ΕΛΛΑΔΑ

Επιδεινώνεται ο καιρός

επιδεινώνεται-ο-καιρός-54789

Σταδιακή μεταβολή παρουσιάζει ο καιρός από το βράδυ της Δευτέρας, με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής και βόρειας χώρας.

Αναλυτικά από την Τρίτη αναμένονται χιονοπτώσεις που τοπικά και κατά διαστήματα πιθανώς θα είναι πυκνές στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί ισχυρός παγετός (Τρίτη και Τέταρτη) ο οποίος στη βόρεια Ελλάδα κατά τόπους θα είναι ολικός.

Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Από τις βραδινές ώρες αλλά και αύριο Τρίτη αναμένονται χιονοπτώσεις που τοπικά και κατά διαστήματα πιθανώς θα είναι πυκνές στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων χιονοπτώσεων και παγετού.

Ειδικότερα:

– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

– Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

– Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν τους οικείους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.

– Αν χρειαστεί να βρεθούν σε εξωτερικό χώρο να ντύνονται κατάλληλα και να προτιμούν πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα παρά ένα βαρύ ρούχο. Να φροντίζουν ώστε το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο.

Μέτρα για την προστασία των αστέγων

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων πολιτών από το ψύχος λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων, θέτοντας εκτάκτως σε λειτουργία ως χώρους φιλοξενίας, σε πρώτη φάση, τρία δημοτικά κτήρια.

Έτσι, από σήμερα και για όσο απαιτήσουν οι έκτακτες συνθήκες, θα λειτουργούν όλο το 24ωρο οι εξής χώροι:

Πολιτιστικό Κέντρο 4ου Διαμερίσματος

οδός Λένορμαν και Αλεξανδρείας

Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου

οδός Μαμούρη και Δύμης (τηλ. 210 8223946, 210 8223184)

Λέσχη Φιλίας Κυψέλης

οδός Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα (τηλ. 210 8674900)

Θερμαινόμενους χώρους, για την προστασία των αστέγων από το κρύο, που θα παραμένουν ανοιχτοί και κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξασφάλισε και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας, και για όσο χρονικό διάστημα οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές, χώροι πρόσβασης θα είναι ο χώρος του ΚΑΠΗ, στην 2η Δημοτική Κοινότητα (Λαγκαδά 35) καθώς και τα ΚΑΠΗ στην 5η δημοτική κοινότητα (Στεφάνου Νούκα 10 και Καπετάν Βαγγέλη 4), από τις 8.30πμ έως τις 8.30μμ.

Με καθυστέρηση θα ανοίξουν τα σχολεία στη Δυτ. Μακεδονία

Αργότερα θα ξεκινήσουν το πρωί της Τρίτης, τα μαθήματα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα, με απόφαση των δημάρχων, τα σχολεία στο Αμύνταιο και στη Φλώρινα θα ξεκινήσουν στις 9 π.μ. και στα Γρεβενά στις 9:30π.μ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου