ΕΛΛΑΔΑ

Γιούνκερ κατά όσων Ελλήνων φυγαδεύουν χρήματα στο εξωτερικό

γιούνκερ-κατά-όσων-ελλήνων-φυγαδεύου-52350

Κριτική στους Έλληνες που έχουν φυγαδεύσει τα χρήματά τους στο εξωτερικό άσκησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάνοντας λόγο για «μη πατριωτική στάση». Παράλληλα κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να χυθεί φως στην φυγή κεφαλαίων.

Ειδικότερα, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως ενθαρρύνει με όλη του τη δύναμη τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να εμποδίσει τη φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Κάλεσε επίσης τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές να ξεσκεπάσουν «αυτή τη μη πατριωτική στάση ορισμένων εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων Ελλήνων».

Εξάλλου, όσον αφορά την ελληνική κρίση, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι διαψεύστηκαν όσοι, κυρίως, από αγγλοσαξονικές χώρες προέβλεπαν έξοδο από το ευρώ, καθώς «η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης και εφαρμόζει το πρόγραμμα σταθεροποίησης».

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, «χάρη στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, στις αποφάσεις που έλαβε η ελληνική βουλή και στη συμβολή της ελληνικής κοινωνίας, η οποία υποφέρει πολύ».

Συνεχίζοντας, ο ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την αμέριστη συμπάθεια και φιλία του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, την οποία -όπως είπε- δεν συμμερίζονται οι «φιλόσοφοι του Βορρά».

«Για μένα, η ΕΕ και η ευρωζώνη θα ήταν ατελείς χωρίς την Ελλάδα. Έχουμε γίνει αλαζόνες. Δε γνωρίζουμε ιστορία. Δε συμπαθούμε αυτούς που δεν είναι σαν εμάς, αγνοούμε όσα προσέφερε η ελληνική Δημοκρατία και οι Έλληνες στην Ευρώπη. Θα υπερασπίζομαι αυτήν τη χώρα, ως το τέλος. Είμαι φίλος των Ελλήνων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει το χάσμα ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι η «διχοτόμηση» αυτή δεν έχει αντικειμενική υπόσταση. «Αυτοί που βρίσκονται στον Βορρά και θεωρούν ότι είναι ενάρετοι, θα πρέπει να κοιτάξουν τα δικά τους δημοσιονομικά στοιχεία.

Από την άλλη, οι χώρες του Νότου έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες για να ενταχθούν στην ΕΕ» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε: «Οι χώρες του Βορρά δεν είναι περισσότερο ενάρετες από τις χώρες του Νότου».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου