ΕΛΛΑΔΑ

Π. Μοσκοβισί: Ναζιστικό κόμμα η Χρυσή Αυγή

π-μοσκοβισί-ναζιστικό-κόμμα-η-χρυσή-αυ-713780

Η Χρυσή Αυγή είναι κόμμα ναζιστικό και αντισημιτικό και στην Ευρώπη πρέπει να υπάρξει μια κοινή γραμμή για τα εξτρεμιστικά κόμματα, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Π. Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια διάλεξης με θέμα «Το γαλλογερμανικό δίδυμο: Εφαλτήριο για ένα ομοσπονδιακό καθεστώς στην Ευρώπη;» στη γαλλική Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στο Στρασβούργο.

Μιλώντας για την τρέχουσα κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη, ο γάλλος υπουργός αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, αλλά και της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο, τονίζοντας ότι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια «όλοι θα πρέπει να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας» και να «βρίσκουμε λύσεις που να είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκές και εθνικές».

Η περισσότερη Ευρώπη είναι η λύση στα ευρωπαϊκά προβλήματα, διευκρίνισε ο κ. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό που επικρατεί εντός ΕΕ, «ιδιαιτέρως σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία ή ακόμη και η Γαλλία», επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταματήσει η τραπεζική κρίση και να σπάσει ο φαύλος κύκλος των τραπεζικών και δημοσίων χρεών.

Η σύγχρονη Ευρώπη χρειάζεται πραγματική σύγκλιση, σοβαρότητα, αλληλεγγύη, ενιαίο προϋπολογισμό εντός της ευρωζώνης, καθώς και ισχυρό συντονισμό, και πρωταρχικά μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, στο μέτρο που η γαλλογερμανική συνεργασία με την μακρά ιστορική της παράδοση, είναι «κινητήριος δύναμη» για την Ευρώπη και απαραίτητη για την εξεύρεση λύσεων, υπογράμμισε.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα προγράμματα για την Κύπρο και για την Ελλάδα ήταν απαραίτητα προκειμένου να βγουν από την κρίση.

Μάλιστα εκτίμησε ότι η ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες θα μπορούσε να βασιστεί και στον τομέα της ενέργειας ενώ επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην περίπτωση της Κύπρου σημείωσε ότι η διάρθρωση του τραπεζικού της συστήματος εμπεριείχε στοιχεία επικινδυνότητας για την Ευρωζώνη.

Τέλος δήλωσε ότι το Eurogroup θα πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα και εξέφρασε τη λύπη του για την «αίσθηση αμφιταλάντευσης» που έδωσε η Ευρωομάδα κατά το χειρισμό της κυπριακής τραπεζικής κρίσης.

«Έχουμε να μάθουμε πολλά από όσα συνέβησαν κατά την κυπριακή κρίση», πρόσθεσε σημειώνοντας πως οι ευθύνες είναι συλλογικές. «Απλώς όταν διαπράττουμε λάθη, όχι λάθη ουσίας αλλά λάθη συμπεριφοράς, θα πρέπει να μαθαίνουμε από αυτά», πρόσθεσε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου