ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Παπακωνσταντίνου: Τον Οκτώβριο του 2010 παρέλαβα τη λίστα

γ-παπακωνσταντίνου-τον-οκτώβριο-του-2010-54856

Στις αρχές Οκτωβρίου παρέλαβε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μέσω του έλληνα πρέσβη στο Παρίσι, τον φάκελο το cd με τη λίστα Λαγκάρντ, όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός στη ΝΕΤ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η λίστα έφτασε στην Ελλάδα με δική του πρωτοβουλία ενώ εξήγησε ότι δεν πρωτοκόλλησε το έγγραφο, μόλις το παρέλαβε, γιατί δεν αποτελούσε ακόμα επίσημο στοιχείο του ελληνικού κράτους. Αντ’ αυτού το έδωσε, όπως είπε, σε ένα συνεργάτη ζητώντας από αυτόν να του δώσει μια αίσθηση του συνολικού ποσού. «Αν είχε πρωτοκολληθεί, πάλι μπορεί να μην είχε προχωρήσει η διαδικασία», πρόσθεσε.

Ένα τέτοιο αρχείο, υποστήριξε, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση φορολόγησης ούτε μπορεί να υπάρξει δικαστική παρέμβαη ωστόσο σημείωσε ότι αυτό που μπορεί να γίνει και το ζήτησε είναι να γίνει έρευνα για συγκεκριμένους ανθρώπους. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν είδε τα ονόματα της λίστας κάνοντας λόγο για έναν τρόπο αυτοπροστασίας ενώ επεσήμανε πως δεν είναι δουλειά του υπουργού να ανοίγει και να ελέγχει τα αρχεία.

Για τους συνεργάτες του, ο πρώην υπουργός είπε πως δεν υπάρχει καμία ευθύνη για αυτούς καθώς έκαναν ό,τι τους ζήτησε εκείνος.

Στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι κάποιοι – μεταξύ των οποίων και ο ίδιος – δεν φρόντισαν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προκαταρκτική

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ. Όπως είχε προαναγγελθεί, ο πολιτικός σχηματισμός ζητεί να διερενηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τόσο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Συγκεκριμένα, προτείνεται να γίνει έρευνα για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος και για τους δύο, καθώς και επιπλέον του αδικήματος της πλαστογραφίας για τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Επισημαίνει πως η πρόταση υποβάλλεται για τη διερεύνηση των γεγονότων και ευθυνών που έχουν ήδη προκύψει από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, «με την επιφύλαξη να ζητηθεί επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης, αναλόγως της πορείας της έρευνας και των στοιχείων που τυχόν θα προκύψουν για πρόσωπα, αδικήματα ή περιστάσεις τελέσεως που δεν περιλαμβάνονται εδώ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους προϊσταμένων για τη διαχείριση της Λίστας Λαγκάρντ, από το 2010 έως σήμερα, ενώ τονίζει πως «μοναδικός της πρότασης είναι η αναζήτηση της αλήθειας, η άρση του καθεστώτος της γενικευμένης φοροασυλίας που απολαμβάνει η εγχώρια ολιγαρχία του πλούτου, αλλά και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη, στη δημοκρατία και τους θεσμούς της».

Ο πολιτικός σχηματισμός επιτίθεται στην κυβέρνηση Σαμαρά, κατηγορώντας τη για πολιτικές σκοπιμότητες και διάθεση συγκάλυψης. Μεταξύ άλλων,στην πρότασή του σημειώνει:

«Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΔΗΜ.ΑΡ. εμφανίσθηκαν ξαφνικά πανέτοιμα να παραπέμψουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου και μόνον, για νόθευση εγγράφου και μόνον, και υπέβαλαν αμέσως, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, πρόταση δίωξης εναντίον του αποκλειστικά για το αδίκημα της νόθευσης του εγγράφου. Ποιού εγγράφου; Αυτού που κρατούσε στο συρτάρι του ο κ. Βενιζέλος επί 14 μήνες. Ούτε λέξη για την υπεξαγωγή του εγγράφου αυτού από Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλο από την ημέρα παραλαβής του μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2012. Ούτε λέξη για τη ζημία του δημοσίου συμφέροντος από τη μη αξιοποίηση της λίστας αυτής, με 2062 καταθέτες επί 2,5 και πλέον χρόνια, κατά τα οποία τα ίδια πρόσωπα, ως Υπουργοί Οικονομικών των Κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, επέδραμαν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα των αδυνάμων. Τελικώς, το αδίκημα κατά τη Ν.Δ., το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη ΔΗΜ.ΑΡ. δεν είναι ότι απεκρύβη από το Δημόσιο, στο σύνολό του, και επί 2-2,5 χρόνια, ένα στοιχείο- πειστήριο πολύτιμο για την είσπραξη φόρων, που παρείχε πληροφορίες για 2.062 καταθέτες, αλλά μόνον ότι το αρχείο αυτό, που ο κ. Βενιζέλος κρατούσε ερμητικά κρυφό από το Δημόσιο και από τη Βουλή, περιείχε 3 ονόματα λιγότερα, τα ονόματα των ανωτέρω προσώπων.

»Όσοι στοιχειωδώς γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται, εξεγείρονται με την υποκρισία και την μεθόδευση μιας ακρωτηριασμένης, αποσπασματικής και μονομερούς κατηγορίας, που, δια της έντεχνης διατύπωσής της, ωφελεί και τον κ. Παπακωνσταντίνου (αφήνοντάς τον στο απυρόβλητο για όλη την περιγραφόμενη στην παρούσα συμπεριφορά του και παρέχοντάς του αυτοτελώς υπερασπιστικά επιχειρήματα που δεν υποστηρίζονται από τα στοιχεία της δικογραφίας) και, τελικώς, εξυπηρετεί πρωτίστως την πολιτική σκοπιμότητα στήριξης του Ε. Βενιζέλου, αδιαφορώντας για τις ευθύνες του για τη βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου. Τέτοιες μεθοδεύσεις σε καμία περίπτωση δεν υπηρετούν την αλήθεια, ούτε, βέβαια, την ανάγκη διαφάνειας, δικαιοσύνης και απόδοσης ευθυνών».

Ο πολιτικός σχηματισμός σημειώνει ακόμη πως η λίστα περιέχει φορολογικά αναξιοποίητες μέχρι σήμερα τραπεζικές πληροφορίες καταθέσεων στην HSBC Ελβετίας, πρόσφορες για την είσπραξη φόρων και άλλων ωφελημάτων εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, που, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις που περιέχονται στην συναφή ποινική δικογραφία υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό των 150.000 ευρώ. Τονίζει πως στο στάδιο αυτό προϋπόθεση της ασφάλειας του προσδιορισμού του ύψους της ζημίας που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, είναι η ταχεία ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων από το Σ.Δ.Ο.Ε., ούτως ώστε να προκύψει το ακριβές ποσό θετικής και αποθετικής ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου από τη μη αξιοποίηση της λίστας.

Χρυσή Αυγή: Ο συστημικός ΣΥΡΙΖΑ αθώωσε τον Γ. Παπανδρέου

Η Χρυσή Αυγή από την πλευρά της σε ανακοίνωσή της βάλλει κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τον συστημικό κόμμα, που αθώωσε τον Παπανδρέου. «Τώρα όμως είναι ευκαιρία να στοχοποιηθούν και να πάνε στη φυλακή όσοι ευθύνονται για την κατάντια της χώρας» σημειώνει και προσθέτει πως «θα υπάρξει και τρίτη κάλπη για τον Παπανδρέου».

Η Χρυσή Αυγή συμπληρώνει: «Ο Σύριζα την έκανε τελικά την κωλοτούμπα, δίνοντας συγχωροχάρτι στον Παπανδρέου και διαγράφοντας τις ποινικές του ευθύνες για το σκάνδαλο Λαγκάρντ. Ο Αλέξης μυρίστηκε εξουσία και άρχισε τα υπόγεια πολιτικά παιχνίδια. Είναι δεδομένο πλέον πως και η δήθεν κόντρα με τον Βενιζέλο γίνεται για το θεαθήναι, ενώ στο απυρόβλητο μένει ο πρωθυπουργός του Δ.Ν.Τ., ο πρώτος υπεύθυνος για τη σημερινή κατάντια της χώρας. Φαίνεται πως ο Τσίπρας δε μετρά ούτε το πολιτικό κόστος για να τα έχει καλά με το διεθνές σύστημα εξουσίας και κάποια στιγμή να κυβερνήσει. Αν ζητούσε προανακριτική και για τον Τζέφρυ, θα ήταν δεδομένη η αποδοχή της πρότασης από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αντ’ αυτού προτιμά να αφήσει τον Γιωργάκη να κάνει μαθήματα στο Harvard, ολοκληρώνοντας την απόλυτη μεταστροφή της παρεούλας του σε καθαρά συστημικό κόμμα. Η Χρυσή Αυγή ενημερώνει πως έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες και θα στηθεί κάλπη και για τον Παπανδρέου».

Τη διαδρομή της λίστας ερευνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς

Την ίδια ώρα, στο δικαστικό πεδίο, τη διαδρομή της λίστας μετά την παραλαβή της από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου εξακολουθούν να ερευνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς. Σήμερα εξέτασαν άλλους δύο μάρτυρες από το υπουργικό του γραφείο, ώστε να εξακριβωθεί τι ακριβώς έγινε με το ηλεκτρονικό αρχείο με τους καταθέτες στην ελβετική HSBC.

Πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους αναφέρουν πως έως τώρα κανένας μάρτυρας από όσους έχουν εξεταστεί από τους εισαγγελείς δεν έχει καταθέσει ότι παρέλαβε, μετέγραψε ή κλήθηκε να μεταβάλει το επίμαχο υλικό από τον πρώην υπουργό. Έτσι η εισαγγελική έρευνα για το τι συνέβη με το πρωτότυπο cd συνεχίζεται με την κλήση σε κατάθεση και άλλων μαρτύρων από το στενό περιβάλλον του πρώην υπουργού προκειμένου να εντοπίσουν το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που ανέλαβαν τη φύλαξη ή μετεγγραφή της πρωτότυπης λίστας Λαγκάρντ.

Η δικογραφία που σχηματίζεται για το σκέλος αυτό της υπόθεσης έχει δεδομένη την ακριβή ημερομηνία δημιουργίας του USB memory stick που τους διαβιβάστηκε, μέσω του πρωθυπουργικού γραφείου, από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο, αλλά εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αν το επίμαχο stick είναι η πρώτη αντιγραφή από το cd της λίστας Λαγκάρντ ή αν πρόκειται για αντιγραφή του ήδη αντιγραμμένου αρχείου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου