ΕΛΛΑΔΑ

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τις εμπρηστικές επιθέσεις

σφοδρή-αντιπαράθεση-κυβέρνησης-συρι-50418

Ανοιχτή παραμένει η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εμπρηστικές επιθέσεις των τελευταίων 24ωρων, που κορυφώθηκαν με τις επιθέσεις σε οικίες πέντε δημοσιογράφων, αλλά και στο σπίτι του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, το βράδυ του Σαββάτου στο Λόφο του Στρέφη.

Σε ανακοίνωσή του ο Σ.Κεδίκογλου διεμήνυσε ότι η «δημοκρατία δεν τρομοκρατείται».

«Στοχοποιώντας συγγενείς και μικρά παιδιά, το μόνο που πετυχαίνουν οι θιασώτες της βίας είναι να δυναμώνουν τη θέλησή μας. Το σύνολο του πολιτικού κόσμου πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα και χωρίς εξαιρέσεις την απόπειρα διάχυσης του τρόμου στην κοινωνία μας» ανέφερε στην ανακοίνωση, ενώ μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι «έχουν ευθύνη όσοι διαχωρίζουν τη βία σε καλή και κακή».

Παράλληλα, εξαπέλυσε ευθείες βολές εναντίον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις εμπρηστικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών υποδαυλίζουν τη βία. «Έχουν ευθύνη όσοι εκθειάζουν ορισμένες μορφές πολιτικής βίας, έχουν ευθύνη όταν μιλούν για λιντσαρίσματα πολιτικών αντιπάλων, έχουν ευθύνη όταν λένε ότι τα λοστάρια είναι οικιακά σκεύη, γιατί από εκεί μέχρι να φτάσεις σε πράξεις σαν τις χθεσινοβραδινές η απόσταση δυστυχώς είναι μικρή» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, καταδίκασε τις επιθέσεις, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι η συντονισμένη επιχείρηση βίας και τρομοκρατίας είναι απολύτως καταδικαστέα, «είναι ασύμβατη με τις αξίες και τους στόχους της αριστεράς και του λαϊκού κινήματος και μας βρίσκει απέναντί της».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει αιχμές, σημειώνοντας ότι «είναι απολύτως σαφές ότι αν στοχεύουν κάπου, αυτές οι ενέργειες είναι στον αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά επίδικα, αλλά και στην εμπέδωση ενός κλίματος φόβου, που προσιδιάζει σε πρακτικές ακροδεξιάς και παρακρατικής τρομοκρατίας» .

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση και η Νέα δημοκρατία σπεύδουν να αξιοποιήσουν πολιτικά τις πράξεις τυφλής βίας, για να αποκομίσουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί τα γεγονότα αυτά, υλοποιώντας μια στρατηγική έντασης και διχασμού, απαξιώνοντας παράλληλα τους κοινωνικούς αγώνες. Στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ συνειδητά καλλιεργεί κλίμα ενός νέου εμφυλίου» αναφέρει στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Πρόκειται για μια επικίνδυνη πολιτική επιλογή για την ίδια την δημοκρατία, που εμπνευστές της είναι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς και οι ακροδεξιοί σύμβουλοί του. Δυστυχώς η σημερινή ηγεσία της ΝΔ εγκαταλείποντας τα χαρακτηριστικά της Καραμανλικής μεταπολιτευτικής δεξιάς, αισθάνεται και συμπεριφέρεται ως συγγενής δύναμη της Χρυσής Αυγής».

«Αλήθεια αυτό το ρόλο επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, του κομπάρσου στην ακροδεξιά κατρακύλα της σημερινής κυβέρνησης;» διερωτάται η Κουμουνδούρου, καλώντας τα κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας «να εγκαταλείψουν αυτή την ανόητη αλλά και επικίνδυνη τακτική που στρέφεται ευθέως ενάντια στη δημοκρατία».

«Μετά και το χθεσινό κρούσμα βίας, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αφήσουν κατά μέρους την προσπάθεια της πολιτικής εκμετάλλευσης και να συνειδητοποιήσουν ότι απειλείται η δημοκρατία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανταπαντώντας, ο Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε: «Αντί να αναγνωρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις σοβαρότατες ευθύνες που έχει με τις ρητορείες περί ’καλής’ και ’κατανοητής’ πολιτικής βίας, τις απειλές λυντσαρίσματος αντιπάλων και τις θεωρίες για… μολότοφ ανακύκλωσης και λοστάρια οικιακής χρήσης, έχει το θράσος να ζητάει και τα ρέστα. Ας κρίνουν οι πολίτες».

Καταδικάζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ

Το γραφείο Τύπου της ΝΔ, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «η καταδίκη των νέων βομβιστικών επιθέσεων πρέπει να είναι ομόφωνη από όλα τα κόμματα. Η απόπειρα τρομοκράτησης του πολιτικού κόσμου πέφτει στο κενό».

«Είναι, πλέον, καταγεγραμμένο ότι, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιούσε εκπροσώπους του Τύπου, ακολούθησαν βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, όταν στοχοποίησε τη Νέα Δημοκρατία, οι κουκουλοφόροι έβαλαν στο στόχαστρο τα γραφεία του κόμματος και από τη στιγμή που αποκάλεσε Γκέμπελς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και χαφιεδίστικες τις δηλώσεις του, ήλθε η σειρά συγγενικού του προσώπου να υποστεί την άνανδρη επίθεση».

Η ΝΔ καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε λεπτό, που διατηρεί στις τάξεις του βουλευτές που δηλώνουν ότι ’η αναρχία είναι δημοκρατία’, βουλευτές που στο σπίτι τους διαθέτουν μάσκες και καδρόνια και δηλώνουν αλληλέγγυοι στη βίλα Αμαλίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, σημειώνει ότι η επίθεση στο σπίτι του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου, «αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στην κλιμάκωση της βίας» και την καταδικάζει «με τον σαφέστερο τρόπο και προειδοποιεί όσους παίζουν με τα σπίρτα ότι η πυρκαγιά επεκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις».

Η ΔΗΜΑΡ «καταδικάζει όλα τα κρούσματα βίας» σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ενέργειες που τραυματίζουν τη δημοκρατική ομαλότητα και απειλούν την κοινωνία», ενώ το ΚΚΕ -αφού καταδικάζει κι αυτό τις επιθέσεις- υποστηρίζει ότι «αυτές οι ενέργειες προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες σε αυτούς που επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν και να τρομοκρατήσουν το λαό, να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς καταστολής κατά του εργατικού – λαϊκού κινήματος».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου