ΕΛΛΑΔΑ

Δεν γνώριζα ότι υπήρχαν συγγενείς μου στη λίστα, είπε ο Γ.Παπακωνσταντίνου

δεν-γνώριζα-ότι-υπήρχαν-συγγενείς-μου-54821

Τη θέση ότι δεν γνώριζε ότι υπήρχαν συγγενείς του μέσα στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, που παρέλαβε τον Οκτώβριο του 2010, ούτε την αλλοίωσε, διατύπωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην τηλεόραση της ΝΕΤ.

Ο πρώην υπουργός αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί, αν το γνώριζε, δεν έκανε τη λαθροχειρία από την αρχή, όταν παρέλαβε το επίμαχο CD, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Αν το γνώριζα θα έβγαζα τη λίστα με όλα τα ονόματα (και των συγγενών του) και θα γινόμουνα και ήρωας».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε συζήτηση με τις ξαδέλφες του για λογαριασμούς, ούτε είχε καμία επαγγελματική και οικονομική σχέση μαζί τους. Παραδέχτηκε όμως ότι ο χειρισμός με το CD δεν ήταν ο καλύτερος «και έτσι μπλέχτηκα σε μία σειρά υποψίες και κατηγορίες».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι γενικότερα δεν κοίταξε τα ονόματα στη λίστα, λέγοντας ότι δεν είναι δουλειά του υπουργού να ανοίγει και να βλέπει αρχεία, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή είναι δουλειά των διωκτικών υπηρεσιών» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την περιγραφή των γεγονότων που έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο ίδιος πλησίασε, το 2010, την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και της ζήτησε τη λίστα.

Η απάντηση, όπως είπε, δεν ήταν άμεση. Η κυρία Λαγκάρντ επιφυλάχθηκε να το δει με τις υπηρεσίες της, και σε επόμενο συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως.

Τον Οκτώβριο του 2010 ο Έλληνας πρέσβης στο Παρίσι πήρε το φάκελο με το CD, το οποίο παρελήφθη από τον ίδιο τον κ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς να περάσει από το ΥΠΕΞ, στις αρχές του Οκτωβρίου.

Όπως είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, δεν επρόκειτο για κανονική αλληλογραφία, αλλά κάτι παραπάνω από εμπιστευτικό. Γι’ αυτό δεν πρωτοκολλήθηκε, όπως δήλωσε, «γιατί έτσι αίρεται το ζήτημα του απορρήτου».

Στο CD, όπως περιέγραψε, δεν υπήρχε λίστα, αλλά περίπου 2.000 αρχεία Excel, που αποτελούσαν «φωτογραφία» μίας στιγμής όταν τα έκλεψε ο Ερβέ Φαλτσιάνι, το 20007.
Ο Γ.Παπακωνταντίνου δήλωσε ότι έδωσε το αρχείο σε ένα συνεργάτη του και ζήτησε «να μου δώσει μία αίσθηση του συνολικού ποσού».

Ο συνεργάτης του επανήλθε σε λίγες ημέρες, και είπε στον τότε υπουργό ότι πρόκειται για περίπου 2 δισ. δολάρια, εκ των οποίων πάνω από τα μισά ήταν κενοί λογαριασμοί. Οι πρώτοι 20 λογαριασμοί ήταν τα μισά χρήματα, περίπου 1 δισ. δολάρια.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν κατονόμασε το συνεργάτη του, αλλά είπε ότι θα το κάνει στη Βουλή. Τόνισε όμως επανειλημμένως ότι για ότι έγινε την ευθύνη έχει ο ίδιος και όχι οι συνεργάτες του.

Όταν επεστράφη το CD, ο πρώην υπουργός είπε ότι έκανε μία κόπια σε USB («είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης») και έδωσε το CD προς φύλαξη στο γραφείο του. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε πριν έρθουν και μετά ότι ήρθαν και θα προωθηθούν στο ΣΔΟΕ, συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπακωνταντίνου είπε ότι έδωσε στο ΣΔΟΕ, στον κ. Καπελέρη τότε, τα 20 ονόματα (όχι όλα και λόγω του φόβου των διαρροών, όπως είπε) ο οποίος πράγματι αργότερα έφερε κάποια στοιχεία και είπε ότι για κάποιους υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχει φοροδιαφυγή.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι δεν ενημέρωσε τον διάδοχό του Ευάγγελο Βενιζέλο για τη λίστα. «Ήταν υπηρεσιακό ζήτημα. Ήταν δουλειά του κ. Διώτη να το κάνει, όπως και το έκανε» είπε.

«Είμαι σίγουρος πως δεν έγινε άλλο αντίγραφο όσο ήμουν εγώ στο υπουργείο. Τα ονόματα των συγγενών μου πρέπει να υπήρχαν από την αρχή στη λίστα» είπε ο πρώην υπουργός.
Σε ό,τι αφορά τις υποψίες του ιδίου για το ποιος μπορεί να αλλοίωσε τη λίστα, ο Γ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν γνωρίζει. Ξέρει όμως πως δεν το έχει κάνει ο ίδιος και

«έχω σκέψεις και υποψίες» για το ποιος το έκανε.

Πρόσθεσε όμως ότι δεν θα κατονομάσει ποιους υποπτεύεται, ούτε στη Βουλή. «Δεν θα κάνω ότι κάναν σε εμένα το τελευταίο δεκαήμερο» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι πολύ βολικό να χρεωθούν όλα πάνω μου. Οχι όμως να πάω εγώ φυλακή για να διατηρηθεί η κυβέρνηση» συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνταντίνου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου