ΕΛΛΑΔΑ

Βελτιώνεται σταδιακά ο καιρός

βελτιώνεται-σταδιακά-ο-καιρός-59713
Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται όλη η χώρα! Βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και πτώση της θερμοκρασίας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, ενώ από σήμερα αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού.
Στην Καρδίτσα ένας 67χρονος άντρας έχασε τη ζωή του καθώς παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ποταμού. Το πτώμα του βρέθηκε στην περιοχή Βαθύλακος.
Από τις πέντε το πρωί της Κυριακής το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής είχε δεχτεί περισσότερες από 280 κλήσεις για πλημμύρες στα βόρεια προάστια και είχαν γίνει 110 αντλήσεις υδάτων, από 60 πυροσβέστες με 20 συνεργεία.
Η πρόγνωση του καιρού
Κακοκαιρία στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας και διατήρηση των πολύ ενισχυμένων ανέμων στο Αιγαίο, περιμένουμε σήμερα Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει βελτιωμένος καιρός.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 10 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 5 έως 12 στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, από 5 έως 16 στη Δυτική Ελλάδα και από 10 έως 16 στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.
Οι άνεμοι στο Δυτικό, Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι. Ασθενείς ως μέτριοι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο.
Νεφώσεις με βροχές οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά του νομού, περιμένουμε την Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 13 βαθμούς Κελσίου. Ισχυροί βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Σαρωνικό, περισσότερο ενισχυμένοι στο Νότιο Ευβοϊκό, με σταδιακή εξασθένιση από το αργά το απόγευμα.
Νεφώσεις περιμένουμε την Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 10 βαθμούς Κελσίου. Βόρειοι- βορειοδυτικοί μέτριοι άνεμοι θα πνέουν στο Θερμαϊκό.
Θεσσαλονίκη: Χαμηλές θερμοκρασίες στη Β.Ελλάδα
Συννεφιά και χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν στη Θεσσαλονίκη, όπου από νωρίς σχηματίστηκε παγετός σε αρκετούς περιφερειακούς δρόμους. Παρόμοιο το σκηνικό του καιρού στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται το πρωί στη Φλώρινα (-4), τις Σέρρες (-2) και την Κοζάνη (-1).
Λόγω των χιονοπτώσεων των τελευταίων ωρών και του παγετού που σχηματίστηκε απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων σε σημεία των επαρχιακών δρόμων Καστοριάς – Φλώρινας, μέσω Βιτσίου, και Καστοριάς – Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου. Το ίδιο ισχύει στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των Γρεβενών, και προς τα χιονοδρομικά κέντρα Καϊμακτσαλάν (στο νομό Πέλλας), Σελίου και Τριών – Πέντε Πηγαδίων (στο νομό Ημαθίας).
Αύριο, Πρωτοχρονιά, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά όπου είναι πιθανό τις πρωινές ώρες να σημειωθούν ασθενείς βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια νωρίς το πρωί και τη νύχτα.
Οι περιοχές με τα περισσότερα προβλήματα
Το απόγευμα της Κυριακής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε ο Ωρωπός για αρκετές ώρες καθώς πολλά σπίτια πλημμύρισαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑκ για τον απεγκλωβισμό των ατόμων που βρισκόντουσαν μέσα. Το νερό σε πολλά σπίτια φτάνει το ένα μέτρο, σχεδόν στα πόμολα από τις πόρτες.
Στο Σχηματάρι η κατάσταση έγινε επικίνδυνη για επιβάτες δυο αυτοκινήτων οι οποίοι παραλίγο να πνιγούν ζωντανοί, όταν εγκλωβίστηκαν σε χείμαρρο που υπερχείλισε στον παράπλευρο της εθνικής οδού, κοντά στα παλιά διόδια Σχηματαρίου. Χρειάστηκε να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου να καταφέρουν να τους απεγκλωβίσουν εγκαίρως. Σύμφωνα με το δήμαρχο Σχηματαρίου οι καταστροφές από την κακοκαιρία στην περιοχή είναι ανυπολόγιστες.
Στον Σπερχειό ένα αγροτικό αυτοκίνητο εντοπίστηκε από κυνηγούς μέσα στον ποταμό, ανάμεσα στην Ανθήλη και τη Ροδίτσα Λαμίας. Χρειάστηκε ειδικός εξοπλισμός και το φουσκωτό της 7ης ΕΜΑΚ προκειμένου να καταφέρουν οι πυροσβέστες να προσεγγίσουν το όχημα και να διαπιστώσουν ότι δεν υπήρχε ευτυχώς κανείς μέσα σε αυτό. Ο διοικητής της Π.Υ Λαμίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία που έχει η ύπαρξη της συγκεκριμένης υπηρεσίας για τα συμβάντα στη Φθιώτιδα.
Σε άλλο σημείο, ο Σπερχειός δεν κατάφερε να απορροφήσει τις τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει και από τις 6.30 τα ξημερώματα έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στο ύψος της γέφυρας του Φραντζή. Σε λίμνες έχουν μετατραπεί και τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών στην περιοχή.
Με αλυσίδες η κίνηση σε σημεία του επαρχιακού δικτύου της Δ. Μακεδονίας
Με δυσκολία λόγω του χιονιού και του παγετού γίνεται η κίνηση των οχημάτων στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Δ. Μακεδονίας.
Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε τμήματα των επαρχιακών δρόμων από τα Γρεβενά προς τη Σαμαρίνα, τη Βασιλίτσα, το Περιβόλι και το Μέτσοβο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τμήματα στις επαρχιακές οδούς από την Καστοριά προς τη Φλώρινα, μέσω Βιτσίου και προς Ιωάννινα, μέσω Νεστορίου.
Κλειστά για τα οχήματα παραμένουν τα τρία χιλιόμετρα της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας από το 25ο ως το 28ο χιλ. στο Βίτσι, λόγω ισχυρών ανέμων που μεταφέρουν όγκους χιονιού στο οδόστρωμα.
Αλυσίδες χρειάζονται και στα ορεινά της Καρδίτσας στη θέση Τύμπανο της εθνικής οδού Καρδίτσας – Άρτας από το 44ο ως το 52ο χλμ. και σε τμήμα του δρόμου στην επαρχιακή οδό Μουζακίου προς την Ανατολική Αργιθέα.
Προβλήματα λόγω των βροχοπτώσεων στη Θεσσαλία
Προβλήματα στα τοπικά διαμερίσματα του Μουζακίου Καρδίτσας προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.
Τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφηκαν στις περιοχές Μαγούλα, Μαγουλίτσα, Καππά, Φανάρι, Πύργο, Κανάλια, Δρακότρυπα, Οξυά, Βατσουνιά, Πορτή, Παλαιοχώρι και Αγναντερό.
Την ίδια ώρα, σε ύφεση βρίσκονται τα φαινόμενα κακοκαιρίας στη Λάρισας.
Το βράδυ της Κυριακής αποκαταστάθηκε η επικοινωνία στον παραλιακό άξονα του νομού, που και είχε διακοπεί, μεταξύ Αγιοκάμπου και Βελίκας λόγω μεγάλης καταστροφής στο οδόστρωμα.

Σώος βρέθηκε το πρωί στη σπηλιά Κισσάβου από άνδρες της ΕΜΑΚ 40χρονος άνδρας, ο οποίος αγνοείτο από χθες.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου