ΕΛΛΑΔΑ

Η πτώση του Μπάμπη Βωβού, το Μαρούσι, ο Τζανίκος και η Βάσω Παπανδρέου

η-πτώση-του-μπάμπη-βωβού-το-μαρούσι-ο-τ-86663
Συνελήφθη την Τρίτη ο Babis Vovos για χρέη στο ΙΚΑ. Αλλος ένας μύθος της χρυσής Ελληνικής φούσκας καταρρέει. Ο βαθύπλουτος κατασκευαστής με την αμύθητη περιουσία, ιδρυτής του «Βωβοστάν» όπως αποκαλείται η αποικία με τα γυάλινα κτίρια της Κηφισίας βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώχευση, και με χειροπέδες πέρασε από το γραφείο του στο Μαρούσι στο τμήμα της περιοχής.
Η εταιρεία του έχει ζημία 80,3 εκατ. ευρώ για το έτος 2011, αρνητικά ίδια κεφάλαια 21,8 εκατ. ευρώ και τραπεζικό δανεισμό (όλος ληξιπρόθεσμος) 729,2 εκατ. ευρώ. Στους πελάτες της Babis Vovos περιλαμβάνονται 46,9 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις. Ιλλιγιώδη ποσά που είναι προφανές ότι δεν αντιστοιχούν στην ελληνική πραγματικότητα. Το όνειρο του Μπάμπη Βωβού να μετατρέψει τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας σε Μανχάτταν χάθηκε μαζί με την τεχνητή ευμάρεια της Ελλάδας του ’90.
Η κόρη του Αντα, η ημίγυμνη fashion icon
Ποιος δεν θυμάται την κόρη του Αντα Βωβού, το απόλυτο fashion icon της δεκαετίας του ’90, με τους φωτογράφους να δίνουν μάχη για ένα ενσταντανέ σε κάθε της εμφάνιση; Ημίγυμνη, προκλητική, με βίλες, πούρα και ξενύχτια η Αντα Βωβού εκπροσωπεί αυτή την χρυσή Ελλάδα της αυταπάτης.
Η κόρη του μεγαλοκατασκευαστή Μπάμπη Βωβού λάτρευε τα ρούχα, παρακολουθούσε τα σημαντικότερα fashion shows στον κόσμο, μελετούσε τα σημαντικότερα περιοδικά μόδας και όποτε έμπαινε σε μπουτίκ οι πωλήτριες έτριβαν τα χέρια τους από τη χαρά τους.
Περνούσε τα καλοκαίρια στη Μύκονο και διέθετε 200 χιλιάδες για ψώνια στα σοκάκια του νησιού. Ημίγυμνη και βαμμένη σαν φαγιούμ πόζαρε σε όλα τα δήθεν λάιφ στάιλ περιοδικά της χώρας.
Ο γιός του Αρης, με τα πούρα, τους αγώνες ράλι και τα Costa Coffe
Ο 48χρονος γιός του Αρης Βωβός είναι επίσης η κλασική εικόνα του νεόπλουτου Ελληνα. Αγώνες ράλι, πούρα, γκολφ, παιχνίδι στο Καζίνο, γάμος στο Ekali Club, εξωτικά ταξίδια. Ηταν ιδιοκτήτης των Costa Coffe που πρόσφατα έβαλαν λουκέτο. Ο Άρης Βωβός ανέκαθεν θεωρείτο ο bon viveur της οικογένειας. Δεν δίσταζε να νοικιάζει ιδιωτικό αεροσκάφος για να ταξιδέψει για μια ημέρα στο Λας Βέγκας.
Δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά με τα κλαμπ Liberty, Foggs και το παραλιακό Bocca, αλλά και με το εστιατόριο του Ομίλου Βουλιαγμένης Nov Blue. Ομως και η σύζυγός του Βίκυ (με την οποία χώρισε) για ένα διάστημα είχε λειτουργήσει συνεταιρικά το εστιατόριο Calvi στο Κολωνάκι και το Eviana στην Ερέτρια.
Babis Vovos από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας
Ο πατέρας Μπάμπης Βωβός ήταν το όγδοο παιδί μιας φτωχής οικογένειας από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Ο πατέρας του ήθελε να τον κάνει αγροφύλακα αλλά εκείνος σπούδασε στο Πολυτεχνείο στις αρχές της δεκαετίας του ’50.
Στο πλαίσιο της άσκησής του ως πολιτικός μηχανικός εργάζεται για πρώτη φορά στο γραφείο «Νικολαΐδης και Καλφόπουλος» επί της οδού Στουρνάρη, ενώ στα 24 χρόνια του συνεταιρίζεται με δύο Μυκονιάτες στον χώρο της πώλησης ακινήτων.
Εμμονή στα κτίρια με γυαλί
Διαδοχικά ταξίδια στις ΗΠΑ του δημιουργούν πραγματική εμμονή με το γυαλί στα κτίρια. Το 1968 κτίζει τα κτίρια στα οποία στεγάζεται το υπουργείο Δημοσίων Εργων στη συμβολή της λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη Χαρ. Τρικούπη, ενώ το 1975 επί Κωνσταντίνου Τσάτσου συμμετέχει στην ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου.
Τη δεκαετία του ’80 ανέτελε στην Αθήνα το άστρο του Μπάμπη Βωβού. Ήταν η εποχή που η λεωφόρος Κηφισίας έμοιαζε σχεδόν με οποιοδήποτε άλλο μεγάλο δρόμο, αν εξαιρέσουμε την ελκυστική όχθη του Ψυχικού και της Φιλοθέης.
Ηθελε την Κηφισίας Μανχάταν
Χρειάστηκαν λίγα χρόνια για να γίνει η Κηφισίας αυτό που είναι σήμερα, ο πιο high profile εμπορικός δρόμος της πρωτεύουσας. Και η εταιρεία του μεγαλύτερου developer στο χώρο του real estate έβαλε τη σφραγίδα της ανεξίτηλα στη νέα φυσιογνωμία της λεωφόρου: με τον πρώτο «ουρανοξύστη» των βορείων προαστίων, το «Atrina Center» (1980), τα εμπορικά συγκροτήματα του «Agora» (1987) και του «Polis» (1995), το γκλάμορους «Monumental Plaza» (1999).
Πορεία προς την κορυφή
Ο ίδιος ο Μπάμπης Βωβός θεωρεί ως έργο που τον αντιπροσωπεύει το Atrina, το οποίο έχτισε το 1978 με αρχιτέκτονα τον Ιωάννη Βικέλα. Σε μια εποχή που το κέντρο της Αθήνας και ειδικά το Σύνταγμα συγκέντρωνε το σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών, ο Βωβός άρχισε να δίνει βαρύτητα στη λεωφόρο Κηφισίας χτίζοντας μεγάλα συγκροτήματα.
Η μεταφορά του συντελεστή δόμησης θα του επιτρέψει να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία. Μάλιστα, ένας ανταγωνιστής του είχε πει χαριτολογώντας πως η Αθήνα είναι τυχερή πόλη αφού δεν πέρασε ο νόμος σχετικά με την αγορά συντελεστών δόμησης, διαφορετικά «ο Μπάμπης θα μας είχε κάνει Μανχάταν από τους πολλούς ουρανοξύστες…».
Βωβούπολη η Κηφισίας
Η Κηφισίας θα κυριαρχείται στο εξής από τα κτίριά του, τα οποία ξεχωρίζουν και από τις μεγάλες ταμπέλες που φέρουν το όνομά του. Γι’ αυτό και η περιοχή αποκαλείται από πολλούς ως «Βωβούπολη» και «Βωβοκιστάν».
Διάφορες υποθέσεις όπως του Κτήματος Θων στους Αμπελοκήπους, του εργοστασίου της ΗΒΗ στο Μαρούσι, του κτιρίου στο ρέμα της Σαπφούς, οι εξοχικές κατοικίες στο Λαύριο αλλά και η πιο πρόσφατη του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό τον έχουν φέρει συχνά στο μάτι του κυκλώνα.
Οι συνεργάτες του τον περιγράφουν ως εξαιρετικά εργασιομανή και καθόλου κοσμικό. Με τη σύζυγό του Μαίρη απέκτησαν τον Αρη, την Αντα και τη Ναταλία. Ηταν ιδιαίτερα αυστηρός στο θέμα της μόρφωσης, έτσι και τα τρία του παιδιά αποφοίτησαν από ελληνικά πανεπιστήμια.
Χαριστική βολή η αναστολή του έργου Mall Βοτανικού- Αρθρο 99
Η Μπάμπης Βωβός ΑΕ είχε προχωρήσει σε επένδυση που ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ στη διπλή ανάπλαση Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας, για την κατασκευή εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Τα μπετά είχαν πέσει και οι κτιριακές κατασκευές γύρω από το γήπεδο είχαν προχωρήσει αρκετά, όταν το 2009 ύστερα από προσφυγή των κατοίκων της περιοχής το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε όλες τις εργασίες ανέγερσης.
Αυτές οι εξελίξεις σε συνδυασμό με τη μεγάλη έκθεση της εταιρείας σε δανεισμό, σημαντικό μέρος του οποίου προοριζόταν για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, υπήρξαν σύμφωνα με τον κ. Βωβό καθοριστικής σημασίας για την εμφάνιση αρνητικών ταμειακών ροών. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ληφθεί η τελική απόφαση για την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99.
Θηλιά στο λαιμό
Τα προβλήματα για την Τεχνική Εταιρεία είχαν ξεκινήσει από καιρό όμως η θηλιά άρχισε να σφίγγει στο λαιμό της τον τελευταίο 1,5 χρόνο.
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες στην εταιρεία απασχολούνται σήμερα περί τα 30 άτομα από 400 έως 500 που ήταν τις καλές εποχές. Μάλιστα, μέχρι τις αρχές καλοκαιριού είχαν αποχωρήσει από την εταιρεία 225 άτομα (μισθωτοί και ημερομίσθιοι), με συνολικό κόστος περίπου 5.5 εκ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην προσπάθεια συναινετικού διαζυγίου με εργαζόμενους, η εταιρεία είχε υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά με στόχο καταβάλλει μισθούς και δεδουλευμένα σε 18 δόσεις. Όμως εδώ και μήνες η εταιρεία δεν έχει φανεί συνεπείς ούτε σε αυτή την υποχρέωση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντίστροφης πορείας που ακολουθεί η αγορά real estate αποτελεί η καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης από την Μedia Markt τον Νοέμβριο του 2011 για κατάστημα του ομίλου στο Π. Φάληρο. Η Γερμανική αλυσίδα, επικαλέστηκε τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην ελληνική αγορά και η ελληνική εταιρεία απάντησε με εξώδικο, το οποίο κοινοποιήθηκε και στην μητρική της εταιρεία στην Γερμανία.
Αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που ακολούθησαν ήταν η υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού συναινετικής λύσης της μίσθωσης, με καταβολή αποζημίωσης από την Media Markt προς τον όμιλο 2,1 εκ. ευρώ.
Ο ρόλος του Τζανίκου και της Βάσως Παπανδρέου
Ο Μπάμπης Βωβός έχει συνδεθεί με τα γυάλινα κτίρια που δεσπόζουν στη Λεωφόρο Κηφισίας, τα οποία ξεχωρίζουν από τις μεγάλες ταμπέλες που φέρουν το όνομά του.
Συνεργάστηκε με όλες τις κυβερνήσεις αλλά κυρίως με τον πρώην δήμαρχο Αμαρουσίου Παναγιώτη Τζανίκο και την πρώην υπουργό Βιομηχανίας και Δημοσίων Εργων Βάσω Παπανδρέου, με την οποία είχε στενό σύνδεσμο.
Η σχέση του Μπάμπη Βωβού με τον Τζανίκο θα θεωρηθεί υπεύθυνη για την «εκτόξευση» της εταιρίας του, και άρχισε να «χτίζει» την λεωφόρο Κηφισίας, μετατρέποντάς την σε «Βωβοκιστάν», όπως την αποκαλούν χαρακτηριστικά.
Ο Τζανίκος καταδικάστηκε φέτος σε 16 μήνες φυλάκιση με αναστολή, για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Το 2004, οΤζανίκος, που βλέπει μακριά, ξεκινά να αγοράζει οικόπεδα στην περιοχή γύρω από το Ολυμπιακό Στάδιο, με στόχο όχι απλώς το «Χωριό Τύπου», αλλά ένα «υπερτοπικό εμπορικό κέντρο».
Το Μάρτιο του 2001, ο Δήμος υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με τον Αθήνα 2004 για το «Χωριό Τύπου». Η τελική έκταση θα φτάσει τα 202 στρέμματα, δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο στο Μαρούσι. Τα περισσότερα ανήκαν στον Δήμο Αμαρουσίου ή αγοράστηκαν από ιδιώτες. (Η διαδικασία προκάλεσε την αυτεπάγγελτη δίωξη του εισαγγελέα για κακούργημα εναντίον του δημάρχου Τζανίκου. Η υπόθεση έκτοτε έχει μπει στο αρχείο.
Ο επιχειρηματίας που οραματίστηκε να μετατρέψει τους εμπορικότερους δρόμους της Αθήνας, με κορωνίδα την λεωφόρο Κηφισίας, σε μια «γυάλινη» πόλη με επιβλητικά κτίρια φτιαγμένα από τζάμι στα πρότυπα της Αμερικής, βλέπει το «οικοδόμημά» του, την εταιρία που ξεκίνησε πριν από 38 χρόνια, να έχει ραγίσει.
Η Βωβόπολη καταρρέει
Η «Βωβόπολη» κινδυνεύει να σπάσει. Ο Μπάμπης Βωβός πλέον βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι στην αγορά του real estate. Η «λάμψη» του άλλοτε κραταιού ομίλου, ο οποίος την δεκαετία του ’80 μεσουράνησε στον κατασκευαστικό τομέα, έχει σβήσει.
Ο Μπάμπης Βωβός, εκείνος που πάντα έδινε το παρών σε κοσμικά γκαλά, που περνούσε συχνά το «κατώφλι» των υπουργείων, πιέζοντας τους εκάστοτε κυβερνητικούς αξιωματούχους να «τρέξουν» τα ζητήματα που αφορούν την «ΜΒΔΤ» και που έπαιρνε θέση δημοσίως για τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται, έχει αλλάξει.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα, ακίνητα έχουν πλειστηριαστεί από τις τράπεζες για αποπληρωμή χρεών που έληγαν στο τέλος του 2011, η μετοχή της εταιρίας εδώ και έξι μήνες βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης και η εικόνα στον όμιλο γενικότερα μοιάζει αποκαρδιωτική.
Ταυτόχρονα σημαντικής αξίας ακίνητα της ΜΒΔΤ πέρασαν στην ιδιοκτησία των πιστωτριών τραπεζών λόγω της παρατεταμένης αδυναμίας εξόφλησης των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου. Ένα από αυτά λέγεται ότι είναι και το εμπορικό κέντρο στο Δέλτα Φαλήρου. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Βωβός αποτιμάται στα 853 εκατ. ευρώ σήμερα, με σημαντικότερο βέβαια εκείνο του Βοτανικού.
Μαγείρευαν την τιμή της μετοχής
Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις με την αίτηση ένταξης του ομίλου στο άρθρο 99 η θέση των μετόχων επιδεινώνεται. Παρόλο που οι μέτοχοι προς το παρόν «σιωπούν», γνωρίζουν καλά πως αν ο όμιλος τελικά πτωχεύσει, τότε κινδυνεύουν να χαθούν και τα χρήματα που έχουν επενδύσει οι ίδιοι, γι’ αυτό και αγωνιούν για το μέλλον της. Το βασικό ερώτημα είναι ποια στάση θα τηρήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέναντι σε όλα αυτά.
Τα προβλήματα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πάντως, δεν είναι καινούρια. Στις αρχές του έτους επέβαλε «βαριά καμπάνα» στον όμιλο Βωβού, ύψους 1 εκατ. ευρώ για παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι διαμόρφωναν τεχνητά την τιμή της μετοχής της εταιρίας.
Πιο συγκεκριμένα τα πρόστιμα επεβλήθησαν στον Άρη Βωβό (500.000 ευρώ) και άλλα 500.000 ευρώ στον Ίωνα Βωβό για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2004. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι χρηματοδοτούσαν μεγάλο αριθμό προσώπων προκειμένου αυτά να διενεργούν συναλλαγές επί της μετοχής της εταιρίας «με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται τεχνητά, με μεθοδευμένο τρόπο, η τιμή της και ως εκ τούτου διαδόθηκαν ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες ως προς την μετοχή της, οι οποίες από την φύση τους μπορούσαν να επηρεάσουν την τιμή και τις συναλλαγές επί της μετοχής αυτής».
iefimerida.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου