ΕΛΛΑΔΑ

Aντίστροφη μέτρηση για Παπακωνσταντίνου

aντίστροφη-μέτρηση-για-παπακωνσταντί-55620
Το ρολόι ξεκινά να γυρίζει αντίστροφα από σήμερα για τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ η Βουλή ετοιμάζεται να αρχίσει την προανακριτική διαδικασία για τον πρώην υπουργό σε παράλληλη τροχιά με τις ουσιαστικές έρευνες που διενεργούν οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο που θα ακολουθηθεί θα είναι παρόμοιο με αυτό που υιοθετήθηκε κατά την έρευνα για τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο όταν Βουλή και δικαιοσύνη συνεργάστηκαν αθόρυβα αλλά συντονισμένα και με ανταλλαγή πληροφοριών κατέληξαν στον εντοπισμό άγνωστών offshore εταιριών, «κρυφών» τραπεζικών λογαριασμών, πακτωλών «μαύρων» χρημάτων, ευρήματα που στοιχειοθέτησαν πλήρως το αδίκημα του ξεπλύματος παράνομου χρήματος. Επίσης οι έρευνες επικεντρώνονται και στο τεχνικό κομμάτι, ώστε να διασταυρωθεί αν μπορεί να αποδειχθεί ο τρόπος και ο χρόνος παρέμβασης στα αρχεία.
Παράλληλα, όμως, με τις συντεταγμένες και διαφανείς ενέργειες νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας φαίνεται πως ο πρώην υπουργός επιχειρεί να θέσει σε λειτουργία ανίερα κέντρα προκειμένου να μεταφέρει αλλού τις ευθύνες που αποκλειστικά του αναλογούν.
Με τρόπο ίδιο με εκείνον που χειρίστηκε την «λίστα Λαγκάρντ», δηλαδή σκοτεινό και υπόγειο, διαρρέει μέσω τρίτων ότι δήθεν γνωρίζει ποιος πραγματικά αλλοίωσε το πρωτότυπο αρχείο αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποια στιγμή θα το αποκαλύψει! Στην ουσία ο πρώην υπουργός χρησιμοποιεί την «τακτική των υπονοούμενων» θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί αποσταθεροποίηση στο πολιτικό σύστημα και άρα να την γλιτώσει ο ίδιος. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί πως για τον σκοπό αυτό έχουν ενεργοποιηθεί διάφορα «κέντρα» τα οποία επιχειρούν να επηρεάσουν την δικαστές, βουλευτές και κοινή γνώμη.
Την ίδια ώρα πάντως κυβέρνηση και αντιπολίτευση θεωρούν δεδομένες τις ποινικές ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου και κοντράρονται για επιμέρους ζητήματα. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμφωνούν τόσο στο ότι τα πιθανά ποινικά αδικήματα του πρώην υπουργού δεν έχουν παραγραφεί όσο και στο ότι αυτό της νοθείας πρέπει να δικαστεί από τακτικό δικαστήριο.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Ολομέλεια της Βουλής αναμένει τις προτάσεις παραπομπής του κ. Παπακωνσταντίνου ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της έρευνας. Ειδικότερα, τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν το νομοσχέδιο για την κατάργηση φορέων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το νέο φορολογικό του υπουργείου Οικονομικών και θα κυρωθούν ορισμένες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αποτελούν προαπαιτούμενα για την τρόικα.
Με τον τρόπο αυτό και σύμφωνα με τον υπολογισμό των ηνωμένων επιτελείων Μαξίμου – Βουλής από τις 14 έως τις 18 Ιανουαρίου αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Με τα έως τώρα δεδομένα, οι προτάσεις που θα συζητηθούν θα είναι η ήδη κατατεθειμένη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που ζητά άσκηση ποινικών διώξεων για τον κ. Παπακωνσταντίνου και αυτή που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ώρες από τον ΣΥΡΙΖΑ για Παπακωνσταντίνου – Βενιζέλο. Στο τέλος της συζήτησης θα στηθούν δύο κάλπες – μια για κάθε υπουργό – και οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν μυστικά ποιος θεωρούν ότι πρέπει να ερευνηθεί.
Συνέντευξη Παπακωνσταντίνου
Συνεχίζει την τακτική των υπονοουμένων ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναφερόμενος στο ποιος αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ λέει «Έχω κάποιες σκέψεις, αλλά δεν μπορώ ακόμη να αποδείξω τίποτε». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε στο site matrix24.gr αναφέροντας ότι δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τις ξαδέλφες του και πως αν ήθελε να αλλοιώσει τη λίστα, δεν θα έβγαζε μόνο τα ονόματα των συγγενών του αλλά και άλλα 30-50 για να θολώσει τα νερά. Μάλιστα αναρωτήθηκε: «Με περνούν για βλάκα;».
Τόνισε δε ότι αφού τα χρήματα, όπως λέει η ξαδέλφη του είναι νόμιμα, θα είχε έναν επιπρόσθετο λόγο να δώσει την εντολή να γίνει η έρευνα. Όλοι θα έλεγαν «μπράβο στον Παπακωνσταντίνου που ξεμπροστιάζει ακόμη και τους συγγενείς του».
Ερωτηθείς εάν γνωρίζει ποιος αλλοίωσε τη λίστα, απάντησε «Δεν ξέρω» αλλά μετά πρόσθεσε: «Έχω κάποιες σκέψεις, αλλά δεν μπορώ ακόμη να αποδείξω τίποτε. Το μόνο που σίγουρα ξέρω είναι ότι δεν το έκανα εγώ».

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ σύμφωνα με διαρροές του Σαββατοκύριακου ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωνε ότι γνωρίζει ποιος αλλοίωσε τη λίστα, τώρα ο ίδιος κάνει μερικά βήματα πίσω, λέγοντας ότι δε ξέρει, και ότι απλώς έχει κάποιες σκέψεις…

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου