ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ

ολοκληρώθηκε-η-συνάντηση-στο-υποικ-796080

Ολοκληρώθηκε, μετά από σχεδόν έξι ώρες, η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

Βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων ήταν η κινητικότητα στο Δημόσιο.

Την ίδια ώρα, την ανάγκη να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η διαπραγμάτευση με την τρόικα επεσήμαιναν πηγές από το ΠΑΣΟΚ.

Όπως υπογράμμιζαν, ζωτική ανάγκη για την ελληνική οικονομία, την εσωτερική ψυχολογία και τη διεθνή εικόνα της χώρας, είναι να μην επαναλαμβάνεται με αφορμή κάθε επίσκεψη της τρόικας, το σκηνικό της αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ουσία είναι πως η πανευρωπαϊκή νευρικότητα και η κυπριακή εμπειρία καθιστούν επιτακτικά αναγκαίο η Ελλάδα να αξιοποιήσει στο έπακρο το γεγονός ότι διαθέτει ένα πλήρες πρόγραμμα «παλαιού» (προ Κυπριακού) τύπου με δάνειο συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ μέσα από το οποίο γίνεται και η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Για τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι μέχρι την Κυριακή θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα. Σημείωναν μάλιστα ότι η αποδοχή του κανόνα 1:1 για τις πειθαρχικού χαρακτήρα απολύσεις, προσδίδει στην παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση αμιγώς διαρθρωτικά και όχι δημοσιονομικά χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τονίζεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο ρεαλιστικές και πιο κοντά στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Αντίστοιχα, αμοιβαία επωφελείς (για τραπεζικό σύστημα και νοικοκυριά – επιχειρήσεις) πρέπει να είναι οι ρυθμίσεις για τους υπερχρεωμένους και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Σημειώνουν τέλος, τη θετική αντίδραση της τρόικας στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Νέα αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – Κεδίκογλου

Η κατάληξη των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας μπορεί να παρουσιάζεται για μια ακόμη φορά ως εθνική επιτυχία, τον Ιούνιο όμως θα ληφθούν νέα μέτρα για να «καλύψουν» τις αποτυχίες των προηγουμένων, φορτώνοντας με νέα βάρη το λαό, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε την προσήλωση της κυβέρνησης στο μνημονιακό πρόγραμμα ως «δολοφονία εκ προμελέτης της ελληνικής κοινωνίας.

Εμφυλιοπολεμική ρητορική καταλόγισε στο ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

«Για να ικανοποιήσει τα ακραία στηρίγματά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέφυγε σήμερα σε συνθήματα εμφυλίου πολέμου. Δεν τον ακολουθεί κανείς…», απάντησε ο κ. Κεδίκογλου στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ξεπέρασαν κάθε όριο

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση λέει «ναι» σε όλα, οι υπαλληλίσκοι της τρόικας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, προβάλλοντας πλέον και νέες απαιτήσεις, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τις μαζικές απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

ΚΚΕ: Η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε νέα μέτρα

Η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – τρόικα θα καταλήξει και πάλι σε κλιμάκωση των αντεργατικών μέτρων, προειδοποίησε το ΚΚΕ.

Με πρόσχημα τους επίορκους, προχωρούν σε χιλιάδες απολύσεις και ταυτόχρονα προωθούν κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, νέους φόρους και χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις, υποστηρίζει ο Περισσός και καλεί τους εργαζομένους να μην υποκύψουν στην προπαγάνδα και τους εκβιασμούς της συγκυβέρνησης και να μην εξαπατηθούν και πάλι από τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου