ΕΛΛΑΔΑ

Προς αναθεώρηση οι όροι δωρεάν περίθαλψης ανασφάλιστων – άπορων πολιτών

προς-αναθεώρηση-οι-όροι-δωρεάν-περίθα-83961

Την αναθεώρηση των προϋποθέσεων για την υπαγωγή στο πρόγραμμα δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών, προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Όπως επισημαίνεται σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας πρότασης αναθεώρησης της υπουργικής απόφασης που ισχύει και ορίζει αναλυτικά τους δυνητικούς δικαιούχους των παροχών του προγράμματος, το είδος των παροχών, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις διαδικασίες εξέτασης και χορήγησης.

Το πρόγραμμα δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών εφαρμόζεται από τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, μέσω των δήμων.

Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Βρούτση, η εφαρμογή της ισχύουσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην πράξη παρουσιάζει πολλές δυσκολίες, οι οποίες προκύπτουν «τόσο από την αμφισημία των διατάξεων της απόφασης και την πιθανή αναντιστοιχία τους προς διατάξεις υπέρτερης ισχύος, όσο και από τα διαμορφούμενα κοινωνικά δεδομένα».

Την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος, για τη χορήγηση βιβλιαρίου Ανασφάλιστου-Απορίας σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες, έχουν ζητήσει ήδη 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη Μαρία Τριανταφύλλου.

Με σχετική τους ερώτηση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν ότι «βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας κατά τον υπολογισμό του δηλωθέντος εισοδήματος των αιτούντων παροχής κοινωνικής προστασίας (χορήγηση βιβλιαρίου Ανασφάλιστου-Απορίας) συνυπολογίζονται τα τεκμαρτά εισοδήματα, εξαιρουμένης της ιδιοκατοίκησης της οικογένειας του αιτουμένου».

Όπως, όμως, επισήμαναν, παρά την παραπάνω εξαίρεση δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για χιλιάδες περιπτώσεις αιτουμένων που -μολονότι το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα είναι κάτω των 6.000 ευρώ- η κατοχή επιβατικού αυτοκινήτου ακόμη και μικρού κυβισμού αυξάνει το τεκμαρτό εισόδημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επωφεληθούν από τις παροχές κοινωνικής προστασίας.

Το ίδιο πρόβλημα, σύμφωνα με τους βουλευτές, «δημιουργείται και στην περίπτωση των έγγαμων αιτούντων, για τους οποίους το τεκμαρτό εισόδημα προσαυξάνεται στο ποσό των 5.000 ευρώ».

Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην αναμορφωμένη υπουργική απόφαση «θα λαμβάνεται μέριμνα -μεταξύ άλλων- και για το ζήτημα των εισοδηματικών κριτηρίων που θα πρέπει να τίθενται», ώστε να εφαρμοστούν ορθά οι διατάξεις του Νομοθετικού Διατάγματος 57/73 (περί λήψεως μέτρων κοινωνικής προστασίας οικονομικά αδύνατων) και των σχετικών αποφάσεων και εγκυκλίων εφαρμογής του, που «προβλέπουν ρητά ότι η καταβολή των δαπανών για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη δεν θα πρέπει να περιάγει τον αιτούντα και την οικογένεια του σε αδυναμία ανταπόκρισης επί των στοιχειωδών βιοτικών αναγκών του».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου