ΕΛΛΑΔΑ

Συνταγματική η αύξηση του παραβόλου που έγινε με το τρίτο Μνημόνιο

συνταγματική-η-αύξηση-του-παραβόλου-π-58651
Συνταγματική και νόμιμη είναι η αύξηση του παραβόλου στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης κατά τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων και προμηθειών. Αυτό αποφάνθηκε το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με αποφάσεις του κρίνοντας ότι η αύξηση «εξυπηρετεί θεμιτούς σκοπούς δημοσίου συμφέροντος» και είναι εντός του πλαισίου των συνταγματικών επιταγών.
Η αύξηση επιβλήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) κατ επιταγή του τρίτου Μνημονίου και έως σήμερα δεν έχει κυρωθεί με νόμο. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει για να γίνει δεκτή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων στις περιπτώσεις Δημοσίων διαγωνισμών και προμηθειών «πρέπει να κατατεθεί, μέχρι την πρώτη συζήτηση της υποθέσεως, παράβολο, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε ποσοστό 1% της προϋπολογισθείσας αξίας, περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.».
Το ΣτΕ στις αποφάσεις του σημειώνει ότι το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των δικαστικών παραβόλων ενώ στην εισηγητική έκθεση της Π.Ν.Π. αναφέρει ότι συχνά παρατηρείται στις Δημόσιες συμβάσεις «παρελκυστική τακτική» υποβολής προσφυγών που έχει ως αποτέλεσμα την μη έγκαιρη ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών.
Προσφυγές στο ΣτΕ έχουν καταθέσει δύο Ανώνυμες Εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν σε ανοικτούς Δημόσιους διαγωνισμούς και στρέφονται κατά άλλης τρίτης Α.Ε. της «Διαχείρισης Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας». Η πρώτη από τις δύο Α.Ε. συμμετείχε σε διαγωνισμό προμήθειας μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 2.070.000 ευρώ και η δεύτερη Α.Ε. σε παρόμοιο διαγωνισμό ύψους 5.924.500 ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου