ΕΛΛΑΔΑ

Καθοριστικό ραντεβού με την τρόικα είχε ο Αντώνης Σαμαράς

καθοριστικό-ραντεβού-με-την-τρόικα-εί-800761

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν για περισσότερο επό δύο ώρες οι εκπρόσωποι των δανειστών σε ένα κρίσιμο ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα, στο οποίο θα έγινε προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα της διαπραγμάτευσης (κινητικότητα στο Δημόσιο, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ενιαίος φόρος ακινήτων, συγχώνευση Εθνικής-Eurobank) από τα οποία εξαρτάται η συμφωνία προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 2,8 + 6 δισ. ευρώ.

Μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων της τρόικας, στο Μέγαρο Μαξίμου παρέμεινε το οικονομικό επιτελείο για σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Η διαπραγμάτευση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί σε νέα σύσκεψη της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών.

Η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα που είχε οριστεί για το Σάββατο δεν πραγματοποιήθηκε. Το βράδυ του Σαββάτου, όμως, ο κ. Στουρνάρας είχε μία ακόμα συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει του σημερινού τετ-α-τετ.Προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στην έδρα του υπουργείου.

Στο ραντεβού των δύο πλευρών (Στουρνάρα-τρόικας), την Παρασκευή, δεν έκλεισε κανένα από τα φλέγοντα θέματα:

  • τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο, οι οποίες η τρόικα ζητά να είναι 25.000 έως το τέλος του 2014
  • την άμεση απόλυση επίορκων υπαλλήλων
  • το δημοσιονομικό κενό του 2013, το οποίο το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να εξαλείψει
  • τον Ενιαίο Φόρος στα ακίνητα και τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο κάλυψης του κενού των 200 εκατ. ευρώ στα έσοδα που δημιουργείται από τη μεσοσταθμική μείωση κατά 15% σε σχέση με το σημερινό ΕΕΤΗΔΕ
  • τις αντιδράσεις της τρόικας για τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank

Χρακτηριστικό της δυσκολίας που παρουσιάζουν, για άλλη μία φορά, οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι το ξέσπασμα του υπουργού Οικονομικών προς τα μέλης της τρόικας που αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής: «Μην μας πιέζετε άλλο. Αν θέλετε και άλλα μέτρα, πάρτε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών και δώστε τα στον Τσίπρα» φέρεται να είπε ο κ. Στουρνάρας.

Την ίδια ώρα τριγμούς προκαλεί στο πολιτικό πεδίο η κόντρα των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής μεταρρύθμισης, με φόντο τη διαφαινόμενη απόρριψη από την τρόικα του σχεδίου αποχωρήσεων που έχει παρουσιάσει ο Αντώνης Μανιτάκης.
Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η δόση μπορεί να εκταμιευθεί τον Μάιο. Η τρόικα φαίνεται ότι επιθυμεί συγκεντρωτική λύση που αφορά στη δόση που εκκρεμεί των 2,8 δισ. ευρώ και στα 6 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο του Απριλίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου