ΕΛΛΑΔΑ

«Είμαστε κοντά, θα φανεί τις επόμενες δύο μέρες» δηλώνει η κυβέρνηση για τη συμφωνία

είμαστε-κοντά-θα-φανεί-τις-επόμενες-δ-135608

Πολύωρη ήταν η ευρεία σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός την Κυριακή προκειμένου να κλείσουν και τα τελευταία θέματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αλλά και εν όψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και σχεδόν κοντά» είπε εξερχόμενος ο Γιάννης Βρούτσης, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν έκλεισε το θέμα με τα εργασιακά, τις τριετίες και τις αποζημιώσεις.

Παράλληλα, ευχαρίστησε του Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη για τη συμβολή τους.

Σε ερώτησεις δημοσιογράφων που έγιναν στη συνέχεια, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι «υπάρχουν μηνύματα αισιόδοξα και μένω εκεί. Η προσπάθεια συνεχίζεται, τα πράγματα είναι ανοικτά.»

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα.

Κατά την αποχώρησή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι έγινε ένας πολύωρος συντονισμός, «προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης».

Ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, αλλά και ο προϋπολογισμός του 2013, ώστε η δόση να εκταμιευθεί γύρω στα μέσα Νοέμβρη.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα περί έκτακτου Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν το γνωρίζει: «Δεν νομίζω την Παρασκευή, δεν νομίζω» συμπλήρωσε.

Τέλος σε ερώτηση για τα εργασιακά, επανέλαβε ότι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση. «Θα φανεί τις επόμενες δυο μέρες» κατέληξε.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, μέχρι την Τετάρτη αναμένεται η έκθεση της τρόικας για τα δημοσιονομικά της χώρας.

Τι φέρνει η τελική συμφωνία

Στην τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια, «ψαλίδι» στα δώρα στο Δημόσιο, αλλά και αύξηση κατά δύο χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης.

Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια θα κυμαίνονται από 2% έως 35% αναδρομικά από 1η Αυγούστου, οι μισθοί στις ΔΕΚΟ θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο και αναμένεται να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ το μήνα.

Επίσης, προβλέπεται κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, καθώς και πολλών επιδομάτων.

Όσον αφορά στους συνταξιούχους, η συμφωνία προβλέπει κατάργηση των δώρων και επιβολή νέας εισφοράς από 3% έως 12% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, ενώ δεν αλλάζει η συνταξιοδότηση με 40 χρόνια ασφάλισης.

Τέλος, καθιερώνεται «πόθεν έσχες» και αποτυπώνεται η περιουσία όλων των πολιτών που παίρνουν επίδομα από το Δημόσιο ή τα Ταμεία τους. Το «πόθεν έσχες» θα εφαρμοστεί και για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου