ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική παρέμβαση για την καταγγελόμενη κακοποίηση των συλληφθέντων

εισαγγελική-παρέμβαση-για-την-καταγγ-33415

Τη διενέργεια προανακριτικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στους τέσσερις συλληφθέντες για τη ληστεία τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης ασκήθηκε σωματική βία εκ μέρους των αστυνομικών, διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας, Παναγιώτα Φάκου, μετά τις καταγγελίες περί κακοποίησής τους.

Στο θέμα που έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση παρενέβη σήμερα με δηλώσεις του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να καλυφθεί κανείς».

Μιλώντας στην πρωίνή εκπομπή του Mega, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης και ότι εάν αποδειχθεί βασανισμός οι κυρώσεις, όπως είπε, θα είναι αμείλικτες. «Δεν υπάρχει θέμα ανοχής σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων οποιουδήποτε κατηγορουμένου», υπογράμμισε ο υπουργός.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να υιοθετήσουμε άκριτα κάποια άποψη», καθώς «δεν μιλάμε για ένα επεισόδιο εν λευκώ. Μιλάμε για τρομοκράτες βαρύτατα οπλισμένους που είχαν διαπράξει ληστεία».

Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα που παρουσιάζουν οι συλληφθέντες στις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η ΕΛΑΣ., σημείωσε ότι του ελέχθη από τις αστυνομικές αρχές πως υπήρξε σκληρότατη συμπλοκή, ενώ για την επεξεργασία που έχουν υποστεί οι φωτογραφίες ανέφερε ότι έγινε, όπως του είπαν, ώστε να προσομοιάζουν οι δράστες με την εικόνα που έχει ο μέσος άνθρωπος για να μπορεί κανείς να τους αναγνωρίσει.

Για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, σε δηλώσεις του νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, επισήμανε ότι «θα γίνει έρευνα για να διαλευκανθεί πλήρως κάθε καταγγελία» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να γίνονται βασανισμοί σε κανέναν. Είμαστε κράτος δικαίου». Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε εκ νέου ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται προς όλες τις κατευθύνσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: «Παιδαριώδεις και προκλητικές» οι εξηγήσεις Δένδια
Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις του κ. Δένδια. «Οι εξηγήσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τις φωτογραφίες των συλληφθέντων για τη ληστεία της Κοζάνης, είναι το λιγότερο παιδαριώδεις και προκλητικές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

«Ποτέ, για παράδειγμα, δεν είδαμε παρόμοιες φωτογραφίες των δολοφόνων του Πακιστανού μετανάστη ούτε, βέβαια, κανενός είδους ευαισθησία για τους κουμπουροφόρους της Χρυσής Αυγής. Όμως, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έχει δώσει δείγματα γραφής για το πως αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία. Οι πρόσφατες δηλώσεις του πως “ήρθε η ώρα η χώρα να κλείσει τους λογαριασμούς που μένουν ανοιχτοί από το 1974 – 75 μέχρι σήμερα”, είναι αποκαλυπτικές. Ποιοι είναι όμως οι λογαριασμοί που άνοιξαν μετά τη χρονιά αποκατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα μας και πρέπει να κλείσουν τώρα και με ποιο τρόπο; Τι δεν πήγε καλά, κατά τον κ. Δένδια, με την πτώση της λαομίσητης χούντας και πρέπει να διορθωθεί;» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Είναι βέβαιο ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Δένδια αποτυπώνουν την ακροδεξιά στροφή της σημερινής κυβέρνησης, η οποία στοχοποιεί τους αγώνες, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τελικά την ίδια τη δημοκρατία.

Θα πρέπει για άλλη μια φορά να υπενθυμίσουμε στον κ. Δένδια ότι, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, ούτε η ποινική βαρύτητα μιας εγκληματικής πράξης, ούτε η όποια ανακριτική σκοπιμότητα δικαιολογούν βασανισμούς συλληφθέντων. Αλήθεια, πόσο συμφωνούν οι άλλοι δύο μνημονιακοί κυβερνητικοί εταίροι με τέτοιου είδους δηλώσεις και, αν όχι, τι κάνουν γι’ αυτό; Αλήθεια τι έγινε η μήνυση στην εφημερίδα Guardian, σχετικά με τη δημοσίευμά της για βασανισμούς συλληφθέντων από την ΕΛ.ΑΣ, που έχει υποσχεθεί ο κ. Δένδιας;» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου