ΕΛΛΑΔΑ

Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα

κορυφώνεται-η-διαπραγμάτευση-της-κυπ-715918

Κορυφώνονται οι δύσκολες διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία για το «πράσινο φως» της τρόικας επί των κυπριακών προτάσεων. Για «σημαντική πρόοδο» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής για να ακολουθήσει ανακοίνωση εκ μέρους του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το Eurogroup θα συγκληθεί τελικά το απόγευμα της Κυριακής.

Η τρόικα φέρεται να αποδέχεται την κυπριακή πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων στην τράπεζα Κύπρου -σε ποσοστό 25% άνω των 100.000 ευρώ- και το κρίσιμο σημείο που απομένει είναι εάν θα εξαιρεθούν τα Ταμεία Πρόνοιας.

Η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, εντούτοις κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες η τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών συνεχίστηκαν κατόπιν διακοπής στις 16.00 το απόγευμα του Σαββάτου και προβλέπεται ότι θα είναι μακρές.

«Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις

Μετά τη λήξη του πρώτου μέρους της σύσκεψης με το κλιμάκιο της τρόικας ο Μιχάλης Σαρρής μίλησε στους δημοσιογράφους για «σημαντική πρόοδο» σε επίπεδο πλαισίου και αρχών, που βοηθά
στην επίτευξη συμφωνίας.

Επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψαν διάφορα θέματα που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, τα οποία επεξεργάζονται ομάδες εργασίας και τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στην απογευματινή συνάντηση με την τρόικα.

«Υπάρχουν δύο με τρία θέματα στα οποία ελπίζουμε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως» σημείωσε.

Την εκτίμηση ότι την Κυριακή θα κλείσει το ζήτημα που αφορά τον τραπεζικό τομέα οριστικά στις
Βρυξέλλες διατύπωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας ότι «ένα-ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν».

Εξερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών, όπου παρέστη σε σύσκεψη με τον Μιχάλη Σαρρή, ανέφερε ότι «είμαστε σε έναν πάρα πολύ σωστό δρόμο», πρέπει να δώσουμε τέρμα σιγά-σιγά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι μπορεί να μην χρειαστεί νέο νομοσχέδιο και πως εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να χρειάζεται επιπρόσθετη ρύθμιση.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη εξέφρασε επίσης την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη σήμερα. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κύπρου, Γιάννης Κυπρή είπε
από πλευράς του ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και δεν γνωρίζουν, αν θα καταλήξουν εντός της ημέρας.

Δεν συγκαλείται το Σάββατο η Βουλή

Η Βουλής των Αντιπροσώπων δεν αναμένεται, πάντως, να συγκληθεί εντός της ημέρας, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δήλωση του αναπληρωτής γενικού διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων Σωκράτης Σωκράτους.

Ο κ. Σωκράτους δήλωσε ότι η Βουλή αναμένει την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα και ότι το Σώμα δεν έτυχε ενημέρωσης για το ενδεχόμενο να διαβιβαστεί νομοσχέδιο στους βουλευτές.

Η συμφωνία κυβέρνησης της Κύπρου με την τρόικα είναι απαραίτητη προκειμένου να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Κατόπιν σύγχυσης και πληροφοριών περί αναβολής της συνεδρίασης για τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε τελικά το απόγευμα του Σαββάτου μέσω του λογαριασμού του στο Twitter πως οι «17» της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν στις 7 το απόγευμα της Κυριακής.

Την Κυριακή συγκαλείται τελικά το Eurogroup

Πληροφορίες του ΡΙΚ είχαν αναφέρει, εν τω μεταξύ, ότι φέρεται να γίνεται αποδεκτό το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός. Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης -δηλαδή δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.

Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια άλλα στοιχεία θα περιλαμβάνονται σε αυτό το ταμείο, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους να περιληφθούν σε αυτό τα Ταμεία Πρόνοιας.

Αναμονή για μετάβαση Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες

Η τελική έκβαση των συνομιλιών με την τρόικα θα καθορίσει εάν και πότε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να στείλει αεροσκάφος του στην Κύπρο για να μεταφέρει στη βελγική πρωτεύουσα τον κύπριο πρόεδρο και τους αρχηγούς των κομμάτων για την έκτακτη σύνοδο του Εurogroup, στην οποία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Την πρόταση για την αποστολή αεροσκάφους έκανε στον Ν.Αναστασιάδη ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ειδικότερα, εάν το κλιμάκιο της τρόικας μείνει ικανοποιημένο από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν αλλά και από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για το κούρεμα, τότε θα αναβληθεί το ταξίδι. Αν οι διαβουλεύσεις δεν έχουν αίσια κατάληξη, τότε ο Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί με τους
πολιτικούς αρχηγούς στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση για να προωθηθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το «κούρεμα».

Ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης

Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο ψήφισε το βράδυ της Παρασκευής τα εννέα επείγοντα νομοσχέδια που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης και αφορούν, μεταξύ άλλων, στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, καθώς και την εξυγίανση των τραπεζών, που παραπέμπει προς το παρόν στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας και συνοδεύεται από άλλα έξι συναφή νομοθετήματα για το τραπεζικό σύστημα.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου