ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει ο δρόμος για χορήγηση σύνταξης σε επίορκους του Δημοσίου με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

ανοίγει-ο-δρόμος-για-χορήγηση-σύνταξη-720774

Toν δρόμο για τη χορήγηση σύνταξης σε επίορκους υπαλλήλους του Δημοσίου ανοίγει με απόφαση του το Ελεγκτικό Συνεδριο εναρμονιζομενο με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Οι σύμβουλοι του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκριναν ότι η απώλεια του συνταξιοδοτικού δικαιώματος υπαλλήλων που καταδικάστηκαν αμετακλήτως σε ποινή κάθειρξης ή φυλάκισης για οικονομικά αδικήματα κατά του Δημοσίου, δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας.

Στην κρίση τους μέτρησε το γεγονός οτι ο καταδικασθείς υπάλληλος είχε ολα τα προηγούμενα έτη πληρώσει τις εισφορές που του αναλογούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι την απόφαση, που έχει νομολογιακό χαρακτήρα, μπορούν να αξιοποιήσουν και όσοι έχουν χάσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα λόγω αμετάκλητης καταδίκης.

Τους δικαστές απασχόλησε περίπτωση πρώην εφοριακού ο οποίος καταδικάστηκε το 1996 σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή, για παθητική δωροδοκία γιατί μαζί με έναν ακόμη εφοριακό ζήτησαν από ιδιοκτήτη φροντιστηρίου ξένων γλωσσών το ποσό των 800.000 δρχ. και πήραν τελικά ως πρώτη δόση 600.000 δρχ., για να του καταλογιστεί φόρος εισοδήματος κατά τα οικονομικά έτη 1993-1994 το ποσό των 2 εκατ. δρχ. αντί 15 εκατ. δρχ. που θα υποχρεούνταν κανονικά να καταβάλει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου