ΕΛΛΑΔΑ

Χτύπησαν στον «πυρήνα» τη νέα τρομοκρατία

χτύπησαν-στον-πυρήνα-τη-νέα-τρομοκρ-783621

Μέλη της νέας γενιάς τρομοκρατίας που προγραμμάτιζαν «χτύπημα» στο άμεσο μέλλον εκτιμά ότι συνέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να εντοπισθεί η γυναίκα συνεργός τους που κατάφερε να διαφύγει.

Ηδη, γενετικό υλικό και αποτυπώματα των τεσσάρων από τους πέντε νεαρούς φέρεται να έχουν ταυτοποιηθεί με αυτά που βρέθηκαν μετά τις ληστείες στον Φιλώτα Φλώρινας και στο Βελβεντό Κοζάνης, αλλά και με κάποια από αυτά που είχαν βρεθεί στα οικήματα ασφαλείας της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τα δύο πρόσωπα που αναζητούνταν για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Πρόκειται για τον 22χρονο Αργύρη Ντάλιο και τον 23χρονο Φοίβο Χαρίση-Πούλο, που φέρονται ως δράστες της ληστείας στο υποκατάστημα του Φιλώτα στις 28 Νοεμβρίου του 2012. Με τις συλλήψεις αυτές οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι κατάφεραν ένα δυνατό πλήγμα στην ανασυγκρότηση της νέας ομάδας των τρομοκρατών, που ετοίμαζε θεαματική «επανεμφάνιση».

Η επιχείρηση της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου, σε μπιραρία, έξι νεαροί και μία κοπέλα συζητούσαν πίνοντας μπίρες. Λίγο πιο πέρα οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να επέμβουν.

Οταν τελικά οι αστυνομικοί «εμφανίστηκαν», κατάφεραν να συλλάβουν τους έξι νεαρούς. Η κοπέλα έτρεξε και διέφυγε τελικά, ενώ ο έκτος κρίθηκε άσχετος με την υπόθεση και αφέθηκε ελεύθερος. Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι και ο 22χρονος Α. Ντάλιος έσπευσε να εξαφανιστεί. Τον έπιασαν τελικά ύστερα από καταδίωξη που κράτησε αρκετά λεπτά.

Ο γενετικός τύπος του Α. Ντάλιου είτε ταυτίζεται είτε εμπεριέχεται σε γενετικούς τύπους που προσδιορίστηκαν, μεταξύ άλλων, σε φορητά και σταθερά σημεία στη γιάφκα της οδού Ελλησπόντου και Σαγγαρίου, στη Νέα Ιωνία Βόλου, καθώς και στα διαμερίσματα που έχουν σχετιστεί με τους «Πυρήνες». Επίσης, πλήθος στοιχείων τον συνδέουν με τις ληστείες στον Φιλώτα και στο Βελβεντό, καθώς και με άλλες ένοπλες επιθέσεις σε τράπεζες στην Αττική.

Γενετικό υλικό από τον Φοίβο Χαρίση-Πούλο ταυτίζεται ή εμπεριέχεται, μεταξύ άλλων, σε κλείστρο όπλου αλλά και σε άλλα αντικείμενα μετά τη ληστεία στο Βελβεντό, καθώς και σε φορητά σημεία στα σπίτια που εντοπίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. μετά τη ληστεία στην Κοζάνη (στην οδό Ελ Αλαμέιν στο Χαλάνδρι και επί της οδού Καρπενησιώτη στα Τρουκοβούνια).

Από τους άλλους τρεις συλληφθέντες, ο 31χρονος φέρεται να έχει συμμετάσχει στη ληστεία της Φλώρινας, όπου είχαν εντοπιστεί κηλίδες αίματος.

Οπως φάνηκε χθες, το αίμα ανήκε στον συγκεκριμένο δράστη. Επίσης προέκυψε ότι ο ίδιος συμμετείχε και σε ακόμη μία ληστεία που η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε συνδυάσει με την τρομοκρατική δράση. Πρόκειται για την ένοπλη ληστεία που σημειώθηκε στον Πυργετό Λάρισας τον Δεκέμβριο του 2012. Σε αυτήν φέρεται να είχε συμμετάσχει και ο 30χρονος συλληφθείς. Γενετικό υλικό των δύο βρέθηκαν σε ακουστικά κινητού τηλεφώνου και βαριοπούλα που βρέθηκαν στον Πυργετό.

Ο 40χρονος, τέλος, που επίσης συνελήφθη, δεν έχει ταυτοποιηθεί με κάποια από αυτές τις ληστείες. Ο ίδιος είχε συλληφθεί το 2011 για παράνομη οπλοφορία.

Εισβολές σε τράπεζες με τόλμη και… φαντασία

Με… ευφάνταστο τρόπο οργάνωναν τις ένοπλες ληστείες σε τράπεζες οι συλληφθέντες από την Αντιτρομοκρατική. Σε ληστεία που σημειώθηκε στα ΕΛΤΑ Νέου Φαλήρου τον περασμένο Ιούλιο, και συγκεκριμένα στις 31/7/2012, οι δράστες εισέβαλαν στο κατάστημα με… καροτσάκι για μωρά. Σε άλλη περίπτωση, στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, οι δράστες της ένοπλης ληστείας που σημειώθηκε στις 6/4/2012 επέλεξαν να μπουν στην τράπεζα με αναπηρικό αμαξίδιο, «ξεγελώντας» τα μηχανήματα.

Μετά τις προχθεσινές συλλήψεις, γενετικό υλικό και αποτυπώματα του Α. Ντάλιου βρέθηκαν σε γάντι που είχε εντοπιστεί στο σημείο της ληστείας των ΕΛΤΑ Φαλήρου, καθώς και στο αναπηρικό αμαξίδιο του Νέου Ηρακλείου. Η Αντιτρομοκρατική εκτιμά ότι, όπως οι συγκεκριμένες δύο, αρκετές ακόμη ληστείες που αρχικά δεν είχαν σχετιστεί με δράση της νέας γενιάς τρομοκρατίας, ενδεχομένως να συνδεθούν τελικά με τους συλληφθέντες.

Χθες, η αρμόδια υπηρεσία πραγματοποίησε έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων. Οι Αρχές έχουν στρέψει την προσοχή τους τώρα στα πλαστά δελτία ταυτότητας που έφεραν οι Ντάλιος και Χαρίσης-Πούλος.

Ο Αργύρης Ντάλιος είχε στην κατοχή του πλαστό δελτίο ταυτότητας με στοιχεία Τραπελίδης Νεόφυτος του Νικολάου και της Ουρανίας, που γεννήθηκε στις 03-12-1990. Στην κατοχή του Φοίβου Χαρίση-Πούλου βρέθηκε επίσης πλαστή ταυτότητα με στοιχεία Βάγιας Αλέξανδρος Ηλίας του Γεωργίου και της Αικατερίνης, που γεννήθηκε στις 07-07-1988 στον Χολαργό Αττικής. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι με αυτές τις ταυτότητες οι συλληφθέντες πιθανότατα έχουν ενοικιάσει σπίτια.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Ποινικές διώξεις

Προφυλακίστηκαν χθες μετά την απολογία τους στον ειδικό εφέτη – ανακριτή οι δύο από τους πέντε συλληφθέντες για τους οποίους εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης, από τις 15 Φεβρουαρίου 2013, για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απλή συνέργεια σε ένοπλη ληστεία, που είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβριο στην Αγροτική Τράπεζα στον Φιλώτα Φλώρινας.

Πρόκειται για τον Φοίβο Χαρίση-Πούλο του Γεωργίου, 23 ετών, και τον Αργύρη Ντάλιο του Αθανασίου, 22 ετών, οι οποίοι έδωσαν τυπικές απολογίες στον ανακριτή, αρνούμενοι τις κατηγορίες.

Το απόγευμα οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μαζί με τους άλλους τρεις, με τους οποίους συνελήφθησαν το απόγευμα της Μ. Τρίτης έπειτα από αιφνιδιαστική επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε μπιραρία της Νέας Φιλαδέλφειας.

Μαζί τους ήταν ακόμα ένα άτομο, για το οποίο δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εμπλοκής του σε τρομοκρατικές ή άλλες δραστηριότητες και αφέθηκε ελεύθερο. Κατά τη μεταγωγή τους φώναζαν «Ζήτω η αναρχία» και συνθήματα κατά των δημοσιογράφων.

Εναντίον τους ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη ληστειών (κακούργημα), καθώς και για αντίσταση κατά της αρχής, υπόθαλψη, ενώ σε δύο από αυτούς για κατοχή πλαστών εγγράφων. Οδηγήθηκαν στον ανακριτή υπηρεσίας, προκειμένου να απολογηθούν.

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου