ΕΛΛΑΔΑ

«Τάγματα εφόδου» στρατολογούν μέλη μέσω Διαδικτύου

τάγματα-εφόδου-στρατολογούν-μέλη-μ-768784

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η παρουσία στο Διαδίκτυο ακραίας εθνικιστικής πολιτοφυλακής, η οποία μέσω του ιστολογίου της καλεί τους πολίτες σε στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση.

Η δράση της αυτοαποκαλούμενης «Πατριωτικής Πολιτοφυλακής» παραμένει ακόμη σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό και, σύμφωνα με όσα η ίδια αναφέρει, τα μέλη της είναι «πολίτες – οπλίτες». Έχει στόχο «να είναι έτοιμη την κρίσιμη ώρα… Οργανωμένη, Εκπαιδευμένη, Συντεταγμένη, Πειθαρχημένη, Ετοιμοπόλεμη, Ισχυρή»…

Στα βίντεο που έχει αναρτήσει στο YouTube τα μέλη της οργάνωσης εμφανίζονται να λαμβάνουν εκπαίδευση με όπλα.

Η «Πατριωτική Πολιτοφυλακή» υπογραμμίζει ότι θα επέμβει «μόνο όταν ξεσπάσει η κοινωνική αναταραχή, την οποία θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν κάποιοι ανθέλληνες» και κρίνουν ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας ομάδας «θα είναι άκρως απαραίτητη και πολύτιμη».

Η διακήρυξη θέσεων της οργάνωσης διακρίνεται για τις αναφορές της εναντίον των ξένων και των μεταναστών με αντιπαραβολή στις «πνευματικές, φυσικές δυνατότητες τής φυλής». Στο εν λόγω κείμενο ζητείται μεταξύ άλλων: να είναι έλληνες πολίτες μόνον όσοι αποτελούν μέρος τού ελληνικού γένους, να εγκαταλείψουν τη χώρα όσοι δεν είναι έλληνες και έχουν έρθει παράνομα, να κλείσουν τα σύνορα με Τουρκία, να φυλακίζονται με ποινή 6 ετών όσοι εργοδότες απασχολούν «λαθρομετανάστες» και όσοι νοικιάζουν σπίτια σε «έποικους».

Έντονη είναι τις τελευταίες ημέρες η αναφορές στα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και μεταναστών που πρόσφατα έλαβαν χώρα στη Στοκχόλμη. Στην τελευταία μάλιστα ανάρτηση στο ιστολόγιό της, η οργάνωση απευθύνει «κάλεσμα προς όλους τους Έλληνες»: «Γίνε πολιτοφύλακας τώρα, μην περιμένεις καταστάσεις Στοκχόλμης».

Η οργάνωση δεν κρύβει ότι έχει στρατιωτική δομή, με διοικητή και υποδιοικητή, ενώ οι ανακοινώσεις της υπογράφονται με την ένδειξη «εκ του επιτελείου». Η «Πατριωτική Πολιτοφυλακή» φέρεται να δρα σε πανελλαδικό επίπεδο. Έχει την έδρα της στην οδό Καρόλου στην πλατεία Καραϊσκάκη στην Αθήνα, αλλά διαθέτει τοπικές οργανώσεις στη Λάρισα, τη Ρόδο, τη Ναύπακτο και τα Ιωάννινα.

Στα βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, τα μέλη της οργάνωσης εμφανίζονται να πραγματοποιούν ασκήσεις εκπαίδευσης στρατιωτικού τύπου με στολές παραλλαγής, αντίστοιχες με εκείνες του στρατού, με το εθνόσημο και το σήμα της Πατριωτικής Πολιτοφυλακής. Αρκετά τα μέλη της έχουν θητεύσει, σύμφωνα με όσα αναφέρονται, στις Ειδικές Δυνάμεις.

Από τα βίντεο αυτά προκύπτει ότι η οργάνωση ολοκλήρωσε στις 7 Απριλίου τον 56ο γύρο εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιούνται σε ορεινά ερημικά μέρη -χωρίς όμως να αναφέρεται η ακριβής τοποθεσία- και περιλαμβάνουν εκτός από στρατιωτικές ασκήσεις, πρώτες βοήθειες και αυτοάμυνα και μαθήματα ιστορίας.

Νομικοί κύκλοι θέτουν το ερώτημα εάν οι στόχοι της οργάνωσης, η δράσης της και οι διακηρύξεις της καλύπτονται από την υφιστάμενη νομοθεσία, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία που τίθεται το θέμα της έξαρσης της ρατσιστικής βίας και της ψήφισης ενός νομικού πλαισίου για την αντιμετώπισή της.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου