ΕΛΛΑΔΑ

Εκεί που έκλαψε η Κάλλας

εκεί-που-έκλαψε-η-κάλλας-52919
Τις πρώτες απογοητεύσεις, αλλά και τις πρώτες επιτυχίες της ντίβας Μαρίας Αννας Καικιλίας Καλογεροπούλου έζησε για οκτώ χρόνια η πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, γνωστή και ως "βίλα Σκαραμαγκά" ή "βίλα Κάλλας" στην οδό Πατησίων 61.
Στον τέταρτο όροφο του κτιρίου του 1925, σε ρυθμό Γιούγκενστιλ χάρη στον αρχιτέκτονα και καθηγητή του ΕΜΠ Κωνσταντίνο Κιτσίκη, έμεινε η Κάλλας με τη μητέρα της Ευαγγελία και τη μεγαλύτερη αδελφή της Υακίνθη ή Τζάκι, χάρη στην οποία νοίκιασαν το διαμέρισμα.
Ηταν το 1937, όταν μετά το χωρισμό των γονιών της η 15χρονη Μαρία άφησε την 192η οδό στο Μανχάταν, όπου είχε μεταφέρει το φαρμακείο του από την Αστόρια ο Μεσσήνιος Γιώργος Καλογερόπουλος, για να εκπαιδευθεί μουσικά στην Αθήνα.
Ο Φιλοκτήτης Οικονομίδης, διευθυντής του Ωδείου Αθηνών, δεν εντυπωσιάστηκε από την παχουλή μικρούλα με τα χοντρά μυωπικά γυαλιά και δεν τη δέχτηκε. Ωστόσο, με την τάξη της πρώτης δασκάλας της Μαρίας Τριβέλλα τραγούδησε Τόσκα στον Παρνασσό ένα χρόνο αργότερα.
Στη συνέχεια Καβαλερία Ρουστικάνα, προτού περάσει την πόρτα του Ωδείου Αθηνών με την τάξη της Ισπανίδας δασκάλας της, Ελβίρα ντε Ιντάλγκο.
Το 1945, όμως, και αφού η πολυκατοικία χαρακτηρίστηκε διατηρητέα και έπειτα από 56 παραστάσεις, 20 ρεσιτάλ και αρκετές ραδιοφωνικές εκπομπές, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη αφήνοντας για πάντα το όνομα Καλογεροπούλου.

Τα Νέα

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου