ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνονται επικίνδυνα τα κρούσματα λύσσας

αυξάνονται-επικίνδυνα-τα-κρούσματα-λ-58675
Την… κάθοδο του ιού της λύσσας από την κεντρική και δυτική Μακεδονία προς τη νότιο Ελλάδα φοβούνται οι αρμόδιοι στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας.
Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες έχουν καταγραφεί συνολικά 9 κρούσματα, όλα σε αλεπούδες και σκύλους στις περιοχές της Καστοριάς, της Κοζάνης, της Πέλλας και του Κιλκίς. Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων κι ένα μικρό παιδί, ήρθαν σε επαφή με επιμολυσμένα ζώα και χρειάστηκε να επισκεφθούν νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να τους χορηγηθούν αντιλυσσικά εμβόλια και οροί.
Η αύξηση των κρουσμάτων σε οικόσιτα και άγρια ζώα από τις αρχές Δεκεμβρίου αλλά και η κορύφωση της κυνηγετικής περιόδου στη χώρα, έχουν σημάνει συναγερμό στις κτηνιατρικές και ιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).
Με κατεπείγουσα εγκύκλιό της η γενικής γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κυρία Χριστίνα Παπανικολάου καλεί τους διοικητές των Υγειονομικών Υπηρεσιών (ΥΠΕ) να οργανώσουν άμεσα δίκτυο εκπαίδευσης και ενημέρωσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στις επίμαχες περιοχές, με σημεία αιχμής τη διάγνωση και την αντιμετώπιση περιστατικών λύσσας.
Για τον λόγο αυτό διεξάγονται συνεχώς ημερίδες ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Το θέμα της λύσσας παρακολουθεί το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Σύμφωνα με τον διοικητή, κ. Παναγιώτη Ευσταθίου, υπάρχει επάρκεια εμβολίων και ορών τα οποία έχουν προωθηθεί στα νοσοκομεία της Μακεδονίας.
Τι είναι η λύσσα
Η λύσσα οφείλεται σε ιό, ο οποίος προκαλεί θανατηφόρο λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται ανάμεσα στα άγρια, τα οικόσιτα ζώα αλλά και τον άνθρωπο.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ιός της λύσσας προκαλεί σοβαρή νευρική νόσο, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί, είναι 100% θανατηφόρος μετά την έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων. Αντίθετα, είναι 100% ιάσιμη εφόσον ο ασθενής ξεκινήσει άμεσα αντιλυσσική αγωγή.
Η αντιλυσσική αγωγή περιλαμβάνει εμβολιασμό σε τρεις δόσεις εντός ενός μήνα και κατά περίπτωση, τη χορήγηση αντιλυσσικού ορού.
Σε ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με ύποπτα άγρια ή οικόσιτα ζώα, σε περιοχές όπου η λύσσα είναι συχνή, όπως κτηνίατρους και κυνηγούς, οι ειδικοί συνιστούν προληπτικό εμβολιασμό.
Τέλος, οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι τα παιδιά χρειάζεται μεγαλύτερη προστασία διότι βρίσκονται και σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς με τα παιχνίδια και την περιέργειά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δαγκωθούν από σκύλο και μάλιστα πολλαπλές φορές σε ευαίσθητα σημεία του σώματός τους (π.χ. λαιμός ή πρόσωπο).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου