ΕΛΛΑΔΑ

Στα χαρακώματα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

στα-χαρακώματα-πασοκ-δημαρ-725959

Σε έξαλλη κατάσταση είναι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά τα όσα είπε ο τελευταίος την Κυριακή το μεσημέρι στο Ναύπλιο, σχετικά με την υπόθεση της ΕΡΤ, την τύχη των μεταρρυθμίσεων, την πολιτική αστάθεια και το ενδεχόμενο να διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας.

Σε ευρεία σύσκεψη στελεχών του Κινήματος, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το απόγευμα της Κυριακής στην Ιπποκράτους, τα λόγια που ακούστηκαν για τον πρωθυπουργό ήταν κάτι περισσότερο από βαριά. Ήταν τόσο άσχημο το κλίμα για τον κ. Σαμαρά και τους χειρισμούς του, που φαντάζει δύσκολη ακόμη και οποιαδήποτε συζήτηση και συνεννόηση μαζί του στη σύσκεψη των αρχηγών τη Δευτέρα το απόγευμα. Στο ΠΑΣΟΚ μιλούν ευθέως για κλιμάκωση της αλαζονείας του κ. Σαμαρά από τον Ιούνιο του 2012 και τον κατηγορούν ότι οποιαδήποτε πρόταση έκανε το Κίνημα, για σειρά κυβερνητικών πολιτικών απορρίφθηκαν. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Σαμαράς οδηγεί τη χώρα σε θεσμική και αντιδημοκρατική εκτροπή και τον κάλεσε να πάει να εξηγήσει τη στάση του στην Μέρκελ και τον Ολάντ. Το θέμα, σημείωσε, δεν είναι μόνο η ΕΡΤ, αλλά η αντιδημοκρατική λειτουργία του κ. Σαμαρά, η ασέβεια και η συνεχής μείωση των εταίρων του στην κυβέρνηση.

Όπως σημειώθηκε στη σύσκεψη, ο ισχυρισμός του κ. Σαμαρά ότι κάνει μεταρρυθμίσεις είναι ψέματα και όσες έχουν γίνει, είχαν την αντίθεση της ΝΔ την προηγούμενη διετία.

Ειδικά για την ΕΡΤ ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το μαύρο στις οθόνες έπληξε τη διεθνή εικόνα της χώρας, χαρακτήρισε όψιμη κριτική τα όσα λέει τώρα η ΝΔ για τη δημόσια τηλεόραση, απέρριψε το μεταβατικό σχέδιο περί εκκαθάρισης εν λειτουργίας, ως μη νόμιμο και ξεκαθάρισε ότι μόνη λύση είναι να ακυρωθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το κλείσιμό της. «Ο τσαμπουκάς του Σαμαρά δεν θα περάσει, έχει χαθεί η θεσμική αξιοπρέπειας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος απέρριψε κατηγορηματικά ότι υπάρχει θέμα διακοπής της χρηματοδότησης της χώρας, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο διαψεύδεται από την ίδια την τρόικα σε ανθρώπους, που επικοινώνησαν μαζί της!

Τέλος διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές, αλλά την πολιτική σταθερότητα, αλλά δεν φοβάται κιόλας τέτοιου είδους εκβιασμούς.

ΔΗΜΑΡ: Εμπρηστική η σημερινή ομιλία του Σαμαρά

Ανακοίνωση αναφορικά με την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά εξέδωσε και η ΔΗΜΑΡ κατα την οποία αναφέρει ότι «η αντιμετώπιση της «αναδιοργάνωσης» της ΕΡΤ, όπως μονομερώς επέλεξε ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία, είναι απαράδεκτη».

Επιπλέον στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «Όποιος επιχειρήσει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, αυτός θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής».

Αναλυτικά η ανακοίνωση :

Η αντιμετώπιση της «αναδιοργάνωσης» της ΕΡΤ, όπως μονομερώς επέλεξε ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία, είναι απαράδεκτη. Ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό ως ζήτημα δημοκρατίας και ότι είμαστε αντίπαλοι στη λύση που επέλεξε, η οποία δεν συνιστά μεταρρύθμιση αλλά προσβολή αυτής της έννοιας αφού τη συνδέει με τον αυταρχισμό. Η μόνη λύση είναι να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα και να προωθηθεί με την ΕΡΤ ανοιχτή η αναγκαία αναδιοργάνωση, ο εξορθολογισμός και η θεσμική αναμόρφωση.

Το θέμα των τριβών έχει σχέση όχι μόνο με το ζήτημα της ΕΡΤ, αλλά και με συνολικότερα ζητήματα τα οποία έχουν αναδειχθεί ως ζητήματα διαφορετικών απόψεων, αλλά και αντιθέσεων που πρέπει να αντιμετωπίζονται. Ο κ Σαμαράς πρέπει να αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική. Αν στην πράξη και στο λόγο – όπως με τη σημερινή εμπρηστική ομιλία του κ. Σαμαρά – παραμερίζονται οι κυβερνητικοί εταίροι, τότε η κυβερνητική συνοχή απειλείται.
Κανένας δεν δικαιούται σε μια κρίσιμη περίοδο που η χώρα και οι πολίτες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες εξόδου από την κρίση να προτάσσει κομματικούς σχεδιασμούς.

Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Όποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, αυτός θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου