ΕΛΛΑΔΑ

Φόβοι για «τσουνάμι» μεταναστών

φόβοι-για-τσουνάμι-μεταναστών-792107

Στα ελληνικά νησιά έχει μετατοπιστεί το βάρος των μεταναστευτικών ροών μετά τη σφράγιση των συνόρων στον Εβρο.

Την ίδια στιγμή που στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών έχει μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της αυξημένης αστυνομικής δύναμης (117 άτομα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013), η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και τα Δωδεκάνησα μετρούν ήδη 1.623 συλλήψεις για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Στις καραβιές των μεταναστών «πρωταγωνιστούν» οι Σύροι πρόσφυγες, που η εμπόλεμη κατάσταση στην πατρίδα τους τους έχει εξαναγκάσει σε εκπατρισμό. Περισσότεροι από 8.000 Σύροι διασχίζουν καθημερινά τα διεθνή σύνορα σε αναζήτηση προστασίας – ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει όσους αναζητούν προστασία στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στα γειτονικά κράτη της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, το κύμα των προσφύγων αναμένεται να φτάσει σύντομα και στην Ελλάδα, που ετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την ανησυχία τους για το θέμα εξέφρασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι επιτελείς της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή περιέγραψε ο περιφερειακός συντονιστής προσφύγων της Υπατης Αρμοστείας για την κατάσταση στη Συρία, Πάνος Μουμτζής.

«Η κατάσταση στη Συρία είναι μία από τις πιο περίπλοκες και επικίνδυνες παγκοσμίως. Ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία αυξήθηκε από 33.000 τον Απρίλιο του 2012 σε πάνω από 1.334.256 τον Απρίλιο του 2013. Αν το χειρότερο σενάριο επιβεβαιωθεί, η διεθνής κοινότητα θα χρειαστεί όχι μόνο να εμπλακεί σε ένα ακόμα μεγαλύτερο σχέδιο ανθρωπιστικής ανταπόκρισης, αλλά και να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απρόβλεπτες συνέπειες», επεσήμανε ο Π. Μουμτζής.

Εθνος

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου