ΕΛΛΑΔΑ

Τα μεροκάματα στη Μανωλάδα

τα-μεροκάματα-στη-μανωλάδα-782456

Εδώ και ημέρες η δουλειά έχει παγώσει στο χωράφι του Τάκη Λαϊνά στα Λεχαινά Ηλείας. Από τους 80 υπαλλήλους οι τέσσερις είναι Έλληνες, τρεις Αιγύπτιοι, δύο Αλβανοί και οι υπόλοιποι από το Μπανγκλαντές, χωρίς νόμιμα έγγραφα διαμονής και ασφάλιση οι περισσότεροι.

Το μεροκάματό τους διαφέρει, όπως εξηγεί ο παραγωγός, ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους. Οι Έλληνες και οι Αλβανοί πληρώνονται με 28-30 ευρώ συν τις ασφαλιστικές εισφορές καθώς είναι χειριστές μηχανημάτων και ψεκαστές. Η ημερήσια αμοιβή των Μπανγκλαντεσιανών είναι 22-23 ευρώ. “Ασχολούνται κυρίως με τη συγκομοιδή της παραγωγής, στην πλειονότητά τους δεν μιλούν τη γλώσσα και δεν μπορούν να κάνουν πιο εξειδικευμένη δουλειά”, λέει ο παραγωγός της φράουλας.

Τονίζει ότι “αυτό που έγινε στη Μανωλάδα μας προσβάλλει όλους” και ζητεί, όπως και οι άλλοι παραγωγοί της περιοχής, “ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο από το κράτος για το καθεστώς διαμονής και εργασίας των μεταναστών προκειμένου να είμαστε και εμείς νόμιμοι”. Τη Μεγάλη Δευτέρα άλλωστε πραγματοποιήθηκε σε αυτό το πλαίσιο συνάντηση εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Τα Νέα

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου