ΕΛΛΑΔΑ

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Εμπαιγμό καταγγέλλει η αντιπολίτευση

ενιαίος-φόρος-ακινήτων-εμπαιγμό-κατα-713812

Με επικρίσεις υποδέχθηκε η αντιπολίτευση τη χθεσινή τρικομματική συμφωνία για αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό» των πολιτών από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά τους οι κυβερνητικοί εταίροι αντιτείνουν εμφατικά ότι ο νέος φόρος φέρνει ελαφρύνσεις και πιο δίκαιη κατανομή βαρών. Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, διευκρίνισε ότι ο νέος φόρος θα είναι μεσοσταθμικά χαμηλότερος κατά 10% – 15%.

Όπως εξήγησε, το κενό της μείωσης του φόρου, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από τη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης των ακινήτων.

Ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξει αφορολόγητο στα χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ενώ επισήμανε ότι το ζήτημα των αγροτεμαχίων ίσως δεν προλάβει η κυβέρνηση να το συμπεριλάβει στο σχετικό φόρο φέτος.

Για «συγκερασμό» που επιτρέπει στους πολιτικούς αρχηγούς να βρουν «σημείο σύγκλισης για την καθιέρωση ενός φόρου ακινήτων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και μια προσπάθεια ελάφρυνσης», έκανε λόγο από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ενόψει της άφιξης της Τρόϊκα στην Αθήνα.

Σε συνέχεια των χθεσινών του δηλώσεων, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, επισήμανε με σημερινή του ανακοίνωση ότι ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας θα έχει προοδευτικός χαρακτήρας (φορολογικές κλίμακες), αφορολόγητο όριο, αλλά και διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Ως προς το μηχανισμό είσπραξης, επανέλαβε ότι το 2013 αποτελεί «μεταβατικό έτος» κατά το οποίο οι ιδιοκτήτες με ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής (μέσω ΔΕΗ ή ΔΟΥ) χωρίς την απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης.

Υπογράμμισε τέλος ότι η διαμόρφωση του ενιαίου φόρου προϋποθέτει την επεξεργασία των ειδικών του χαρακτηριστικών από την επιτροπή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εκπρόσωπος Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, έκανε λόγο για «επιχείρηση εξαπάτησης των πολιτών».

«Ενσωμάτωσαν έναν έκτακτο φόρο στον ενιαίο φόρο και συνεχίζουν την είσπραξη με τον ίδιο εκβιαστικό τρόπο μέσω της ΔΕΗ », ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ.

Ο κ. Σκουρλέτης μίλησε ακόμη για απόλυτη υποταγή της κυβέρνησης στην τρόικα» και υποστήριξε ότι «οι αρχηγοί το μόνο που διαπραγματεύονται είναι η μεταξύ τους μοιρασιά εντός της κυβέρνησης».

«Κυβερνητική φαρσοκωμωδία» χαρακτήρισε τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατηγορώντας τους τρείς εταίρους ότι «καμαρώνουν ότι νίκησαν».

«Το γεγονός ότι η πληρωμή μέσω ΔΕΗ συνεχίζεται, προκαλεί οργή», παρατήρησε ο βουλευτής σε σχόλιό του στο twitter.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, σε χθεσινό του σχόλιο με αφορμή τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων.

«Η πολυδιαφημισμένη σύσκεψη των αρχηγών της συγκυβέρνησης επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι στο τέλος πάντα γίνεται αυτό που θέλουν ο Τόμσεν και η παρέα του», δήλωσε.

«Οι τροϊκανοί εσωτερικού εμπαίζουν και κοροϊδεύουν στεγνά έναν ολόκληρο λαό που τον έχουν καταδικάσει στην εξαθλίωση», παρατήρησε με τη σειρά της η Χρυσή Αυγή. «Αντί ο Σαμαράς να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση και να καταργήσει το χαράτσι, του αλλάζει όνομα λες και οι Έλληνες τρώνε κουτόχορτο και τον πιστεύουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Κάλεσμα στους πολίτες να συσπειρωθούν «για να καταργηθεί το χαράτσι και όλοι οι φόροι που τους πνίγουν, για να μην υποστούν καμία συνέπεια όσοι δε μπορούν να πληρώσουν φόρους, δάνεια και λογαριασμούς», απηύθυνε το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, πρέπει «να διαμορφωθεί ασπίδα αλληλεγγύης για να εμποδιστούν οι κατασχέσεις, να μην τρομοκρατήσουν οι απειλές για τα χρέη. Όποιος δεν έχει να πληρώσει να νιώσει την έμπρακτη αλληλεγγύη των εργατικών σωματείων, οργανώσεων αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, της λαϊκής συμμαχίας. Για να ληφθούν μέτρα προστασίας των ανέργων και των φτωχών λαϊκών οικογενειών που βρίσκονται σε απόγνωση».

«Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση στους εκβιασμούς και τον εμπαιγμό κυβέρνησης – τρόικας», πρόσθεσε ο Περισσός στην ανακοίνωσή του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου