ΕΛΛΑΔΑ

Σαλπάρισαν οι Σχολές Ναυτικού

σαλπάρισαν-οι-σχολές-ναυτικού-15909

«Βρείτε πρόγραμμα για χρηματοδότηση και θα δούμε…». Κάπως έτσι ήταν η απάντηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου στο αίτημα της Μαγνησίας για ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, σε έκταση μεταξύ Γατζέας και Καλών Νερών.

Στο υπουργείο μετέβησαν χθες ο δήμαρχος Ν. Πηλίου Νίκος Φορτούνας, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Βόλου Απόστολος Παντσάς και ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Σωκράτης Σαβελίδης, αναλύοντας δια ζώσης, τους λόγους επαναφοράς του αιτήματός τους για τη σύσταση της Ακαδημίας. Αν και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν προϊδεασμένη για τη επιφυλακτικότητα που θα εκφράζονταν εκ μέρους του υπουργείου, έκριναν ότι η συνάντηση θα ήταν κρίσιμη.

Η συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου και τον Ειδικό Γραμματέα Ναυτικής Εκπαίδευσης, έδειξε ότι οι δυνατότητες για χρηματοδότηση σε ό,τι αφορά το κτίριο είναι ελάχιστες, δεδομένων των περιορισμένων διαθέσιμων κονδυλίων που έχει στα ταμεία του το υπουργείο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το υπουργείο ενημέρωνε ότι θεωρεί πως το δίκτυο των 13 σχολών του είναι ήδη ανεπτυγμένο, ενώ επισημάνθηκαν οι δυσκολίες –εάν και εφόσον βρεθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα- της στελέχωσης μιας νέας σχολής, ιδίως του ναυτικού αντικειμένου. Το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών είναι ελάχιστο ως μηδαμινό, καθώς για τους ναυτικούς φαίνεται ότι δεν αποτελεί επιλογή να βγουν στη στεριά και να λάβουν το μειωμένο πλέον μισθό του εκπαιδευτικού.

Πριν από τη στελέχωση, πάντως, εκείνο που προέχει είναι να βρεθεί πηγή χρηματοδότησης. Εφόσον εξασφαλιστεί πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ για την ανακατασκευή του κτιρίου –σε μεγάλο βαθμό είχε κατασκευαστεί, αλλά εγκαταλείφθηκε- τότε η κουβέντα μπορεί να ανοίξει πάλι, ενημέρωσαν από το υπουργείο.

Μεταφέροντας τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης ο αντιδήμαρχος Απ. Παντσάς ανέφερε ότι στο πλάνο των αμέσως επόμενων ενεργειών κυρίαρχο ρόλο έχει ο δήμος Νοτίου Πηλίου. Πρώτον, διότι καλείται να πάρει πίσω από τα Τουριστικά Ακίνητα το οικόπεδο, όπου επρόκειτο να λειτουργήσει η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, και δεύτερον για να δρομολογήσει επαφές με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την εξασφάλιση προγράμματος χρηματοδότησης.

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου