ΕΛΛΑΔΑ

Μικρότερο το φετινό χαράτσι, είπε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες

μικρότερο-το-φετινό-χαράτσι-είπε-ο-πρω-2266

Η επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων για την χρήση του 2013 θα είναι μικρότερη από αυτήν του 2012, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση με την τρόικα αφορά το πώς θα πληρωθεί το χαράτσι, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να εξοφληθεί και πάλι μέσω της ΔΕΗ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο απάντησε: «Έχει αρχίσει η αξιολόγηση θέσεων που πρέπει να υπάρχουν και εργαζομένων που βρίσκονται στις θέσεις αυτές. Το 2014 θα δούμε ποιες θέσεις θα καταργηθούν. Όσοι αποδειχθεί ότι είναι επίορκοι ή συστηματικά κοπανατζήδες ή προσελήφθησαν με πλαστά στοιχεία, αυτοί θα απομακρυνθούν».

Για τη δόση του Μαρτίου και την εμπλοκή με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως δεν υπάρχει αδιέξοδο, εξάλλου, πρόσθεσε, το ανακοίνωσε η τρόικα πως είμαστε σε καλό δρόμο και πως για την εκταμίευση δόσης δεν χρειάζεται η παρουσία της. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αυτή τη στιγμή ο ανασχηματισμός δεν είναι στις άμεσες δικές μου προθέσεις».

Υπάρχει συζήτηση για σειρά από θέματα, είμαστε κοντά σε συμφωνία, η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και θα σας πω τα ευχάριστα νέα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Αναφορικά με την Κύπρο, σημείωσε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής, ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τους αδελφούς Κυπρίους, αλλά «φυσικά η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να εκτροχιαστεί η ίδια».

Για την ανεργία

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την συνέντευξη Τύπου επαναλαμβάνοντας ότι η κατάσταση με την ανεργία στην Ελλάδα, και ειδικά στους νέους, είναι κρίσιμη. Πρόσθεσε ότι αυτό πλέον αναγνωρίζεται από όλους τους εταίρους, ενώ σημείωσε ότι το μνημόνιο πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα ανάπτυξης και συνοχής, με άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους.

«Τα μέτρα λιτότητας δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες αποφάσεις που ελήφθησαν στην Σύνοδο Κορυφής για την καταπολέμηση της ανεργίας είπε ότι θα υπάρξει άμεσα επανασχεδιασμός του τρέχοντος ΕΣΠΑ και θα υπάρξει μεταφορά πόρων από άλλα ταμεία προς το κοινό πρόγραμμα για την απασχόληση των νέων.

«Ήδη βγαίνει πρόσκληση για 45.000 νέους που θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία» ανέφερε, ενώ ανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες για την ανακούφιση οικογενειών, στις οποίες δεν υπάρχει ούτε ένα εργαζόμενο μέλος με κονδύλια από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Επίσης, είπε ότι και στο επόμενο ΕΣΠΑ θα υπάρχει προγραμματισμός για τη νεανική απασχόληση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου