ΕΛΛΑΔΑ

Σε 15 ημέρες θα είναι έτοιμος ο νόμος για τη νέα ΕΡΤ

σε-15-ημέρες-θα-είναι-έτοιμος-ο-νόμος-για-723796

Είναι αναμφισβήτητα μέσα στην πεντάδα των υπουργών το έργο των οποίων θα κρίνει εν πολλοίς το στοίχημα της δικομματικής κυβέρνησης.

Αναλαμβάνει μια «ειδική αποστολή», όπως έκανε άλλωστε και ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Επιστρέφει στο υπουργείο Τύπου και Ενημέρωσης, μετά τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ με το «μαύρο» στην οθόνη της.

Εχει βρεθεί -και αυτό θεωρείται συγκριτικό πλεονέκτημα- και στις δύο «αντίπαλες» πλευρές: επί χρόνια στην πλευρά των δημοσιογράφων και με «διαλείμματα» από τον Νοέμβριο του 2011 στην πλευρά της ασκούμενης πολιτικής ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Αν και δεν το ομολογεί δημοσίως, οι συνεργάτες του γνωρίζουν τη δυσφορία του από το λάθος της κυβέρνησης να ρίξει «μαύρο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση – παρότι ανήκει στους «οπαδούς» της μεταρρύθμισης και της εξυγίανσης της ΕΡΤ.

«Ναι, είναι για μένα πρόκληση να πετύχω το στήσιμο της σύγχρονης ευρωπαϊκής δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης», απάντησε ο Παντελής Καψής, χωρίς δισταγμό, στον Ευ. Βενιζέλο, όταν του πρότεινε να αναλάβει υφυπουργός… ΕΡΤ στη νέα δικομματική κυβέρνηση. Και προφανώς δεν είχε αντιληφθεί ότι δεν υπήρχε έτοιμο σχέδιο για τη νέα ραδιοτηλεόραση…

Τα τελευταία 24ωρα, εγκατέλειψε κάθε… σκέψη για θερινές διακοπές περιτριγυρίζοντας ως μετρ της ιστιοπλοΐας στο Αιγαίο, από την Τζια, στην Κύθνο, στην Πολύαιγο, στην Πάρο και αλλού, σε διάφορα νησάκια με απάνεμα φυσικά λιμανάκια. Εγκαταστάθηκε στον 6ο όροφο του υπουργείου δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και άρχισε «σαφάρι» συσκέψεων.

«Η πρώτη, άμεση προτεραιότητά μας είναι να αρχίσει να εκπέμπει και πάλι η δημόσια τηλεόραση. Το επιτάσσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και το ζητά η ελληνική κοινωνία», προαναγγέλλει, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ανάμεσα σε ραντεβού με συναρμόδιους υπουργούς, νομικούς, ειδικούς και εκπροσώπους των εργαζομένων στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Στην ερώτηση πότε θα κάνει στην πράξη το πρώτο βήμα και θα «τραβήξει» πίσω, στο παρελθόν, τη «μαύρη οθόνη», δηλώνει «αν χρειαστεί από το… υπερπέραν θα εκπέμψουμε το νέο σήμα», ξεκαθαρίζοντας ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν με βάση τις προβλέψεις για όσους είναι στο ενιαίο μισθολόγιο – είναι δε ποινικό αδίκημα η μη αποδοχή του νόμου. «Για ένα διάστημα θα υπάρξει ένας ενδιάμεσος φορέας ωσότου προχωρήσουμε στη δημιουργία της νέας δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Ο σχετικός νόμος για τη θεσμική της συγκρότηση με όλες τις προβλέψεις για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της και με βάση το σχέδιο της Επιτροπής Αλιβιζάτου θα κατατεθεί σύντομα», υποστηρίζει και πιστεύει ότι υπάρχει πράγματι η δυνατότητα να κατατεθεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου στη Βουλή.

Βασικός μοχλός για την υλοποίηση του σχεδίου είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο ειλικρινής διάλογος μεταξύ όλων και η βούληση για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση της Ραδιοτηλεόρασης. Πώς όμως θα εξασφαλίσει τους όρους, που δεν θα επιτρέψουν τον εγκλωβισμό της όποιας προσπάθειας σε σχόλια ή καταγγελίες περί αναξιοκρατικής διαδικασίας;

«Θα πρέπει παράλληλα να αποφασίσουμε για το τι δημόσια Ραδιοτηλεόραση θέλουμε και με βάση αυτό να προχωρήσει η οργανωτική της συγκρότηση. Το έργο αυτό θα το επιβλέψει μια υψηλού επιπέδου επιτροπή με τη συνδρομή και ξένου συμβούλου, αξιοποιώντας φυσικά την ελληνική και τη διεθνή εμπειρία». Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι, είτε εντός είτε εκτός τής εν λόγω επιτροπής, άνθρωποι που έχουν ήδη ασχοληθεί με το αντικείμενο της εξυγίανσης της ΕΡΤ (όπως οι κ. Μόσιαλος και Αλιβιζάτος) θα είναι «παρόντες» στο νέο εγχείρημα με τη γνώση, την εμπειρία και τις ιδέες τους.

Οι αμαρτίες

Ολοι γνωρίζουμε ότι η ΕΡΤ κουβαλούσε πολλές αμαρτίες. Η κατάσταση αυτή δεν μπορούσε να συνεχιστεί κι αυτό δεν το αρνείται κανείς. Χρειαζόταν ανασυγκρότηση εκ βάθρων. Είχε όμως και ένα ανθρώπινο δυναμικό που σε συνθήκες αξιοκρατίας μπορούσε και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα αντάξιου των προσδοκιών των πολιτών. Αυτός είναι ο στόχος μας!», υποστηρίζει ο Π. Καψής, κλείνοντας το κεφάλαιο παλιά ΕΡΤ και ανοίγοντας τη νέα Ραδιοτηλεόραση. Πότε θα πάρει την τελική της μορφή; Στο μεσοδιάστημα θα επαναλειτουργήσει με περίπου 2.000 εργαζόμενους με δίμηνες συμβάσεις και εν συνεχεία με πριμοδότηση των «ΕΡΤικών» για την πρόσληψη στον νέο φορέα, που θα έχει τρεις αμετακίνητους πυλώνες: ενημερωτικό, πολιτιστικό και για τους απόδημους

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου