ΕΛΛΑΔΑ

Νέες φωτογραφίες απο τη σύλληψη των ληστών της Κοζάνης

νέες-φωτογραφίες-απο-τη-σύλληψη-των-λη-29434

Νέες φωτογραφίες των συλληφθέντων για τη ληστεία της Κοζάνης και κατηγορούμενων για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ, με σκοπό να αποδείξει ότι κτυπήθηκαν όταν αντιστάθηκαν στην σύλληψή τους και όχι κατά τη διάρκεια κράτησης τους.

Στις νέες φωτογραφίες υπάρχουν και ηλεκτρονικά ίχνη της κάθε φωτογραφίας, όπως η ώρα λήψης της φωτογραφίας, η ημέρα και η ώρα επεξεργασίας τους.

Το μεσημέρι η Ελληνική Αστυνομία και ο διευθυντής των Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Παναγιώτης Στάθης, έδωσε το πόρισμα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσων της ΕΛ.ΑΣ για το θέμα, στο οποίο αναφέρεται ότι οι συλληφθέντες κτυπήθηκαν κατά τη στιγμή της σύλληψής τους.

Το θέμα πυροδότησε έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίοι αμφισβήτησαν το πόρισμα της αστυνομίας.

Oι φωτογραφίες:

Το πρωί της Παρασκευής ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Διοικητής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Παναγιώτης Στάθης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ανέφερε:

«Στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ανατέθηκε με Εισαγγελική Παραγγελία της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών και της Κοζάνης η έρευνα για τις συνθήκες τραυματισμού των δραστών της ληστείας, που έλαβε χώρα την 01-02-2013, στο Βελβεντό Κοζάνης.

Σύμφωνα με καταγγελίες οικείων των συλληφθέντων και ανακοινώσεις, οι συλληφθέντες φέρονται ότι κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στα κρατητήρια της Αστυνομίας.

Παράλληλα με την Προδικαστική Έρευνα, ανατέθηκε στη Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, με εντολή του κ. Αρχηγού, άμεση αστυνομική – διοικητική προκαταρκτική διερεύνηση για συλλογή και αξιολόγηση στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν την υπόθεση και περαιτέρω εκτίμηση λήψης απόφασης για διοικητικά μέτρα.

Κλιμάκιο αξιωματικών της Διεύθυνσής μας μετέβη άμεσα στην Κοζάνη και στη Βέροια για συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων και εξακρίβωση της αλήθειας.

Από την ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψαν τα εξής:

Ως τόπος τέλεσης των φερόμενων πράξεων προσδιορίστηκε η Βέροια, τόπος σύλληψης των τριών δραστών της ληστείας, οι οποίοι φέρουν σωματικές κακώσεις

Ο τέταρτος δράστης συνελήφθη χωρίς να αντισταθεί στην περιοχή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης, στον χώρο ορυχείων Πτολεμαΐδας, και δεν έφερε κακώσεις.

Από τα στοιχεία (ενδείξεις, προφορικές μαρτυρίες, λοιπά έγγραφα) προκύπτει σαφώς ότι υπήρξε συμπλοκή / πάλη για να καταβληθεί η αντίσταση των δραστών, να επιτευχθεί η σύλληψή τους και να ελευθερωθεί ο απαχθείς, ιατρός, όμηρος, τον οποίο οι δράστες είχαν επιβιβάσει βίαια στο κλειστό φορτηγάκι που επέβαιναν.

Ειδικότερα, η ύπαρξη σωματικής πάλης αστυνομικών και ληστών στο σημείο ακινητοποίησης του οχήματος των δραστών στην οδό Τρύφωνος στη Βέροια προκύπτει από μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, που βρίσκονταν στον συγκεκριμένο τόπο και οι οποίοι, ανάλογα με την οπτική γωνία που βρίσκονταν, μιλούν για συμπλοκή σώμα με σώμα, αντίσταση των δραστών, πτώση στο έδαφος και κύλισμα.

Ο απαχθείς δηλώνει ότι δεν αντιλήφθηκε με ποιο τρόπο εξήλθαν από το βαν οι δράστες, μαρτυρία που, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών και του ρόλου του (συγκινησιακό stress/ κατάσταση «αιχμαλωσίας»), εκτιμάται ως ειλικρινής.

Ομοίως από μαρτυρίες των αστυνομικών της Α.Δ. Ημαθίας που δεν συμμετείχαν άμεσα στην επιχείρηση σύλληψης των δραστών και εκτελούσαν βοηθητικά καθήκοντα στην έδρα (ήτοι: σκοπός καταστήματος, Αξιωματικός Υπηρεσίας, εσωτερικές υπηρεσίες διάφορες, διεκπεραιωτές, αγγελιοφόροι), και ήταν αυτόπτες κατά την προσαγωγή των συλληφθέντων στην Αστυνομική Διεύθυνση, προκύπτει ότι είδαν αυτούς, τους δράστες δηλαδή, να φέρουν μώλωπες, τραύματα και ίχνη αίματος στα πρόσωπά τους κατά τον χρόνο της αρχικής μεταφοράς στο Αστυνομικό Κατάστημα.

– Συνοψίζοντας, επιβεβαιώνεται η ύπαρξη συμπλοκής στο πεδίο, από τις καταθέσεις τις προφορικές, τις μαρτυρίες των μαρτύρων, τις φωτογραφίες που ελήφθησαν στην Α.Δ. Βέροιας, κατά την προσαγωγή των συλληφθέντων (όπου εμφανίζονται τα πρόσωπα τους όπως ήταν τον χρόνο που μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση). Αναλυτικά:

Η σύλληψη έλαβε χώρα περί την 12:50 ώρα περίπου στην οδό Τρύφωνος στο κέντρο της Βέροιας.
Οι δράστες προσήχθησαν στη Διεύθυνση περί την 13:00-13:05 ώρα.

Φωτογραφήθηκαν ατύπως με κινητό τηλέφωνο περί την 13:11-13:14 ώρα και με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Υπηρεσίας περί την 13:30 ώρα.
Το Τ.Α. Βέροιας προσπάθησε ανεπιτυχώς αρχικά να αποστείλει τις φωτογραφίες στην Δ.Α.Ε.Ε.Β. ( [email protected]) την 13:30 ώρα μέσω του υπηρεσιακού e-mail.

Οι φωτογραφίες απεστάλησαν τελικά στη Δ.Α.Ε.Ε.Β. μέσω πάλι του υπηρεσιακού e-mail περί την 13:45 ώρα.

Πλέον αυτών, από βιντεοληπτικό υλικό (εγγραφή ερασιτεχνική), αμέσως μετά τη σύλληψη (στον τόπο της ακινητοποίησης), καταφαίνεται το σημείο προσωρινής φύλαξης των συλληφθέντων (εντός στοάς) και το αιμορραγικό πρόσωπο ενός εξ αυτών. Φαίνεται στις συνημμένες φωτογραφίες με απεικόνιση από το βιντεοληπτικό υλικό.

Μετά τη μεταφορά τους στην Α.Δ. Ημαθίας, ένας (1) από τους δράστες νεαρής ηλικίας, 20χρονος, μεταφέρθηκε στο Γ.Κ.Ν. Βέροιας, αρνήθηκε να δώσει πλήρη στοιχεία, πλην του μικρού ονόματός του. Εξετάστηκε λεπτομερώς και η κατάσταση της υγείας του περιγράφεται σε εμπεριστατωμένη ιατρική γνωμάτευση.

Αυτό ήταν η ολοκλήρωση του σκέλος σε ό,τι αφορά στη διοικητική έρευνα. Η Υπηρεσία μας, παράλληλα, συνεχίζει Προδικαστική Έρευνα, για την οποία δεν μου επιτρέπεται και δικονομικά, λόγω της αρχής της μυστικότητος, να δώσω οποιοδήποτε περαιτέρω στοιχείο.

Σας ευχαριστώ».
Oι δηλώσεις του εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ.:

Δείτε ακόμη : Κατά τη σύλληψη οι τραυματισμοί των τεσσάρων της Κοζάνης, επιμένει η ΕΛ.ΑΣ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου