ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαλυπτήρια για την «Αρπαγή της Ευρώπης» στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου

αποκαλυπτήρια-για-την-αρπαγή-της-ευρ-119198

Τα αποκαλυπτήρια του ορειχάλκινου μνημείου «Η Αρπαγή της Ευρώπης», που φιλοτέχνησε ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στις 16.30, στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου της Κρήτης, όπου έχει τοποθετηθεί.

Το γλυπτό αποτελεί, όπως τονίζει ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης, σημαντικό δώρο στην πόλη και την τοπική κοινωνία.

Κατά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου θα παρευρίσκεται και ο δημιουργός του, Νίκος Κούνδουρος, στον οποίο θα απονεμηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης, για την προσφορά του στην τέχνη και τον τόπο.

Το άγαλμα – ύψους 4 μέτρων, που έχει σχεδιάσει ο βραβευμένος σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος και έχουν φιλοτεχνήσει οι γλύπτες Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης-, θα κοσμήσει τη νέα προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Νικολάου. Είναι φτιαγμένο από μπρούντζο, χάλυβα και γυαλί, εξολοκλήρου σφυρηλατημένο στο χέρι, ενώ το βάρος του πλησιάζει τους 6 τόνους.

Η χρήση των συγκεκριμένων υλικών επιλέχθηκε για να αποδοθεί στο μέγιστο ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία, ο οποίος μεταμορφωμένος σε ταύρο, έχοντας την Ευρώπη στη ράχη του, την οδήγησε στην Κρήτη όπου πρωτοσμίγουν κάτω από τη σκιά ενός πλατάνου.

Ανάλογο μνημείο της «Αρπαγής της Ευρώπης» – που φιλοτέχνησαν οι γλύπτες Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης, βρίσκεται στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Και τα δύο γλυπτά σηματοδοτούν την ενότητα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου