ΕΛΛΑΔΑ

Ακόμη μία πρωτιά για την Ελλάδα

ακόμη-μία-πρωτιά-για-την-ελλάδα-788459

Ο κινηματογραφιστής Θανάσης Πρωτάτος απέσπασε το πρώτο βραβείο στην Καλιφόρνια για το ντοκιμαντέρ “The Journey” που παρουσιάζει έναν παραδοσιακό γάμο στη Σέριφο.

Το ντοκιμαντέρ του Θανάση Πρωτάτου τιμήθηκε με το το βραβείο “Award of Excellence”, ανάμεσα σε πολλές χιλιάδες συμμετοχές, από την κριτική επιτροπή των βραβείων Accolade στην Καλιφόρνια.

O μοναδικός αφηγηματικός τρόπος του Θανάση Πρωτάτου απέδειξε για ακόμη μία φορά πως η αγάπη για δημιουργία και έκφραση υπερνικούν την κρίση και μάλιστα, βραβεύονται διεθνώς.

Ο ίδιος, μίλησε στο metrogreece.gr για τη βράβευση, το νέο ελληνικό κινηματογράφο και τη διανομή ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ.

Πως εμπνεύστηκες την ιδέα για ένα ντοκιμαντέρ που θα καταγράφει έναν κυκλαδίτικο γάμο; Σου κέντρισαν το ενδιαφέρον τα ιδιαίτερα έθιμα της περιοχής;

Το ντοκιμαντέρ ήταν κάτι που πάντα με εξέφραζε και όπως έχει πει ο John Grierson , πρόκειται για τη καλλιτεχνική απεικόνιση της πραγματικότητας. Αυτό ακριβώς είναι που με ενδιαφέρει όταν αποτυπώνω με τον φακό μου ένα γεγονός όπως ο γάμος.

Χωρίς παρεμβολές και αλλοιώσεις. Υιοθετώ μια προσέγγισή που δίνει έναν άλλο χαρακτήρα σε μια θεματική που πάντα με συγκινούσε , εμβαθύνοντας στα γεγονότα και στους χαρακτήρες.

Έτσι όταν η Σοφία και ο Σωτήρης με προσέγγισαν περιγράφοντας μου τις λεπτομέρειες του γάμου τους κυριολεκτικά ενθουσιαστικά!
Αμέσως τους ανέπτυξα την πρότασή μου οπότε και ήρθε η σειρά των παιδιών για να ενθουσιάσουν! Κάπως έτσι ξεκίνησε και το ταξίδι για την Σέριφο το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία της συγκεκριμένης ταινίας.

Θα ήθελα βεβαία να σημειώσω πως καθετί που περιέχει αληθινά , παραδοσιακά στοιχειά έχει για μένα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είτε βρεθώ στις Κυκλάδες, την Ήπειρο και την Κρήτη ή ακόμα και στη La Roque-Gageac της Γαλλίας με τα μεσαιωνικά κάστρα , αυτό που πάντα αναζητώ είναι η παράδοση και ο χαρακτήρας των ανθρώπων και των ιστοριών που έχουν να διηγηθούν.

Στην περίπτωση της Σερίφου αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν ο γνήσιος και παραδοσιακός τρόπος με τον όποιο έγινε ο γάμος και ο όποιος αντανακλά όλη την ομορφιά και τον χαρακτήρα των Κυκλάδων. Πρόκειται πραγματικά για μια γιορτή η όποια διαρκεί για πολλές ημέρες και στην όποια συμμετέχει ολόκληρο το νησί. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία σε έναν πανέμορφο τόπο που μας αγκάλιασε και νομίζω δεν θα υπήρχε καλύτερος τρόπος να διηγηθούμε αυτή την ιστορία από τον τρόπο που το κάναμε με αυτό το ντοκιμαντέρ.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την οικογένεια Σωτήρη και Σοφίας Μουστάκα, για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που
έδειξε τόσο σε εμένα όσο και στον στενό μου συνεργάτη και εξαίρετο φωτογράφο VDouros.

Πρόσφατα, τιμήθηκες με το Award of Excellence στα διεθνή βραβεία Accolade. Περέμενες αυτή τη διάκριση ή ήταν κάτι που σε εξέπληξε;

Τα Accolade αποτελούν έναν διεθνή θεσμό στις Ηνωμένες Πολιτείες με κύρος και συμμέτοχες από ολόκληρο τον κόσμο που ξεπερνούν τις πέντε χιλιάδες κάθε χρόνο. Για αυτό το λόγο η διαδικασία επιλογής των ταινιών προς βράβευση γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια. Το να περιμένεις λοιπόν μια σίγουρη διάκριση μέσα από ένα τόσο μεγάλο θεσμό θα ήταν πολύ εγωιστικό.

Η αλήθεια είναι πως από τις πρώτες κιόλας περιγραφές του ζευγαριού κατάλαβα πως η ιστορία τους είχε κάτι να πει και όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος σε αυτήν πίστεψαν και οι άνθρωποι της επιτροπής!

Η έκπληξη μου ήταν σίγουρα μεγάλη αλλά συνάμα και πολύ ευχάριστη μιας και ο συγκεκριμένος τίτλος έχει δοθεί πρώτη φορά σε ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με θέμα έναν γάμο!

metrogreece.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου