ΕΛΛΑΔΑ

Με τα μάτια στραμμένα στην Κύπρο η ελληνική κυβέρνηση

με-τα-μάτια-στραμμένα-στην-κύπρο-η-ελλη-716413

Με τα μάτια στραμμένα στην Κύπρο βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση η οποία δηλώνει ότι στηρίζει την κυπριακή κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείει καμία λύση, μέσα πάντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο θεωρεί ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα και ότι θα πρέπει σύντομα να κατατεθεί το εναλλακτικό σχέδιο της Λευκωσίας.

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβαν χθες ότι δεν υπάρχει καμία σκιά στις σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας και ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είναι σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Κυβερνητικές πηγές πάντως έλεγαν ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων της περασμένης εβδομάδας στην ΕΕ την είχε ο κ. Αναστασιάδης και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών εξάντλησαν τα περιθώρια χειρισμών.

Η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο ώστε ακόμη και σε αρνητική εξέλιξη να μην υπάρξουν συνέπειες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πάντως δεν παραγνωρίζει ότι η δυσμενής εξέλιξη στην Κύπρο θα έχει πολιτικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα η οποία πέρα από το να συμπαραστέκεται δεν έχει άλλες δυνατότητες να βοηθήσει. Επιπλέον αναγνωρίζει ότι από την ρύθμιση της ΕΕ για το κούρεμα και την εμπλοκή που ακολούθησε πλήττεται η τραπεζική πίστη, αυξάνεται η ανασφάλεια των καταθετών και αυτό θα έχει συνέπεια στην προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης. Πάντως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι σε όλους του τόνους ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική γιατί έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεν μπορεί να επαναληφθεί στις άλλες χώρες και κυρίως στην Ελλάδα.

Η κρίση στην Κύπρο πάντως επηρεάζει και την διαπραγμάτευση της Ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την επιστροφή των ελεγκτών στις αρχές Απριλίου. Μετά το κυπριακό όχι και παρά την δυσμενή εξέλιξη βουλευτές της συμπολίτευσης υποστηρίζουν ότι θα πρέπει και η ελληνική κυβέρνηση να επιμείνει στις θέσεις της. Τα αγκάθια είναι πάντα οι απολύσεις στο δημόσιο και η επέκταση του χαρατσιού για το 2013 που ζητά η Τρόικα. Και στα δύο θέματα όμως υπάρχει άρνηση του κ. Φώτη Κουβέλη και του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου κάτι που έχει ήδη δημιουργήσει προστριβές και με τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος έχει δηλώσει δημοσίως ότι για λόγους ρεαλισμού πρέπει να επεκταθεί το χαράτσι.

Πάντως οι υπουργοί τρέχουν ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν αρχίσει οι απολύσεις των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων για τους οποίους δεν υπάρχει αντίρρηση από καμία πλευρά ώστε να είναι σε θέση να διαπραγματευθεί παράταση για το πρόγραμμα κινητικότητας με την Τρόικα.

Καθώς η κατάσταση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και λεπτή η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και να αποφευχθούν βιαστικές ενέργειες.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου