ΕΛΛΑΔΑ

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι στο σωστό δρόμο», δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα

η-ελληνική-κυβέρνηση-είναι-στο-σωστό-724030

Η ελληνική κυβέρνηση είναι «στο σωστό δρόμο» και αποφασισμένη να κάνει αυτό που πρέπει για την προσέλκυση επενδύσεων, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, ο οποίος υπογράμμισε ότι το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ έχει απαντηθεί οριστικά.

«Τελικά η Ελλάδα θα αποφασίσει. Ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει μέσω εκλογών, ή με άλλο τρόπο ότι θέλει αλλαγή. Αλλά τώρα βλέπω αυτή την κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει το σωστό και το διεθνές σύστημα ανταποκρίνεται σε αυτό», σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι η επίσημη ανακοίνωση επιλογής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, από την κοινοπραξία Shah Deniz, ήταν ψήφος εμπιστοσύνης και στην Ελλάδα .

«Δεν θα φέρει θέσεις εργασίας και επενδύσεις άμεσα, αλλά είναι καλό σημάδι και η Ελλάδα φαίνεται ότι χρειάζεται κάποια ελπίδα και οι Έλληνες τη γνώση τη γνώση ότι οι θυσίες τους θα πιάσουν τόπο», τόνισε.

Σ΄ ότι αφορά το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, υπογράμμισε ότι η ΗΠΑ συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία υπό τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και ότι η επίλυση είναι προς όφελος και των δύο χωρών. Πρόσθεσε, δε, ότι «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να έχει σταθερούς γείτονες στα σύνορα της».

Εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Συρία, «τόσο λόγω των ανθρωπιστικών επιπτώσεων, όσο και της πιθανότητας επέκτασης της σύγκρουσης στο Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία» και σημείωσε ότι πρέπει οι δύο πλευρές να έρθουν στο τραπέζι και να βρεθεί μια λύση που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα.

«Το καθεστώς Άσαντ έχει προ πολλού περάσει τη γραμμή, διαπράττοντας φρικαλεότητες σε βάρος του λαού του και έχει χάσει τη νομιμοποίηση του», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «η μονομερής υποστήριξη της Ρωσίας στο καθεστώς Άσαντ δεν βοηθάει».

«Η Ρωσία πρέπει να δουλέψει μαζί μας για μια πολιτική λύση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σμιθ, ο οποίος έχει υπηρετήσει παλαιότερα στην Τουρκία, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τη σταθερότητα στη γειτονική χώρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εντάσεις που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μπορούν να επιλυθούν μέσα από δημοκρατικό διάλογο.

Ερωτηθείς, για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένταση στις ελλητουρκικές σχέσεις, με αφορμή την εσωτερική κρίση στην γειτονική χώρα, εκτίμησε ότι «η Τουρκία δεν ψάχνει να δημιουργήσει άλλη μια κρίση».

Τέλος, σε ότι αφορά την υπόθεση του πρώην συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, επισήμανε ότι οι ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν σύμφωνες με το νόμο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου