ΕΛΛΑΔΑ

Στο «κυνήγι» των κοπανατζήδων

στο-κυνήγι-των-κοπανατζήδων-713948

Στο «κυνήγι» των κοπανατζήδων και των κατόχων πλαστών εγγράφων έχει επιδοθεί το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) πραγματοποιώντας ελέγχους ακόμα και εκτός υπηρεσιών.

Αδεια γραφεία βρήκαν οι «Αδιάφθοροι» του Δημοσίου κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή τους στην κεντρική υπηρεσία του υπ. Οικονομικών

Συγκεκριμένα χθες, οι επιθεωρητές προχώρησαν σε έλεγχο στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών στην Καραγιώργη Σερβίας για να διαπιστώσουν ποιοι υπάλληλοι απουσίαζαν αδικαιολόγητα από τη θέση τους.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε ύστερα από καταγγελία, σύμφωνα με την οποία υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών χτυπάει κάθε πρωί την κάρτα του και κατόπιν φεύγει από την υπηρεσία του και απασχολείται σε εμπορικό κατάστημα ιδιοκτησίας του.

Οι επιθεωρητές ξεκίνησαν τον έλεγχο από το εμπορικό κατάστημα, όπου όμως δεν υπήρχε αποτέλεσμα αφού ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν βρισκόταν στον χώρο. Κατόπιν επισκέφθηκαν τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όπου έκαναν φύλλο και φτερό τους φακέλους των υπαλλήλων για να εντοπίσουν αυτούς που απουσιάζουν συστηματικά, ενώ έλεγξαν και τις κάρτες που είχαν χτυπήσει οι εργαζόμενοι.

«Το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πραγματοποιεί τακτικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις υπηρεσίες για τον έλεγχο της τήρησης του ωραρίου, την επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας καθώς και τη διαπίστωση πλαστών εγγράφων», αναφέρει στο «Εθνος» ο ειδικός γραμματέας του Σώματος, Παρασκευάς Νομικός.

Το πόρισμα
Το Σώμα, αυτή την περίοδο, ελέγχει έπειτα από καταγγελίες που έχουν γίνει τους υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν λάβει άδεια για να εργάζονται εκτός υπηρεσίας. Το πόρισμα του ελέγχου αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα.

Οι επιθεωρητές έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα δεκάδες αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε δήμους, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες για να ανακαλύψουν κοπανατζήδες υπαλλήλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους δήμους έχει καταγραφεί το φαινόμενο να μην τηρούν το ωράριο εργασίας κυρίως υπάλληλοι τεχνικών ειδικοτήτων. Οι «Αδιάφθοροι» του δημοσίου τομέα, όπως αποκαλούν το Σώμα Επιθεωρητών, έχουν ενισχυθεί πρόσφατα με 35 νέους υπαλλήλους και έχουν πολλαπλασιάσει τους ελέγχους στις δημόσιες υπηρεσίες.

Επειτα από καταγγελίες, οι επιθεωρητές επισκέπτονται αιφνιδιαστικά ακόμα και τις οικίες υπαλλήλων για να διαπιστώσουν την παρουσία υπαλλήλων που έχουν δηλώσει ασθένεια, ή ελέγχουν έγγραφα νοσοκομείων σε περιπτώσεις που έχει καταγγελθεί αδικαιολόγητη απουσία εργαζομένου ο οποίος έχει δηλώσει -για παράδειγμα- ότι συμμετείχε σε αιμοδοσία ή νοσηλεύτηκε για λόγους υγείας.

Στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι στο άμεσο μέλλον να συγχωνευτούν οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του Σώματος Ελεγκτών με στόχο να ισχυροποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Παράλληλα, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων προβλέπουν την σύσταση Εσωτερικών Υπηρεσιών σε κάθε υπουργείο και δημόσιο φορέα οι οποίες θα αποτελέσουν τον «μακρύ βραχίονα» του ΣΕΕΔΔ για τον έλεγχο της νομιμότητας στην άσκηση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών αλλά και την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου