ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρό πόκερ για την Κύπρο εν μέσω νέων απαιτήσεων για τις τράπεζες

σκληρό-πόκερ-για-την-κύπρο-εν-μέσω-νέων-715804

Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ανάμεσα στη Λευκωσία και την τρόικα για το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, η οποία είναι κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, καθώς οι τράπεζες είναι κλειστές για πολλές ημέρες και επικρατεί έντονη ανησυχία για την τύχη των καταθέσεων.

Οι διαβουλεύσεις κρέμονται σε μία κλωστή, καθώς το ΔΝΤ ζήτησε τη συγχώνευση του υγιούς κομματιού της Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου, ενώ έντονες ήταν και οι πιέσεις για «σπάσιμο» της Κύπρου σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.

Ο κύπριος υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Mega, είπε ότι δεν συζητείται η διάσπαση της Τράπεζα Κύπρου σε «καλή» και «κακή», αλλά ότι αυτό που έχει μπει στο τραπέζι είναι η συγχώνευση του υγιούς κομματιού της Λαϊκής με την Κύπρου.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Η Τράπεζα Κύπρου και η κυβέρνηση αρνήθηκαν να αποδεχθούν το αίτημα αυτό, καθώς η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να αναλάβει να αποπληρώσει ποσό 9,5 δισ. ευρώ, περίπου (7 δισ. ευρώ μετά την πώληση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα), που έχει αντλήσει η Λαϊκή Τράπεζα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA).

Τραπεζικός παράγων δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει μια τράπεζα (Λαϊκή), που είναι «κλινικά νεκρή» και μια (Τράπεζα Κύπρου), η οποία «βρίσκεται στον αναπνευστήρα». Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου για να σωθεί και η κυπριακή οικονομία.

Στο επίκεντρο η Τράπεζα Κύπρου

Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο εξυγίανσης των τραπεζών, που ψήφισε το κυπριακό κοινοβούλιο, πιστώσεις που παραχωρήθηκαν σε ίδρυμα που υπόκειται σε εξυγίανση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ή τα Ταμεία πριν το διορισμό του ειδικού εκκαθαριστή, προηγούνται για αποπληρωμή ακόμα και των εγγυημένων καταθέσεων.

Συνεπώς, υπάρχει ο κίνδυνος για την Κύπρου να πρέπει να αποπληρώσει το ποσό που οφείλει η Λαϊκή, πριν προχωρήσει σε αποζημίωση των καταθετών.

Σύμφωνα με το κυπριακό sigmalive, στην περίπτωση της απορρόφησης του υγιούς κομματιού της Λαϊκής, η Τράπεζα Κύπρου θα επιβαρυνόταν με 7 δισ. ευρώ και επιπλέον 1 δισ. ευρώ που είχε δανειστεί η ίδια από την ΕΚΤ.

Ο φόβος ήταν ότι η Τράπεζα Κύπρου θα έπρεπε να βρει άμεσα ρευστό ώστε να αντιμετωπίσει εκροές καταθέσεων, αλλά ίσως η ΕΚΤ να μην χορηγούσε στην τράπεζα τα αναγκαία κεφάλαια, με ότι αυτό συνεπάγεται.

«Κούρεμα» πάνω από τα 100.000 ευρώ

Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα», φαίνεται ότι τελικώς θα επιβληθεί μόνο στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια για τις καταθέσεις και αυτό που συζητείται τις τελευταίες ώρες είναι η επιβολή κουρέματος της τάξεως του 20% στις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και η επιβολή φόρου (τέλους) της τάξεως του 4% στις καταθέσεις και των άλλων τραπεζών (πάντα πάνω από 100.000 ευρώ), ώστε να καλυφθεί εν μέρει το έλλειμμα που θα προκύψει από το κούρεμα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η προσοχή στο Eurogroup

Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε το πρωί για τις Βρυξέλλες, με αεροπλάνο που παραχώρησε η Κομισιόν, όπου το μεσημέρι θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και αργότερα με τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι.

Ο κ. Αναστασιάδης συνοδεύεται από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Τον κύπριο πρόεδρο θα πλαισιώνει ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών.

Καθόλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί των κυπριακών κομμάτων θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο και θα διαβουλεύονται με τον κ. Αναστασιάδη.

Στις 19:00 θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).

Στη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, την οποία είχε συγκαλέσει ο κ. Αναστασιάδης, ώστε να συζητηθούν οι εξελίξεις για τη δανειακή σύμβαση. Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν και από την αντιπροσωπεία της τρόικας η οποία βρίσκεται στην Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, σε γραπτή δήλωσή του, ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά».

Ενδεικτικές απ’ αυτή την άποψη είναι οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε (στην εφημερίδα Welt am Sonntag) ότι η παραμονή της Κύπρου στην Ευρωζώνη εξαρτάται από το σχέδιο διάσωσης το οποίο διαπραγματεύεται με την τρόικα.

Στη συνέντευξή του ο κ. Σόιμπλε ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν πρότεινε την εμπλοκή των καταθετών στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου και ότι ένας από τους όρους που έχουν τεθεί στη Λευκωσία είναι να μην θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Σε νεώτερη δήλωση του κ. Στυλιανίδη, αναφέρεται πως «στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η αποστολή που τον συνοδεύει έχουν να εκτελέσουν μια δύσκολη αποστολή για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας και για την αποτροπή μιας άτακτης χρεοκοπίας από την οποία απειλείται η οικονομία, αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία για τη Δανειακή Σύμβαση».

Ο κ. Αναστασιάδης, τονίζεται, θα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το Συμβούλιο Αρχηγών που θα βρίσκεται εν συνόδω στο Προεδρικό Μέγαρο, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του προέδρου με την τρόικα στις Βρυξέλλες και θα το ενημερώνει.

Η κυβέρνηση, προστίθεται, θα ενημερώνει για τις εξελίξεις, με επίσημες ανακοινώσεις της, την κοινή γνώμη «η οποία βάλλεται τις τελευταίες μέρες με φήμες, πληροφορίες, αναλύσεις και εκτιμήσεις που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου