ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερα άτομα «είδε» στις κάμερες του Mall η Αντιτρομοκρατική

τέσσερα-άτομα-είδε-στις-κάμερες-του-ma-44694

Τουλάχιστον τέσσερις δράστες βλέπουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στα δεκάδες βίντεο από την βομβιστική επίθεση το πρωί της Κυριακής στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι. Όπως προκύπτει από το οπτικό υλικό που έχει στη διάθεσή της η Αντιτρομοκρατική, οι δράστες φορούσαν καπέλα τζόκεϊ και σκούφους, ενώ οι κινήσεις τους παραπέμπουν στον τρόπο που λειτουργουσαν μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Στην οργάνωση αυτή παραπέμπουν και τα υπολείμματα από τη χύτρα ταχύτητας, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην βομβιστική επίθεση.

Σύμφωνα με Το Βήμα, ανώτατοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι στην τοποθέτηση της βόμβας συμμετείχαν συνολικά για λόγους «κάλυψης» έξι ή επτά άτομα τα οποία πιθανότατα ήταν όλα οπλισμένα.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, δε, ένας από τους δράστες φαίνεται σε βίντεο να αφήνει τον μηχανισμό -που κατά πληροφορίες έμοιαζε με μεγάλο δέμα ή κατά άλλες πληροφορίες με σταντ για περιοδικά.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι στη συγκεκριμένη επίθεση συμμετείχαν νέα ή ασύλληπτα μέλη που σχετίζονται με την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Δεν αποκλείουν πάντως στην προκήρυξη με την οποία θα γίνει η ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση να εμφανισθούν με νέο όνομα.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι κινήσεις των δραστών έμοιαζαν ιδιαίτερα με τις κινήσεις πολλών ατόμων που συμμετείχαν σε βομβιστικές επιθέσεις της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», πριν από δύο χρόνια, στην πλατεία Συντάγματος ή στην Εθνική Ασφαλιστική στην λεωφόρο Συγγρού.

Επιπλέον στοιχεία που παραπέμπουν στην ίδια οργάνωση είναι:

  • η χρήση χύτρας ταχύτητας, καθώς και η συνδεσμολογία του μηχανισμού
  • τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα έγιναν στα ίδια ΜΜΕ
  • οι αναφορές στον καταναλωτισμό των Ελλήνων και στην «ασυδοσία των πολυεθνικών επιχειρήσεων» που υπάρχουν σε προκηρύξεις των «Πυρήνων» ταιριάζουν με την επίθεση στο Mall

Μεταξύ άλλων, εκείνο που αναζητούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ είναι ο τρόπος άφιξης ή διαφυγής των δραστών. Δεν αποκλείουν να έφτασαν ή να έφυγαν στο σημείο με συρμούς του ΗΣΑΠ ή του Προαστιακού, όπως εξάλλου είχαν πράξει μέλη των «Πυρήνων» στη βομβιστική επίθεση στη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωση της ΝΔ, στο Πεδίον του Αρεως το 2009.

Επιπλέον, η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά στοιχεία για το πώς και από πού προμηθεύτηκαν εκρηκτικά, πού είναι η γιάφκα τους και πώς μπόρεσαν να αποκτήσουν τέτοια μαζικότητα κι επιχειρησιακές δυνατότητες παρότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε σε στενό κλοιό τα μέλη των «Πυρήνων».
Το Mall λειτουργεί κανονικά από τις 10:30 το βράδυ της Κυριακής.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του εμπορικού κέντρου, ολοκληρώθηκαν σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές όλες οι προβλεπόμενες έρευνες και διαδικασίες, που αφορούσαν στον άμεσο χειρισμό του συμβάντος.

Τα δύο μέλη της υπηρεσίας ασφάλειας που τραυματίστηκαν ελαφρά, έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν για προληπτικούς λόγους

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου