ΕΛΛΑΔΑ

Φραγγέλιο κατά της Χρυσής Αυγής από ιεράρχες

φραγγέλιο-κατά-της-χρυσής-αυγής-από-ιε-123003
Μετά τη συνέντευξη – παρέμβαση του μητροπολίτη Μεσσηνίας στο «Εθνος», ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διεμήνυσε στην ακροδεξιά ότι η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από σωτήρες και προστάτες
Κίνημα κατά του ρατσισμού και της βίας δημιουργείται στο εσωτερικό της Εκκλησίας, από ιεράρχες οι οποίοι επιχειρούν να απομονώσουν τις «φωνές» που συντάσσονται με τον ακροδεξιό χώρο.
Το έναυσμα δόθηκε μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή στο «Εθνος» ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος καταδίκασε ευθέως τη «Χρυσή Αυγή» και τάχθηκε κατά των επιθέσεων βίας που εκδηλώθηκαν με αφορμή την παράσταση «Corpus Cristi».
Την ίδια στιγμή και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, με παρέμβασή του, δήλωσε ότι «η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από προστάτες και σωτήρες», στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στους υπερ – συντηρητικούς ιεράρχες που ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας με τη Χρυσή Αυγή.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επεσήμανε ότι η Εκκλησία δεν επιτρέπει σε κανένα κόμμα -αριστερό, δεξιό ή ακροδεξιό- να αναλάβει τη στήριξή της
Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε, παράλληλα, ότι η Εκκλησία ως πνευματικός οργανισμός έχει απέραντο σεβασμό στο ανθρώπινο «πρόσωπο», στις δημοκρατικές διαδικασίες και δεν επιτρέπει σε κανένα κόμμα -αριστερό, δεξιό ή ακροδεξιό- να αναλάβει τη στήριξή της.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η συνέντευξη του μητροπολίτη Μεσσηνίας, ο οποίος ανήκει στη νέα γενιά των συνοδικών και με τις κατά καιρούς δηλώσεις του έχει διαχωρίσει τη θέση του από σκοταδιστικές απόψεις που εκφράζουν κάποιοι ιεράρχες. Ο κ. Χρυσόστομος καταφέρθηκε εναντίον του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος κατέθεσε μήνυση κατά των συντελεστών του έργου «Corpus Cristi».
Μάλιστα έκανε λόγο για εκδήλωση ακραίας πολιτικο-θρησκευτικής διαπλοκής. Το «φαινόμενο του συνδρόμου της Βαϊμάρης», τόνισε χαρακτηριστικά, «θα προκαλέσει προβλήματα στην ελληνική κοινωνία και στην Εκκλησία».
Οι δηλώσεις του μητροπολίτη Μεσσηνίας προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι η συνέντευξή του μεταφράστηκε στα γαλλικά και τα αγγλικά και διανεμήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο.
Τα τελευταία γεγονότα έδωσαν αφορμή πάντως σε πολλούς μητροπολίτες να κάνουν δηλώσεις κατά του ρατσισμού, όπως ο μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος που κάλεσε τα μέλη της Χρυσής Αυγής να αφήσουν ήσυχους την Εκκλησία και τον Χριστό.
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος ανέφερε πως «ο Χριστός δεν διαχώριζε ανάλογα με το χρώμα, το φύλο, την εθνικότητα ή τη θρησκεία», ενώ ανάλογες δηλώσεις που στηλιτεύουν την ξενοφοβία και τη βία έκαναν και οι μητροπολίτες Δωδώνης Χρυσόστομος, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Φθιώτιδος Νικόλαος, Χαλκίδας Χρυσόστομος.
Το δημοσίευμα του «Εθνους» με τη συνέντευξη του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο οποίος καταδίκασε ευθέως τη «Χρυσή Αυγή»
Επίσης και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος σημείωσε ότι δεν συμφωνεί με την άποψη ότι μια μερίδα πολιτών μπορεί να υποκαθιστά το κράτος. «Ούτε δέχομαι», τόνισε, «τις βάναυσες συμπεριφορές απέναντι στους μετανάστες».

Στο κλίμα της γενικότερης αντίδρασης εντάσσεται και η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία αποδοκίμασε τη χρήση ρατσιστικού, ξενοφοβικού, φασιστικού και εχθρικού λόγου, συμβόλων και συμπεριφοράς.

Σημειώνεται ότι απάντηση στον Αρχιεπίσκοπο και μάλιστα απολογητικού χαρακτήρα, εξέδωσε η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωσή της: «Ουδέποτε η Χρυσή Αυγή διεκδίκησε τον ρόλο του προστάτη της Εκκλησίας. Είναι θλιβερό η Ιεραρχία να κατηγορεί την Χρυσή Αυγή, συμπλέοντας έτσι με άθεους και βλάσφημους πολιτικούς, που ανήκουν σε μυστικές εταιρείες και σκοτεινές λέσχες».

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου