ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: ΕΡΤ τέλος, να εκπέμψει άμεσα δημόσια ραδιοτηλεόραση

στε-ερτ-τέλος-να-εκπέμψει-άμεσα-δημόσι-725208

Το τμήμα Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο εξέτασε την αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ, με την οποία ζητείται να ανασταλεί η επίμαχη απόφαση για την κατάργηση της ΕΡΤ, συμφώνησε με την προηγούμενη απόφαση του προέδρου του ΣτΕ σχετικά με το θέμα.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ συνεχίζει να καταδικάζει το «μαύρο» στις τηλεοπικές οθόνες και κάνει λόγο για την πρόσληψη του «αναγκαίου προσωπικού» προκειμένου να στελεχωθεί ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Καταιγισμό ερωτήσεων δέχθηκε από τους δικαστές η πλευρά του Δημοσίου, η οποία υποστήριξε ότι έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ καθώς έφυγε το «μαύρο» -αφού πλέον φαίνονται οι «μπάρες» της διακοπής σήματος.

Σε ερώτηση τι θα γίνει με το προσωπικό, το Δημόσιο τόνισε ότι είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί χρόνο, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να γίνουν προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ.

Τέθηκε ακόμα το ζήτημα ότι δεν μπορεί το Δημόσιο να παρίσταται στον διαγωνισμό για ψηφιακές συχνότητες. Αφενός γιατί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έληξε στις 17 του μήνα, αφετέρου γιατί δικαίωμα συμμετοχής έχουν ιδιώτες και ανώνυμες εταιρείες, όπως η ΕΡΤ, και όχι το Δημόσιο.

Από την πλευρά της, η ΠΟΣΠΕΡΤ επεσήμανε ότι παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις μαζικές απολύσεις, καθώς οι κοινοτικές οδηγίες προβλέπουν ότι πριν καταργηθεί μια επιχείρηση (δημόσια ή ιδιωτική) πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζόμενους και ενημέρωση.

Επίσης, τόνισε ότι η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση είναι παράνομη, καθώς πρέπει να υπογραφεί και από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκη –κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Η ΠΟΣΠΕΡΤ επανέλαβε επίσης τους εφτά λόγους αντισυνταγματικότητας της απόφασης.

Ακόμα, συζητήθηκε και το θέμα του «πλαστού φύλλου» της «Ραδιοτηλεόρασης», που κυκλοφόρησε.

Οι δικηγόροι της Ομοσπονδίας προσκόμισαν στο δικαστήριο και επιστολή του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με την οποία εκφράζει τη θλίψη του για τα τεκταινόμενα στην ΕΡΤ, καθώς ο ίδιος έχει διατελέσει διευθυντής μουσικών συνόλων. Στην επιστολή του, ο Μ. Θεοδωράκης σημειώνει ότι ο ρόλος της τέχνης είναι σημαντικός για την ύπαρξη ενός έθνους, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση 19 ετών από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, αντί για φόρο τιμής στη μνήμη του, θα κλείσουμε τη χορωδία που ίδρυσε το 1977;».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου