ΕΛΛΑΔΑ

Δηλητηριώδη βαρέα μέταλλα σε ρέματα στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής – Τα συνδέουν με χρυσό

δηλητηριώδη-βαρέα-μέταλλα-σε-ρέματα-σ-713998

Βαρέα μέταλλα όπως αρσενικό, μόλυβδος και ψευδάργυρος, εντοπίστηκαν σε ρέματα της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής τα οποία βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις εξόρυξης χρυσού της Eldorado Gold.

Αναλυτικότερα, δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”, αναφέρεται σε μετρήσεις που διενεργήθηκαν σε ύδατα ρεμάτων που εκβάλουν στον Στρυμονικό Κόλπο κοντά σε ιχθυοκαλλιέργειες και μυδοκαλλιέργειες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν αρσενικό 49.000 φορές πάνω από τις προβλεπόμενες τιμές, μαγγάνιο 2.660 φορές περισσότερο, μόλυβδο 169 φορές πάνω, αλλά και ψευδάργυρο.

Μάλιστα η εφημερίδα δημοσιεύει και φωτογραφικό υλικό με τα μολυσμένα ύδατα και τους σωλήνες του εργοστασίου εμπλουτισμού της «Ελληνικός Χρυσός».

Οι μετρήσεις έγιναν κατόπιν καταγγελίας που κατέθεσαν η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αριστοτέλη, Κώστας Ευθυμίου προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και το δήμαρχο Βόλβλης, Δημήτρη Γαλαμάτη.

Στη συνέχεια προέβησαν σε δειγματοληψία και στη συνέχεια παρέδωσαν το δείγμα προς ανάλυση σε διαπιστευμένο εργαστήριο.

Στην καταγγελία αναφέρεται ότι στο ένα από τα δυο ρεύματα των Καλυβιών Βαρβάρας, τα οποία γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις της Ελντοράντο Γκόλντ, υπήρχαν τοποθετημένοι σωλήνες εκροής που απέβαλλαν υγρά μερικών κυβικών μέτρων την ώρα.

«Σας φέρνουμε αποδείξεις για το πώς εννοεί την περιβαλλοντική προστασία η “Ελντοράντο”» δήλωσε στην εφημερίδα που ανέδειξε το θέμα η κ. Ιγγλέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες μόλις η Eldorado Gold πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανάφερε πως θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες αποχώρησής της από την Ελλάδα.

econews

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου