ΕΛΛΑΔΑ

Να μην πάω μόνος μου φυλακή!

να-μην-πάω-μόνος-μου-φυλακή-54681
Τις βαρύτατες ποινικές ευθύνες του αναφορικά με τους εγκληματικούς χειρισμούς στη λίστα Λαγκάρντ αποκάλυψε για μια ακόμα φορά ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου πέφτοντας σε κραυγαλέες αντιφάσεις και επιχειρώντας απίστευτα άλματα λογικης προκειμένου να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα.
Πιο αναλυτικά, ο πρώην υπουργός, ως καλεσμένος της δημοσιογράφου Ελλης Στάη στην εκπομπή «Newsweek» της ΝΕΤ, προσπάθησε για μια ακόμα φορά να πείσει ότι δεν «αλλοίωσε» ο ίδιος την λίστα, πως χειρίστηκε άψογα την υπόθεση και ότι χάρη στον ίδιο το κράτος επέφερε σημαντικά πλήγματα στην φοροδιαφυγή. Εφθασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιχειρούν να τον κλείσουν φυλακή προκειμένου να διατηρηθεί η κυβέρνηση!
«Και εγώ επιθυμώ να παραμείνει η κυβέρνηση […] αλλά όχι να πάω εγώ φυλακή για να διατηρηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι «γίνεται προσπάθεια το θέμα της κάθαρσης του πολιτικού συστήματος να είμαι εγώ». Στη συνέντευξη ήταν έκδηλη η αγωνία του πρώην υπουργού για τον κλοιό που σφίγγει ενώ και ο ίδιος διερωτήθηκε σε κάποια στιγμή: «Θα χρεωθώ τα 30 χρόνια της μεταπολίτευσης;».
Πέραν αυτών, είναι ενδεικτικό ότι άλλαξε και πάλι τακτική επιχειρώντας αυτή την φορά να μεταφέρει την ευθύνη στους συνεργάτες του!
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες διέρρεε ότι γνωρίζει ποιος έχει αλλοιώσει την λίστα και πως σύντομα θα το αποκαλύψει.
Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής λοιπόν και σε αντίθεση με όσα είχε πει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής – ότι δηλαδή ο ίδιος επεξεργάστηκε, διάβασε και επέλεξε 10 – 20 ονόματα με μεγάλες καταθέσεις – ισχυρίστηκε ότι το συγκεκριμένο έργο το ανέθεσε σε κάποιον συνεργάτη του, το όνομα του οποίου θα το αποκαλύψει στην Βουλή. Στην ουσία δηλαδή, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να βγάλει «λάδι» τον εαυτό του, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ουδέποτε ασχολήθηκε με το περιεχόμενο της λίστας παρά μόνο έδινε εντολές ενώ όταν ρωτήθηκε για τον αν θεωρεί ότι η «αλλοίωση» έγινε κατά τη δική του θητεία στο υπουργείο, απάντησε κυνικά: «Δεν το νομίζω, όμως δεν το αποκλείω. Θα μπορούσα να το αποκλείσω σε ένα μεγάλο βαθμό, όμως δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά»!

«Δεν πρωτοκόλλησα! Πως θα πρωτοκολλούσα ένα CD;»
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τις διαδικασίες που προηγήθηκαν προκειμένου το υλικό να φθάσει στα χέρια του τον Οκτώβριο του 2010 όταν όμως κλήθηκε να απαντήσει στο γιατί δεν πρωτοκόλλησε το εισερχόμενο αρχείο, «βραχυκύκλωσε» και υπέπεσε σε απανωτές αντιφάσεις. Αρχικά υποστήριξε ότι «τα στοιχεία αυτά είναι απόρρητα και κάτι παραπάνω από εμπιστευτικά» και άρα δεν θα μπορούσαν να πρωτοκολληθούν. Στην συνέχεια και προκειμένου να δικαιολογήσει το γεγονός ότι οι Γάλλοι καταχώρησαν επίσημα εκείνη την παράδοση-παραλαβή υποστήριξε πως «οι Γάλλοι απλά αναφέρουν ότι παρέδωσαν ένα φάκελο χωρίς να λένε τι ακριβώς παραδίδουν» ενώ τέλος είπε «αν το πρωτοκολλούσα το κράτος θα παραδέχονταν επίσημα ότι έχει παράνομο υλικό και εν τέλος πάντων τι να πρωτοκολλήσω ; Το CD; Να κάνω ένα αντίγραφο και να πρωτοκολλήσω;… Το θέμα δεν είναι η πρωτοκόλληση».
«Δεν επεξεργάστηκα εγω τη λίστα. Το έκαναν οι συνεργάτες μου και θα αποκαλύψω τα ονόματά τους στην Βουλή»
Συμπλήρωσε ότι «στα χέρια μου το πήρα τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Εγω την έχω ζητήσει και την περιμένω με πρωτοβουλία δική μου. Θέλω να έχω αίσθηση περί τινός πρόκειται γι αυτό και δίνω το αρχείο σε ένα συνεργάτη μου και του ζητώ να μου δώσει αίσθηση του συνολικού ποσού».
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα της επεξεργασίας είχε υποστηρίξει ότι την είχε κάνει ο ίδιος, γεγονός που είχε προκαλέσει αρνητική έκπληξη στους βουλευτές. Αυτή την φορά όμως επιχείρησε να ανασκευάσει και να ρίξει την ευθύνη στους συνεργάτες του. Αναλυτικά, είπε: «Φωνάζω τον συνεργάτη μου. Θα πω ποιος είναι και θα απαντήσω με σαφήνεια στο θεσμικό όργανο στην Βουλή. Η όποια ευθύνη που μπορεί να υπάρχει δεν είναι στο συνεργάτη μου αλλά σε εμένα. Εγω του είπα “πάρε το CD και με κάθε εμπιστευτικότητα να μου δώσεις εικονα του συνολικού ποσού τα μεγαλύτερα ποσά και τα ονόματα. Ήρθε και μου είπε έχουμε περίπου 2 δις δολάρια, ότι πάνω από τα μεσά ήταν κενοί λογαριασμοί και ότι οι πρώτοι 20 περιπου λογαριασμοί είναι τα μισά χρήματα (1 δις ) και ότι ένας λογαριασμός η Μ. Παντελή έχει 550 εκατ. δολάρια και έγινε η αθλιότητα να πουν ότι πισω από εκεί είναι η Μαργαρίτα Παπανδρέου».
Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου για το ότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο ίδιος δεν μπήκε στον πειρασμό να δει ποιοι είναι στην λίστα, υποστήριξε: «θα κάνετε την ίδια ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας;» (!) και πρόσθεσε «αυτό που έκανα ήταν τρόπος αυτοπροστασίας. Εγω δεν θα μπορούσα να κοιτάω 2.000 ονόματα γιατί δεν ήταν αυτή η δουλειά μου. Εδωσα στον συνεργάτη μου ρητή εντολή και όταν τελείωσε την έρευνα μου επέστρεψε το CD. Στην συνέχεια ζήτησα να γίνει κόπια και να φυλαχθεί το αρχικό. Δεν είναι απαραίτητα ο ίδιος συνεργατης αυτός που έκανε την κόπια με εκείνον που έκανε την έρευνα. Θα δώσω τα ονόματα στην Βουλή».
Εξίσου εντυπωσιακή αντίφαση ήταν και αυτή στην οποία υπέπεσε όταν ερωτήθηκε πως ήταν δυνατόν να μην είδε ο συνεργάτης του τα 3 συγγενικά πρόσωπα. Στο ερώτημα ο υπουργός απάντησε με ερώτηση «Σε 2.000 ονόματα; Πως θα μπορούσε;». Παρά ταύτα νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι μέσα σε λίγες ημέρες ο ίδιος συνεργάτης του, είχε επεξεργαστεί το υλικό, είχε προσθέσει και υπολογίσει το συνολικό ποσό των 2.000 καταθέσεων και είχε επιλέξει 20 ονόματα με τα μεγαλύτερα ποσά.
«Ο Παπανδρέου γνώριζε»
Επίσης υποστήριξε ότι ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου γνώριζε το θέμα και είχε ενημερωθεί όταν έφθασε η λίστα στην Ελλάδα. Παρά ταύτα υποστήριξε ότι δεν παρενέβη ποτέ στις έρευνες και πως η μόνη εντολή που είχε δώσει είναι να υπάρξει έλεγχος΄.

«Να ερευνήσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος»
Πέραν αυτών, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να μαζέψει τις διαρροές που έκανε τις προηγούμενες ημέρες ότι δήθεν γνωρίζει ποιος έχει αλλοιώσει την λίστα λέγοντας αυτή την φορά ότι «έχω κάποιες υποψίες αλλά δεν έχω τα στοιχεία». Σημείωσε ότι αν δεν ζητήσει η δικαιοσύνη την παρέμβαση της Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να εντοπίσει τυχόν ίχνη παραβίασης του ηλεκτρονικού υλικού τότε θα το ζητήσει ο ίδιος ώστε – όπως ισχυρίστηκε – «να δούμε πότε έγινε η αλλοίωση. Να δούμε είναι ένα ή περισσότερα τα στικάκια. Να βρούμε ποιος αλλοίωσε γιατί δεν το έχω κάνει εγώ»

«Γιατί τέτοια σπουδή το ΠΑΣΟΚ να με καταστήσει μοναδικό ένοχο;»

Τέλος, ο πρώην υπουργός επιχείρησε με υπονοούμενα να διασπείρει τις ευθύνες του αναφέροντας ότι «βρίσκομαι μοναδικός ένοχος και ως δια μαγείας λύνεται το θέμα των εκκρεμοτήτων που είχαν και άλλοι».

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου