ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή η έναρξη της Συνόδου των Πρυτάνεων

επεισοδιακή-η-έναρξη-της-συνόδου-των-π-83586

Εν μέσω διαμαρτυριών ξεκίνησε η συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων που διεξάγεται στην Πάτρα, και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Porto Rio.

Έξω από το ξενοδοχείο αλλά και εντός αυτού, συγκεντρώθηκαν φοιτητές και εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Πατρών, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβερνητικής μνημονιακής πολιτικής που επηρεάζει και την Παιδεία και κατά της κατάργησης τμημάτων του Ιδρύματος.

Κάθετα στην είσοδο του ξενοδοχείου παραμένει κλούβα των ΜΑΤ, που εμποδίζει τη διέλευση όσων δεν σχετίζονται με τη Σύνοδο.

Εντός της αίθουσας που διεξάγεται η συνεδρίαση βρέθηκε αντιπροσωπεία των φοιτητών από τις θεωρητικές σχολές οι οποίοι πήραν το λόγο προκειμένου να ζητήσουν από τη σύνοδο των πρυτάνεων να σταθούν απέναντι σε κάθε σκέψη για κατάργηση ή μεταφορά σχολών του πανεπιστημίου της Πάτρας σε άλλες πόλεις.

Η Σύνοδος

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου των Πρυτάνεων στις οποίες θα παραβρεθεί ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, και θα μιλήσει στις 8 το βράδυ, αλλά και ο Πατρινός υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Δύο από τα βασικά ζητήματα που τίθενται επί τάπητος είναι τα οικονομικά των Πανεπιστημίων μετά τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης και του κουρέματος των καταθέσεων, μέσω του κουρέματος των ομολόγων, αλλά και το σχέδιο Αθηνά, που αποτελεί τον «Καλλικράτη» της Παιδείας.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα που θα συζητηθούν, όπως αυτά καθορίσθηκαν από τον οικοδεσπότη Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πάτρας καθηγητή Γιώργο Παναγιωτάκη, είναι τα εξής:

-Οι προτάσεις των Πανεπιστημίων για το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»
-Ο τελευταίος νόμος που αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των «Κολλεγίων»
-Η διαθεσιμότητα (απολύσεις) των υπαλλήλων ΙΔΑΧ
-Προϋπολογισμοί και χρήση ταμειακών υπολοίπων
-«Κούρεμα» των ομολόγων των ΠανεπιστημίωνΜεταφορά Φοιτητικών Εστιών στα ΑΕΙ
-Νέο μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων
-Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες
-Στάση του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ έναντι της Συνόδου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου