ΕΛΛΑΔΑ

Αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896

αναβίωσαν-οι-ολυμπιακοί-αγώνες-του-1896-795602

Την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 παρακολούθησαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο περισσότεροι από 35.000 μαθητές από 400 σχολεία της χώρας.

Η τελετή έγινε σήμερα στο πλαίσιο του 3ου Πανελληνίου Προγράμματος «Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας», που διοργάνωσε η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Περιφέρειας Αττικής και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Υπεύθυνος του προγράμματος που παρακολούθησαν τα παιδιά και οι γονείς τους σκηνοθέτησε και χορογράφησε ο Φωκάς Ευαγγελινός. Συμμετείχαν 700 εθελοντές-ερμηνευτές από το νεοσύστατο τμήμα εθελοντισμού της ΕΘΝΟΑ, 50 χορευτές και χορεύτριες από το Λύκειο Ελληνίδων και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι νεαροί μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, με τους ερμηνευτές να φορούν παραδοσιακές στολές και κοστούμια και να μεταφέρουν το κλίμα εκείνης της μακρινής εποχής με την αναπαράσταση των αγώνων, που συμπεριελάμβανε και την ιστορική νίκη του μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη.

Με ζωγραφιές και συνθήματα οι μαθητές έστειλαν το δικό τους Ολυμπιακό Μήνυμα που ετοίμασαν αποκλειστικά με ανακυκλώσιμο υλικό, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης παρέλαβαν ειδικό δίπλωμα συμμετοχής. «Για την ειρήνη και τη φιλία των λαών», «Αθλητισμός με αξίες, αλλά χωρίς ουσίες», «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενώνουν τους λαούς», ήταν μερικά από τα συνθήματα, ενώ ειδικό ρόλο είχαν στην γιορτή 36 Ολυμπιονίκες, με επικεφαλής τους Πύρρο Δήμα, Βούλα Πατουλίδου, Δημοσθένη Ταμπάκο, Σοφία Μπεκατώρου και Στέλιο Μυγιάκη.

Ο Ολυμπιακός όρκος ακούστηκε από τον Ολυμπιονίκη της πάλης, Πέτρο Γαλακτόπουλο, με σκοπό την υποστήριξη του αθλήματος που κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, την έπαρση της Ελληνικής σημαίας έκανε ο Πύρρος Δήμας και της Ολυμπιακής, ο Ολυμπιονίκης Γιώργος Ρουμπάνης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμα, οι «αργυροί» Ολυμπιονίκες της κωπηλασίας Βασίλης Πολύμερος και Δημήτρης Μούγιος, οι αθλήτριες της Εθνικής πόλο γυναικών που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, Βούλα Κοζομπόλη, Δήμητρα Ασιλιάν, Ευτυχία Καραγιάννη, Γεωργία Ελληνάκη, Κατερίνα Οικονομοπούλου, Αγγελική Καραπατάκη, Αντωνία Μωραϊτη, Ανθή Μυλωνάκη, η Αλεξάνδρα Τσιάβου και η Χριστίνα Γιατζιτζίδου που πήραν το χάλκινο στην κωπηλασία στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, η Σοφία Παπαδοπούλου και η Βιργινία Κραβαριώτη που ήταν 3ες στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008, μέλη της Εθνική ομάδα του ανσάμπλ στο Σίδνεϊ το 2000 (Ειρήνη Αϊνδηλή, Εύα Χριστοδούλου, Κλέλια Πανταζή) και οι Ολυμπιονίκες Σπύρος Γιαννιώτης (κολύμβηση), Βάσω Βουγιούκα (ξιφασκία), Κώστας Λούδης (πόλο), Γιάννης Θωμάκος (πόλο), Βούλα Ζυγούρη (πάλη), Μαρία Καραγιαννοπούλου (τζούντο), Βαγγέλης Πάτρας (πόλο), Χρύσα Μπισκιτζή (κωπηλασία), Σοφία Κλιγκοπούλου (μπάσκετ), Κατερίνα Δελή (μπάσκετ), Ιωάννα Μπούζιου (σοφτμπολ), Ανδρέας Κοσματόπουλος (ιστιοπλοΐα), Δήμητρα Μαγκανούδη (ξιφασκία).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου