16:44

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε στις 12:06 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 10χλμ. νοτιοανατολικά της Λαμίας και 120 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10χλμ.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, επτά λεπτά νωρίτερα, στις 12:02, είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση της Λαμίας, καταγράφηκε πτώση βράχων στην περιοχή, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο των δύο δονήσεων, αλλά δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε κτίσματα.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, έως στιγμής έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 60 μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να είναι της τάξης των 4,7 Ρίχτερ στις 16:44.

Ο σεισμός προήλθε από το οπίσθιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης, δηλώνει ο καθηγήτης Ευθύμιος Λέκκας

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα, που μίλησε στο protothema.gr ο σεισμός προήλθε από την οπίσθια πλευρά του ρήγματος της Αταλάντης στην τεκτονική τάφρο που βρίσκεται μεταξύ Παρνασσού και όρους Χλωμού. Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε περίεργο το γεγονός ότι προηγήθηκε σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κάνοντας λόγο για ορατό προσεισμό και γι΄αυτό ζήτησε να υπάρξει παρακολούθηση τις πρώτες ώρες του φαινομένου.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας το συγκεκριμένο ρήγμα είχε καιρό να δώσει σεισμό, αλλά ένας σεισμός της τάξης των 5,3 Ρίχτερ μπορεί να παραχθεί από αυτό.

Ζημιές σε παλαιό σπίτι στο χωριό Δρυμαία λέει ο δήμαρχος Λαμίας στο protothema.gr

Οι κάτοικοι της Λαμίας είναι ανάστατοι δήλωσε στο protothema.gr ο δήμαρχος Λαμίας, Γιώργος Κοτρωνιάς, προσθέτοντας ότι η μοναδική αναφορά, μέχρι στιγμής, για ζημιές αφορά ένα παλιό σπίτι στο χωριό Δρυμαία. Σύμφωνα με τον κ. Κοτρωνιά κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο δρόμο Λαμία-Μπράλος-Ιτέα.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου