ΕΛΛΑΔΑ

BBC: Πώς το ΠΑΣΟΚ βυθίστηκε στο 6%

bbc-πώς-το-πασοκ-βυθίστηκε-στο-6-713604

Το βρετανικό δίκτυο BBC και ο ανταποκριτής στην Αθήνα, Mark Lowen, αφιερώνουν εκτενές άρθρο στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας μια αναδρομή από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι το σημερινό του “αγώνα επιβίωσης”.

Το άρθρο “ανοίγει” με την εικόνα που φέρει τη φράση που είναι γραμμένη σε τοίχο κτηρίου που κάηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της λιτότητας: “Πεινάς; Φάε τον Πασόκο της γειτονιάς”.

“Οι ατελείωτες άδειες σειρές (καθισμάτων) τα λένε όλα. Για ένα πολιτικό κόμμα που μάχεται για να επιβιώσει, η επιλογή ενός μεγάλου σταδίου της Αθήνας για το ετήσιο συνέδριό του, ήταν μάλλον μία κακή επιλογή.

Λίγες χιλιάδες πιστοί υποστηρικτές συγκεντρώθηκαν, αλλά οι δεκάδες χιλιάδες άδειες θέσεις έδωσαν την εικόνα ενός κόμματος που τείνει να ξεχαστεί”, αναφέρει στην εισαγωγή του ο Mark Lowen.

Όπως γράφει στη συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή για περισσότερο από τρεις δεκαετίες και ανέβηκε στην εξουσία από το 1981 μεταμορφώνοντας την Ελλάδα σε “μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα”. “Όμως, σήμερα περιορίζεται στο 6%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις” συνεχίζει ο συντάκτης, εξηγώντας πως για την κατακόρυφη πτώση του ευθύνονται τα σκάνδαλα διαφθοράς και η σκληρή λιτότητα που εφαρμόστηκε όταν επανήλθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 2009.

“Είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε κάποιον σήμερα ότι στηρίζεις το ΠΑΣΟΚ” δηλώνει μία φοιτήτρια που μίλησε με τον ανταποκριτή του BBC. “Ακούγεται σαν βρισιά, τώρα, αλλά θα προσπαθήσουμε να του δώσουμε ξανά ζωή και προοπτική”.

Όπως παρατηρεί ο Βρετανός δημοσιογράφος, το ΠΑΣΟΚ “είναι τώρα στο “οξυγόνο”, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση συνασπισμού και ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα ανακάμψει. Στην ακμή του είχε την στήριξη της πλειονότητας των Ελλήνων και τον Ανδρέα Παπανδρέου ηγέτη του”.

“Σήμερα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη ζωή ως μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού. Ωστόσο, λίγοι αναμένουν ότι μπορεί να ορθοποδήσει. Όταν ήταν στις δόξες του, υποστηριζόταν από τους μισούς σχεδόν Έλληνες ψηφοφόρους υπό την ηγεσία του Ανδρέα Παπανδρέου”, προσθέτει ο αρθρογράφος.

“Ήταν μία ιδιοφυΐα. Το ΠΑΣΟΚ ήταν μία ερωτική σχέση. Ήταν ένα όνειρο για ελευθερία, δημοκρατία και ένα καλύτερο μέλλον”, θυμάται ο Σήφης Βαλυράκης, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Κινήματος, ενώ συγγενής της οικογένειας Παπανδρέου, δηλώνει:

“Οι Παπανδρέου ήταν μία μεγάλη πολιτική οικογένεια. Αλλά ίσως η δημοκρατία δεν θα έπρεπε έχει σχέση με δυναστείες”.

Σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ πήγε “πακέτο” με την πτώση της Ελλάδας που δημιούργησε. Και μαζί μ’ αυτή “έπεσε” και η δυναστεία των Παπανδρέου.

“Ο Γεώργιος ο πρεσβύτερος, ο Ανδρέας και ο Γεώργιος ο νεότερος, όλοι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, με τον πρεσβύτερο να ηγείται του κόμματος που προηγήθηκε του ΠΑΣΟΚ. Ο νεποτισμός είχε από καιρό συνάρτηση με την ελληνική πολιτική”.

Ο Βρετανός ανταποκριτής, βρέθηκε μάλιστα και στο Καλέντζι, όπου, όπως γράφει, το όνομα Παπανδρέου είναι ακόμα ισχυρό και ότι αρκετοί έχουν ακόμη θετικά αισθήματα για την οικογένεια.

“Το ΠΑΣΟΚ οραματίστηκε μία διαφορετική κληρονομιά, να μείνει στη μνήμη για τα επιτεύγματά του. Αλλά αντί για αυτό έγινε το πολιτικό θύμα της κρίσης που το ίδιο βοήθησε να δημιουργηθεί. Και αυτό που μπορεί να το ρίξει οριστικά”, καταλήγει το άρθρο.

Πηγή: News247

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου